EUR: 310,24 Ft
CHF: 289,87 Ft
2017. március 24., péntek
Gábor, Karina

Belföld

Könnyebb továbblépni

A szakképzés átalakításával könnyebb lesz az átmenet a szak- és a felsőoktatás között. Ennek érdekében hozták létre az úgynevezett beszámítási rendszert.

A beszámítási rendszer lényege, hogy ha egy diák technikusi szakmát szerez egy szakgimnáziumban, és ezt követően technikusi végzettségének megfelelő szakirányban képezné magát tovább egy adott főiskolán, akkor a felsőoktatási intézményben a korábbiaktól eltérően rövidebb idő alatt tudja a választott szak követelményeit teljesíteni. Azért volt fontos a szakképzés átalakítása, mert a korábbi oktatási rendszer túlságosan elméleti alapú volt. Erre a problémára jelent megoldást a duális képzés, ahol a gyakorlati ismereteket az egyes cégeknél szerzik meg a diákok. A kormány a duális képzésben jelenleg részt vevő 53 ezer diák létszámát a közeljövőben 70 ezerre akarja emelni. A 2016/17-es tanévben az új rendszer révén a jelenlegi szakiskolákat felváltják a szakközépiskolák, a szakközépiskolák helyét pedig a szakgimnáziumok veszik át.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mavir: jelentős az óraátállításból származó megtakarítás

  Mavir: jelentős az óraátállításból származó megtakarítás

  A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. összesítése szerint az óraátállítással naponta 2-3 százalékos áram megtakarítás érhető el az átállítást követő időszakban – mondta Berczelly Réka, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

 • Hivatásos lehetett Tasnádi bűntársa

  Hivatásos lehetett Tasnádi bűntársa

  Reggel robbantotta a hírt a 24.hu, hogy alig fél évvel szabadulása után újra őrizetbe került Tasnádi Péter, akit hajdanában a magyar keresztapaként tartottak számon.

 • Büntetés-végrehajtás: csaknem ötszázan tanulnak börtönőrnek

  Büntetés-végrehajtás: csaknem ötszázan tanulnak börtönőrnek

  Januárban indult képzésük két helyszínen, Nyíregyházán és Budapesten, 476 olyan civil kezdte meg tanulmányait, aki börtönőr szeretne lenni. A tapasztalatok nagyon kedvezőek – mondta a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központjának igazgatója az M1 aktuális csatornán pénteken.