2017. november 29., szerda
Taksony

Életmód

Last minute uborka

uborka

Egyiptomban állítólag a rabszolgák szomját enyhítette

Azt uborkaszezon utolsó pillanatában ne felejtsünk el kipróbálni néhány elképesztően finom uborkareceptet. Ez a több ezer éve ismert zöldség a Himalája déli lejtőiről eredeztethető. Régészeti leletek tanúsága szerint bizonyos fajtáit már Kr. e. 1500 környékén termeszthették Indiában. Viszonylag gyorsan elterjedt az ókori nagy civilizációkban: Egyiptomban állítólag a rabszolgák szomját enyhítette, de Görögországban és Rómában is kedvelték. A magyar uborka elnevezés a szláv ogurekből eredhet, az ország egyes részein ma is ugorkaként emlegetik, régi szakácskönyvek lapjain pedig találkozhatunk az ugorkasaláta vagy épp az ugorka tejfölös mártással receptjével.

uborkalevesHideg ubileves


Hozzávalók: 1 db uborka, 1 kicsi doboz tejföl, 3-4 ek. joghurt, só, bors, petrezselyem
Elkészítés: Az uborkát alaposan megmossuk, meghámozzuk és felkockázzuk. Egy nagyobb tálban összekeverjük a tejföllel és a joghurttal, megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés petrezselymet aprítunk bele, és egy botmixerrel alaposan összeturmixoljuk. Pár órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, majd jól behűtve, friss petrezselyemmel és uborkakarikákkal díszítve tálaljuk.

ubiszörpUborkakoktél

Hozzávalók: 1 db uborka, 1 db citrom, 1 db alma, 1 liter víz, mentalevél

Elkészítés: A hozzávalókat felszeleteljük, kancsóba tesszük és lehűtjük. Pohárban kínáljuk, tetejét mentalevéllel díszítjük.

 

 

 

Uborkás csirkesaláta

Hozzávalók: 20 dkg főtt csirkemell, 2 db főtt tojás, 40 dkg uborka, só, bors, 1 teáskanál finomra darabolt kapor, petrezselyem, 1 kis pohár tejföl, kevés olívaolaj, fokhagyma
Elkészítés: Az uborkát megpucoljuk és feldaraboljuk. A főtt tojásokat feldaraboljuk, a csirkemellet kockákra vágjuk. Összeforgatjuk az uborkát, a csirkemellet, a tojásokat, majd őrölt borssal fűszerezzük. Megszórjuk a petrezselyem és a kapor keverékével. A tejfölt kevés olívaolajjal, ízlés szerint fokhagymával, sóval kikeverjük, és a salátára öntjük. Hidegen tálaljuk.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • WHO: Növekedni fog az elhízás mértéke a következő években

    WHO: Növekedni fog az elhízás mértéke a következő években

    Az európai országokban az elkövetkezendő időszakban növekedni fog az elhízás mértéke és ez alól csak kevés ország kivétel – mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője hétfőn, sajtótájékoztatón Budapesten.

  • Lakásfelújítás télen? Nem lehetetlen

    Lakásfelújítás télen? Nem lehetetlen

    Ha belső átalakításra adnánk a fejünket, számos olyan feladat van, amit a tél időszakban is elvégezhetünk, ráadásul a fő építkezési szezonon kívül még jelentős árengedményekre is számíthatunk – mondják az újHÁZ Centrum szakértői, akik összegyűjtötték azokat a munkálatokat, amiket az előttünk álló hónapokban is végrehajthatunk.