EUR: 309,21 Ft
CHF: 284,58 Ft
2016. október 28., péntek
Simon, Szimonetta

Sport

Kozákék összelapátolták a 6. aranyunkat

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 16.
Szabó Gabriella és Kozák Danuta a célban a női kajak párosok 500 méteres versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 16-án. A világbajnok magyar duó az első helyen végzett.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A várakozásnak megfelelően aranyérmet szerzett a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajak kettes az 500 méteres távon. A magyar páros mindössze 51 ezredmásodperccel előzte meg a második helyezett német egységet.

A Corcovado-hegyen magasodó festői Megváltó Krisztus figyelő tekintetétől kísérve ért célba a favorit magyar páros. Szükség is volt az égi segítségre, hiszen Kozák bélfertőzést kapott, alig aludt valamennyit vasárnap éjjel. Még szerencse, hogy hétfői futamgyőzelmüknek köszönhetően egyből a fináléba jutottak, így Danutának, ha szűkösen is, de elég idő jutott a felépülésre. A német Franziska Weber, Tina Dietze duó azonban nem sokat törődött az esélyekkel, remek rajtot vett és az élre állt. Pünkösdi  királyság volt, féltávnál már a mieink vették át a vezetést. Weberék a hajrában mindent egy lap(át)ra feltéve próbálták lefaragni minimális hátrányukat, de a magyar kettős nem adta fel, és hihetetlen erőfeszítés árán elsőként ért célba.

– Egy pillanatig azt hittem, csak másodikok vagyunk – nyilatkozta a döntő után Kozák Danuta. – Gabi lelke, az ő csapásai juttattak be minket elsőként.

– Hihetetlen erőt adott az egymás iránti bizalom – utalt Szabó Gabi arra, hogy némi szünettől eltekintve szinte gyerekkoruk óta egy hajóban ülnek.

Mindenesetre Gabi most már tényleg megünnepelheti a vasárnapról a döntő utánra elhalasztott 30. születésnapját. S annak ellenére, hogy már második olimpiai bajnoki címét szerezte meg, könnyes szemmel, de boldogan hallgatta a Himnuszt. S még koránt sincs vége az éremtermelésnek, hiszen Kozák egyesben címvédőként állhat rajthoz, és párostársával a négyesben is gyarapíthatja kollekcióját.

Magyar egység egyébként harmadszor győzött ebben a számban nyári játékokon, s ezzel a sikerrel már hat aranyérmünk van Rióban.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Mészöly Géza: Ha kikapunk, akkor is tapsolnak

  Mészöly Géza: Ha kikapunk, akkor is tapsolnak

  Mészöly Géza felől akár most véget érhetne az NB I-es labdarúgó-bajnokság. Nem csoda, hiszen csapata, a Haladás jelenleg a negyedik helyen áll, az FTC és a Videoton sincs elérhetetlen messzeségben tőlük.

 • Sittes focisták

  Sittes focisták

  A labdarúgók élete nem csak a pénzről és a csillogásról szól, több focistával is előfordult, hogy börtönben kötött ki.

 • Dárdaiék jól kifogták a Dortmunddal

  Dárdaiék jól kifogták a Dortmunddal

  Pechje van a Dárdai Pál által irányított Herthának. A berlini gárda a Német Kupa sorsolása után a mezőny egyik legjobb csapatával, a Borussia Dortmunddal találkozik a nyolcaddöntőben.

 • Fallal kerítené el a Forma–1-es pályákat Ecclestone

  Fallal kerítené el a Forma–1-es pályákat Ecclestone

  Bernie Ecclestone, a Forma–1 milliárdos főnöke újabb hajmeresztő ötlettel állt elő: 40 centiméteres falat húzatna fel a pályák mentén, hogy visszaszorítsa azt a tendenciát, miszerint a pilóták folyton kiszélesítik a pályát.