EUR: 307,28 Ft
CHF: 282,25 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Életmód

Last minute uborka

uborka

Egyiptomban állítólag a rabszolgák szomját enyhítette

Azt uborkaszezon utolsó pillanatában ne felejtsünk el kipróbálni néhány elképesztően finom uborkareceptet. Ez a több ezer éve ismert zöldség a Himalája déli lejtőiről eredeztethető. Régészeti leletek tanúsága szerint bizonyos fajtáit már Kr. e. 1500 környékén termeszthették Indiában. Viszonylag gyorsan elterjedt az ókori nagy civilizációkban: Egyiptomban állítólag a rabszolgák szomját enyhítette, de Görögországban és Rómában is kedvelték. A magyar uborka elnevezés a szláv ogurekből eredhet, az ország egyes részein ma is ugorkaként emlegetik, régi szakácskönyvek lapjain pedig találkozhatunk az ugorkasaláta vagy épp az ugorka tejfölös mártással receptjével.

uborkalevesHideg ubileves

Hozzávalók: 1 db uborka, 1 kicsi doboz tejföl, 3-4 ek. joghurt, só, bors, petrezselyem
Elkészítés: Az uborkát alaposan megmossuk, meghámozzuk és felkockázzuk. Egy nagyobb tálban összekeverjük a tejföllel és a joghurttal, megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés petrezselymet aprítunk bele, és egy botmixerrel alaposan összeturmixoljuk. Pár órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, majd jól behűtve, friss petrezselyemmel és uborkakarikákkal díszítve tálaljuk.

ubiszörpUborkakoktél

Hozzávalók: 1 db uborka, 1 db citrom, 1 db alma, 1 liter víz, mentalevél

Elkészítés: A hozzávalókat felszeleteljük, kancsóba tesszük és lehűtjük. Pohárban kínáljuk, tetejét mentalevéllel díszítjük.

 

 

 

Uborkás csirkesaláta

Hozzávalók: 20 dkg főtt csirkemell, 2 db főtt tojás, 40 dkg uborka, só, bors, 1 teáskanál finomra darabolt kapor, petrezselyem, 1 kis pohár tejföl, kevés olívaolaj, fokhagyma
Elkészítés: Az uborkát megpucoljuk és feldaraboljuk. A főtt tojásokat feldaraboljuk, a csirkemellet kockákra vágjuk. Összeforgatjuk az uborkát, a csirkemellet, a tojásokat, majd őrölt borssal fűszerezzük. Megszórjuk a petrezselyem és a kapor keverékével. A tejfölt kevés olívaolajjal, ízlés szerint fokhagymával, sóval kikeverjük, és a salátára öntjük. Hidegen tálaljuk.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Elstartolt a befőzési szezon

    Elstartolt a befőzési szezon

    Májusban indul a befőzési szezon, ilyenkor kell beszerezni a hozzávalókat. Az üvegeket úgy készítsük elő, hogy azokat először áztassuk be mosószeres meleg vízbe, majd üvegmosó kefével alaposan mossuk át.

  • Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

    Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

    Egyedülálló komolyzenei turnéra készül Ázsiában Keller András és Gidon Kremer. A világhírű hegedűművészek és az általuk vezetett zenekarok egyedülálló módon, együttes erővel készülnek bemutatni az ázsiaiaknak a nyugati zeneirodalom legszebb műveit az elmúlt három évszázadból.

  • Forró téma a nyári szabadság

    Forró téma a nyári szabadság

    Minden évben minimum két hét folyamatos pihenésre lenne szükség ahhoz, hogy a hétköznapi mókuskerékből kiszálljunk, és így feltöltődjünk.