EUR: 308,37 Ft
CHF: 285,40 Ft
2016. október 24., hétfő
Salamon

Belföld

Könnyebb továbblépni

woman-1484279_1920

A szakképzés átalakításával könnyebb lesz az átmenet a szak- és a felsőoktatás között. Ennek érdekében hozták létre az úgynevezett beszámítási rendszert.

A beszámítási rendszer lényege, hogy ha egy diák technikusi szakmát szerez egy szakgimnáziumban, és ezt követően technikusi végzettségének megfelelő szakirányban képezné magát tovább egy adott főiskolán, akkor a felsőoktatási intézményben a korábbiaktól eltérően rövidebb idő alatt tudja a választott szak követelményeit teljesíteni. Azért volt fontos a szakképzés átalakítása, mert a korábbi oktatási rendszer túlságosan elméleti alapú volt. Erre a problémára jelent megoldást a duális képzés, ahol a gyakorlati ismereteket az egyes cégeknél szerzik meg a diákok. A kormány a duális képzésben jelenleg részt vevő 53 ezer diák létszámát a közeljövőben 70 ezerre akarja emelni. A 2016/17-es tanévben az új rendszer révén a jelenlegi szakiskolákat felváltják a szakközépiskolák, a szakközépiskolák helyét pedig a szakgimnáziumok veszik át.

Kapcsolódó Cikkek

  • Letartóztatják a bicskei gyermekotthon vezetőjét

    Letartóztatják a bicskei gyermekotthon vezetőjét

    Indítványozta a bicskei gyermekotthon vezetőjének előzetes letartóztatását hétfőn a Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség a nevelése, felügyelete alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés és kiskorú veszélyeztetése bűntett gyanúja miatt indult büntetőügyben.

  • Jön a legolcsóbb internetcsomag

    Jön a legolcsóbb internetcsomag

    Minden magyarországi szolgáltató kínálatában elérhető lesz 2017. január 1-jétől a Digitális Jólét Alapcsomag – írta a hétfői Világgazdaság a Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos által vezetett Digitális Jólét Program titkárságának tájékoztatására hivatkozva.