2018. január 16., kedd
Gusztáv

Extra

Kutyákkal vallatták Benkő Lászlót

Megdöbbentő titkáról beszélt a Lokálnak Benkő László. Az Omega billentyűsét kutyákkal vallatták egy egész éjszakán keresztül a rendőrök az egyik koncertje után.

Benkő László (Fotó: Máté Krisztián)

Benkő László (Fotó: Máté Krisztián)

Benkő László mindig is az őszinte szavak embere volt, de voltak olyan pillanatok az életében, amelyekről eddig nem igazán szeretett beszélni. Most, 73 évesen viszont úgy érzi, hogy egy eddig eltitkolt szegletét is szeretné elmesélni a rajongóinak, remélve, hogy velük ilyen nem fordul elő. Az eset még a szocializmus idején történt, amikor erősen cenzúrázták a kulturális termékeket, így a mára legendássá vált zenekarok számait is.


– Meg kellett felelni az akkori vezetőknek. Kitalálták azt  a marhaságot, hogy „sanzon- és táncdalbizottság”. A vicc az volt, hogy vajon mit nem játszottak az akkori zenekarok? Sanzont és táncdalt. Mi pontosan tudtuk, hogy mit nem szabad, de azért feszegettük a határokat – mesélte a billentyűs-zeneszerző, akit azonban ez az óvatosság sem óvott meg attól, hogy az egyik koncertjük után embertelen körülmények között vallassa az akkori államrendőrség.

– Lejátszottuk a koncertet, de akkor még nem tudhattuk, hogy mi vár ránk az utcán. Kint lovasrendőrök verték a rajongókat, akik fáklyákkal zavarogtak a Keleti pályaudvar mellett. Egy srácot azért kaptak el a zsaruk, mert az égő fáklyáját az egyik ló végbelébe dugta. Az akkori hivatalos közlés szerint felbolygató tevékenységnek vették a koncertünket. Amikor végeztünk, már két rendőr várt minket, engem be is vittek. Én csak álltam a kihallgatóban a falnál, orromat a falnak támasztva, kezemet hátrafogva egy lábon kellett ácsorognom másnap reggel hatig. Percenként válthattam a lábaimat, de ha véletlenül egyszerre lent volt mind a kettő, már eresztették is rám a kutyákat. Most visszagondolva, a halálra ijesztés volt a rafinériájuk, nem akartak széttépetni a kutyákkal, csak azt akarták, hogy összesz.rjam magam – vallott a rémisztő történetről Benkő.


Benkő azért is tartotta fontosnak elmesélni ezt a történetet, hogy a mai fiatal zenészgeneráció lássa, ő és kortársai milyen úton taposták ki azt az ösvényt, amely mára elveszni látszik az értéktelen dalok és tehetségkutatók világában.

– Folyamatos kapcsolatot tartunk a fiatalokkal, hogy a következő generáció ne ebbe a műanyag világban alkosson, ami most van. A zene mára üzlet lett, de ez népbutítás.

Benkő László. Zenei díjat alapított a Petőfi Rádió. A nagyszabású gálát június 28-án, a Telekom VOLT Fesztivál nulladik napján, Sopronban rendezték meg. 2016.06.28 Fotó: Csudai Sándor

Benkő László. Zenei díjat alapított a Petőfi Rádió. A nagyszabású gálát június 28-án, a Telekom VOLT Fesztivál nulladik napján, Sopronban rendezték meg. 2016.06.28 Fotó: Csudai Sándor

Kapcsolódó Cikkek

 • Megérezte édesanyja halálát Szulák Andrea

  Megérezte édesanyja halálát Szulák Andrea

  Szulák Andrea mindig is különös kapcsolatot ápolt édesanyjával, halálának pillanatát is megérezte, igaz a színésznő akkor épp a Funny Girl címszerepében állt a színpadon.

 • Oszter Sándor: Kétszer is meghaltam

  Oszter Sándor: Kétszer is meghaltam

  Oszter Sándor manapság a bírósági ügyei és tórendszere körüli balhék miatt szokott a címlapokra kerülni, de a színésznek mindig is kalandos volt az élete.

 • 44 évesen pózol bugyiban Heidi

  44 évesen pózol bugyiban Heidi

  Egy szál bugyiban reklámozza a német Topmodell leszek! című új műsorát Heidi Klum. A 44 éves szupermodellnek nincs takargatnivalója, és annyira dögös, hogy fiatal kolléganői csak irigykedhetnek rá.

 • 12 évesen molesztálták Eliza Dushkut

  12 évesen molesztálták Eliza Dushkut

  Szexuális zaklatás áldozatává vált Eliza Dushku James Cameron 1994-es Két tűz között című film forgatásán. Zaklatója nem más volt, mint Arnold Schwarzenegger kaszkadőrkoordinátora, Joel Kramer volt, aki hosszú évtizedeken át dolgozott Schwarzenegger dublőreként.