EUR: 307,06 Ft
CHF: 281,75 Ft
2017. május 29., hétfő
Magdolna

Belföld

Könnyebb továbblépni

A szakképzés átalakításával könnyebb lesz az átmenet a szak- és a felsőoktatás között. Ennek érdekében hozták létre az úgynevezett beszámítási rendszert.

A beszámítási rendszer lényege, hogy ha egy diák technikusi szakmát szerez egy szakgimnáziumban, és ezt követően technikusi végzettségének megfelelő szakirányban képezné magát tovább egy adott főiskolán, akkor a felsőoktatási intézményben a korábbiaktól eltérően rövidebb idő alatt tudja a választott szak követelményeit teljesíteni. Azért volt fontos a szakképzés átalakítása, mert a korábbi oktatási rendszer túlságosan elméleti alapú volt. Erre a problémára jelent megoldást a duális képzés, ahol a gyakorlati ismereteket az egyes cégeknél szerzik meg a diákok. A kormány a duális képzésben jelenleg részt vevő 53 ezer diák létszámát a közeljövőben 70 ezerre akarja emelni. A 2016/17-es tanévben az új rendszer révén a jelenlegi szakiskolákat felváltják a szakközépiskolák, a szakközépiskolák helyét pedig a szakgimnáziumok veszik át.

Kapcsolódó Cikkek

  • Újabb szocialista érintett metróügyben

    Újabb szocialista érintett metróügyben

    Sajtóértesülések szerint a 4-es metró körüli beruházásokat felügyelő korábbi tenderbizottság szocialista tagja, Tüttő Kata lehetett az, akin keresztül Demszky Gábor és a főváros korábbi SZDSZ-MSZP vezetése nyomást gyakorolhatott a BKV vezetőségére – írja a 888.

  • Migránsbarát politikusokat képez a CEU

    Migránsbarát politikusokat képez a CEU

    A Soros-egyetem feladata, hogy a nemzetközi spekuláns migránsbarát politikáját támogató döntéshozókat képezzen, így befolyásolva az európai politikát – ezt a Soros-szervezet, az OSF egyik jelentése részletezi.