2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb II.kerület XI.kerület XXII.kerület

Kovács András Péternek fontos Buda és az alma mater

KAP tabló1Kovács András Péter 20 éve érettségizett a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban. Annak idején Budafokról villamosozott be a XI. kerületbe, most a II. kerülethez közeli otthonából jár vissza ide diáktalálkozókra és különféle iskolai rendezvényekre, hogy jókedvre derítse a közönséget. A Karinthy-gyűrűs humoristával az alma materben beszélgettünk, ahová úgy jár haza, mint a szülői házba.

– Budafokon laktunk, a nagymamám találta nekem ezt a jó gimnáziumot, és persze a nagyi jól választott. Nagyon szerettem ide járni. Reggelente felpattantam a villamosra, és irány a körtér, azután rohanás a Villányin, hogy el ne késsek – mesélte András, aki 1992 szeptemberétől járt az akkor még József Attila Gimnáziumban az első egyházi beiskolázású ciszterci osztályba.


– A Szent Bernát osztályba jártam. Rengeteg emlék köt ide. Az itt töltött 4 év annyira meghatározó volt az életemben, hogy utána az egyetemen egy jó darabig nem is találtam új közösséget. Nem véletlen, hogy belül ma is tizenhatnak érzem magam, és ma is annak a diákszínpados srácnak a lelkülete él bennem – árulta el Kovács Attila Péter, aki 2001-ben summa cum laude diplomázott az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd 2004-ben ugyanitt elvégezte a doktori programot, jogtörténetet és médiajogot tanított.

– Jogásznak készültem, de ez lett belőlem. Mégpedig azért, mert már a gimnáziumban a szünetekben komplett évnyitókat, tanár-diák paródiákat rögtönöztem. Ott alakult ki az, ami végül a hivatásom lett – számolt be a humorista, a civilben komoly, háromgyermekes édesapa, aki az iskola környékét is úgy megszerette, hogy családjával most is Budán van az otthona.


Ciszterencia a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban, Dékány Árpád Sixtus OCist (zirci főapát) Kovács András Péter (Karinthy-gyűrűs humorista, budai öregdiák) Horváth Soma (Ciszterci Diákszövetség elnöke) Pólya Viktor (Ciszterci Diákszövetség alelnöke, Ciszterencia főszervezője) (Fotó: Keresztesi Balázs)

Kovács András Péterrel az alma materben beszélgettünk 20 évvel az érettségi után (Fotó: Keresztesi Balázs)

– Szeretünk itt élni, ez egy zöld sziget a városban. A gyerekeim már veszik a lapot, sokat viccelődünk, értik és értékelik a humort. A feleségem pedig egyenesen motivál a munkámban, a legjobb poénjaimat neki köszönhetem.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.