EUR: 305,41 Ft
CHF: 271,06 Ft
2017. július 28., péntek
Szabolcs

Extra

Lezárták a nyomozást Czeizel ügyében

Fellélegezhet Czeizel Endre szeretője, Dóra, a rendőrség ugyanis lezárta a nyomozást a genetikus spermájának szabálytalan felhasználása ügyében. A Lokál információi szerint a feljelentést tevő személy panasszal élt, de mindhiába.

– Az emberi test tiltott felhasználása rendkívül súlyos, szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény. Egyértelmű, hogy az elhunyt genetikus szeretője ezt elkövette, mivel a gyermeke apja Czeizel, és a kicsi nem természetes úton fogant. Ennek ellenére, úgy tűnik, megúszta a dolgot, és az az orvos is, aki asszisztált hozzá – mondta el a Lokálnak a névtelenséget kérő feljelentő, és hozzátette: a rendőrség azt állapította meg, hogy mivel a felek kölcsönös beleegyezésével zajlott a reprodukciós eljárás, még ha jogellenes volt is, bűncselekmény nem történt, így megszüntették a nyomozást. Ez már csak azért is érdekes, mert Magyarországon egy nőnek csak az ajánlhat fel megtermékenyítés céljából hímivarsejtet, aki vagy házastársa, vagy regisztrált élettársa a leendő édesanyának. Czeizel Endre szeretője, Dóra pedig köztudottan egyik sem volt, a genetikus ugyanis halála napjáig házasságban élt. Dóra tehát jogilag egyedülálló nőnek számít, és ilyen esetben csak ismeretlen férfitól származó donorivarsejt használható fel. Ráadásul precedenst is teremthet, hiszen ezek szerint számos egészségügyi bűncselekmény – mint például a gyermek nemének megválasztása vagy sejtekkel, szervekkel, szövetekkel való kereskedés – nem valósul meg, ha abba minden résztvevő beleegyezik.

A feljelentő egyébként panasszal élt a nyomozás megszüntetése miatt, azt azonban a Fővárosi Főügyészség elutasította.

Budapest, 2015. április 13. Czeizel Endre orvos-genetikus 80. születésnapja alkalmából rendezett köszöntésen Budapesten, a New York Palota egyik rendezvénytermében 2015. április 13-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Mint ismeretes, a híres genetikus egy évvel ezelőtti halála után robbant ki a spermadonorbotrány: szeretője, Dóra ugyanis a professzor tudta nélkül, ám az ő hímivarsejtjeivel vett részt mesterséges megtermékenyítésen, a kórházi papírokon azonban nem Czeizel neve szerepelt. A genetikus könyvében elismerte, annak ellenére, hogy Dórával megállapodtak, csak a halála után használja fel a hímivarsejteket, a nő még életében két gyermeket szült neki.

Az esettel kapcsolatban kerestük a Fővárosi Főügyészséget és Dóra ügyvédjét, dr. Lichy Józsefet is, ám lapzártánkig nem kaptunk válaszokat kérdéseinkre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Évekre rács mögé kerülhet Lópici fia

  Évekre rács mögé kerülhet Lópici fia

  Ahogy arról a Lokál korábban beszámolt, pár hete Szilágyi Istvánt saját fia csúnyán helyben hagyta. Péter súlyos testi sértés miatt június óta előzetesben ül, és a legfrissebb információk szerint öt év börtönnel is sújthatják.

 • Milliárdokat keres testével Statham

  Milliárdokat keres testével Statham

  Több mint 50 millió dollárra, azaz mintegy 15 milliárd forintra becsülik Jason Statham jövedelmét. Az 50 éves akciósztárról eddig is köztudott volt hogy nem ingyen mutogatja a kockás hasát és aprítja a rosszfiúkat az akciófilmjeiben, hanem sok millió dolláros gázsikért.

 • Pitt hűtlensége miatt lett beteg Jolie

  Pitt hűtlensége miatt lett beteg Jolie

  Súlyos betegségekkel küzdött Angelina Jolie. A színésznő legújabb interjújában őszintén beszélt a válásáról Brad Pittel, melyben olyan szinten belebetegedett, hogy magas vérnyomással és arcidegbénulással is hónapokig kezelték az orvosai.