EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Életmód

Ma van a folyékony kenyér napja

Hipster friends having a beer together on a summers day, Image: 231201160, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

A nemzetközi barátság jegyében a kedvenc hazai sörök mellett ilyenkor illik más nemzetek söréből is fogyasztani (Profimedia)

Augusztus első péntekje a Sör Világnapja. A sörünnepet kezdetben csak egy amerikai kiskocsma tartotta, aztán 2007-ben létrehoztak egy weboldalt és mások is szívesen átvették. Azóta bárok, éttermek, kocsmák, sörfőzdék százai csatlakoztak, ma már több mint száz országban ünneplik meg ezt a napot. A nemzetközi barátság jegyében a kedvenc hazai sörök mellett ilyenkor illik más nemzetek söréből is fogyasztani.

A sörszövetség idén először pályázatot is hirdet éttermek, vendéglátósok számára a Sör Világnapja alkalmából, amelyen Magyarország sörkorcsolyáját keresik. A szomszédos országokban a sör és a gasztronómia kéz a kézben járnak, a szövetség azt szeretné, ha itthon is elkészítenék azokat a kísérő falatokat, amelyek a legjobban illenek a folyékony kenyérhez, hiszen a modern magyar gasztronómia nem lehet teljes a sör nélkül.

– A pályázat célja, hogy túllépve a pogácsa-virsli-földimogyoró nem túl izgalmas trióján, megtaláljuk azokat a modern magyar gasztronómiába illeszkedő, jó minőségű alapanyagokból elkészített sörkorcsolyákat, melyek igazán jól párosíthatóak a sör mellé – mondta Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

A pályázat nyitott, a versenyben részt vehet bármilyen Magyarországon bejegyzett vendéglátóegység. A versenyt három kategóriában hirdetik meg: világos láger, búza- és félbarna, illetve barna sörök mellé kigondolt sörkorcsolyákkal lehet pályázni. A „Magyarország Sörkorcsolyája 2016″ cím büszke tulajdonosait a hazai sörszakma képviselői együtt választják ki.

– Olyan sörkorcsolyarecepteket várunk a nevezőktől, amelyeket könnyű fogyasztani és a rutinos szakácsok mellett a kezdők is szívesen megpróbálkoznak az elkészítésével – magyarázta Vásárhelyi István, aki sörgasztronómusként a zsűri szakmai munkáját segíti majd. A díjakat szeptember 13-án, a kóstolással egybekötött eredményhirdetésen adják át.

, Image: 185869045, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, SoFood

(Profimedia)

A sörkorcsolya olyan falatka, harapnivaló, akár desszert is, ami nem csupán kiegészít egy pohár sört, hanem megjelenésében, illatában, ízében harmonizál azzal és együtt fogyasztva új, komplex gasztronómiai élményt is nyújt. Az igazán jól megkomponált sörkorcsolya épülhet a hasonló ízekre, az illat- és ízkontrasztokra és a sörözés közben keletkező könnyű éhségérzetet is elmulasztja.

 

 

Részletes pályázati felhívás: http://www.sorszovetseg.hu/download/kozlemenyek/Keressuk-Magyarorszag-sorkorcsolyajat-Versenyfelhivas_20160801.pdf
Pályázási időszak: 2016. augusztus. 4. és 26. között, a nevezés ingyenes. Nevezés:www.sorszovetseg.hu/magyarorszag-sorkorcsolyaja

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Elstartolt a befőzési szezon

    Elstartolt a befőzési szezon

    Májusban indul a befőzési szezon, ilyenkor kell beszerezni a hozzávalókat. Az üvegeket úgy készítsük elő, hogy azokat először áztassuk be mosószeres meleg vízbe, majd üvegmosó kefével alaposan mossuk át.

  • Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

    Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

    Egyedülálló komolyzenei turnéra készül Ázsiában Keller András és Gidon Kremer. A világhírű hegedűművészek és az általuk vezetett zenekarok egyedülálló módon, együttes erővel készülnek bemutatni az ázsiaiaknak a nyugati zeneirodalom legszebb műveit az elmúlt három évszázadból.

  • Forró téma a nyári szabadság

    Forró téma a nyári szabadság

    Minden évben minimum két hét folyamatos pihenésre lenne szükség ahhoz, hogy a hétköznapi mókuskerékből kiszálljunk, és így feltöltődjünk.