EUR: 310,77 Ft
CHF: 259,54 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb II.kerület

Levegőhöz juthatunk a Margit körúton

Elkészültek a közel 2,5 hektáros pihenőpark látványtervei az egykori Ganz gyár területén, és megindult az engedélyezési eljárás. Ha minden jól megy, egy év múlva már a mostani Millenáris Parkkal összekötött zöld szigeten frissülhetünk fel Buda szívében.

Volt Ganz gyár építkezés (Fotó: Máté Krisztián)

Volt Ganz gyár lebontása után már sokkal tisztább a Margit-körút levegő (Fotó: Máté Krisztián)

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a kerület országgyűlési képviselője jelentette be az MTI-nek, hogy új szakaszába lép a Millenáris Park bővítése. A korszerű, elsősorban rekreációs célokat szolgáló közösségi tér több mint háromszáz lombos fával, dús zöld növényzettel, padokkal, izgalmas játszótérrel és jelentős vízfelülettel várja majd a kikapcsolódni vágyókat. A parkban két kávézó is nyílik, amely illeszkedik a megújult Széll Kálmán tér környéke és a Lövőház utca önálló városképi egységet alkotó jellegéhez.


millen4

A kerékpárral közlekedőknek és a gyalogosoknak kedvez a park kialakítása

millen3

Akár nyugágyban is pihenhetünk majd a tó partján

– Jelentős eredmény, hogy a lebontott minisztériumi irodamonstrum és az egykori Ganz gyár területének rekultivációjával egy igazi rozsdaövezetet parkosítanak. A hatalmas, aktív zöldfelület érezhetően javítani fogja a levegő minőségét a nagy forgalmú Margit körút térségében, de nem csak ezért tekinthető a fejlesztés zöldnek. A park növényzetét esővízzel öntözik majd, a Jedlik Ányos-terv részeként e-töltőállomásokat alakítanak ki a mélygarázsban, amelyek energiaszükségletét napelemek segítségével biztosítják, és a hűtő-, fűtő- és szellőzőrendszert is a lehető legnagyobb részben megújuló energiával táplálják  – hangsúlyozta Varga Mihály. A beruházásnak ugyancsak része a régi Millenáris Park megújítása. A térburkolatokat, ahol szükséges, kicserélik, és minőségi kertészeti elemekkel gazdagítják a Fény utca és a Marczibányi tér közé eső területet, amely az új parkrésszel átjárható, egységes egészet alkot majd. Ennek érdekében a Fény utca érintett szakaszának gépjárműforgalmát a föld alatt vezetik el a Kis Rókus utca felé.

millenaris1

Hatalmas zöldfelület és víz is frissíti majd a Margit körutat

– A Mammut bevásárlóközpont épületének korábban takart oromfala mellé a parkkal összhangban lévő, de önállóan megtervezett és felépített létesítmény, tájépítészeti elemeket is tartalmazó, több emelet magas „zöldfal-installáció” épül, amely a régióban egyedülálló lesz. Az 500 férőhelyes, kétszintes mélygarázs elsősorban a Millenáris Park kulturális és szórakoztató rendezvényeinek parkolási igényeit fogja kiszolgálni, de természetesen minden autós előtt nyitva áll majd – tudtuk meg Varga Mihály tájékoztatójából. A megújult Millenáris Parkot várhatóan 2017 második felében vehetik birtokba az itt élők.


Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.