EUR: 312,89 Ft
CHF: 267,44 Ft
2018. március 23., péntek
Emőke

Egyéb IV.kerület

Kozák Danuta: Megcéloztam a Holdat, és el is jutottam oda!

Kozák Danuta aranybetűkkel írta be magát a sportág és az olimpiák történelmébe. Az UTE kajakosa előbb párosban, majd egyéniben, legvégül pedig a kajak négyes tagjaként is olimpiai bajnoki címet szerzett, összesen öt  olimpiai elsőségével ő minden idők legeredményesebb magyar kajakosa. Nem mellesleg az egyéni győzelme az ország 175. olimpiai aranyérme és 500. olimpiai érme volt.

Kozák Danuta első riói aranyérme „paraszthajszálon” múlt, pontosabban 51 ezredmásodpercen. Szabó Gabriellával párban ugyanis ennyivel előzték meg az 500 méteres döntőben a Franziska Weber, Tina Dietze alkotta német kettőst.
– Megérte ennyit edzeni egész évben, mert még így is tudtam menni és Gabit tolni, az ő lelke, az ő csapása vitt be minket – mondta az újpesti versenyző, aki az olimpia első napjaiban gyomorfertőzést kapott. – Tényleg nem hittem el, annyira jöttek a németek a végén, azt hittem, hogy elveszítettük. Gabi kiáltott egyet, azt hittem, azért, mert másodikak vagyunk. Hátulról nem láttam semmit.


Kozák Danuta második riói aranyérme hihetetlen volt. Lényegében „agyonverte” a fél világot. Az 500 méteres egyes verseny után már rég kiírták olimpiai bajnokként a nevét, amikor a második és a harmadik helyezett célba ért. Több mint egy hajóhosszal előzte meg a második helyen végzett dán Emma Jörgensent.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 16. Szabó Gabriella és Kozák Danuta a célban a női kajak párosok 500 méteres versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 16-án. A világbajnok magyar duó az első helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Tamás

Párosban Szabó Gabriellával nyert olimpiai aranyat (MTI Fotó: Kovács Tamás)

– Arra készültem, mint a párosban, hiszen az a normális, ha az utolsó centiig küzdünk – mondta ezzel kapcsolatban Kozák Danuta. – Érzékeltem 200-nál, hogy valószínűleg elöl vagyok, de magammal próbáltam foglalkozni. A statisztikákat másokra bízom, én a pályán szeretnék teljesíteni. A négy aranynak szerintem tíz év múlva lesz igazán nagy értéke, amikor a fiatalságot arra kell buzdítani, hogy gyerünk, fiatalok, kövessetek!


És akkor még nem esett szó a kajak négyesről.
Arról a négyesről, amely négy évvel ezelőtt meglepetésre szerzett olimpiai bajnoki címet, de most esélyesként indult. És meg is védte bajnoki címét.

– Ez a legtökéletesebb pályánk volt, amióta együtt versenyzünk. Még edzésen sem sikerült ilyen jól – mondta a győzelem után Kozák Danuta, hozzátéve, úgy érzi, kihozta magából a maximumot. – Nem is tudtam és nem is akartam több számot vállalni. Hihetetlen négy éven vagyok túl, ez a koronája: örülök, hogy elvállaltam! Van egy mondás, amit nagyon szeretek: célozd meg a Holdat, és ha nem éred el, akkor is eljutsz a csillagok közé. Én megcéloztam a Holdat, és el is jutottam oda.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.