EUR: 307,74 Ft
CHF: 266,48 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

Maradnak Svédországban a migránsok

Két bírósági döntés is megakadályozza, hogy Svédország migránsokat küldjön vissza Magyarországra, az ítéletek indoklása szerint ugyanis hazánkban csorbulnak a migránsok jogai. A külügy nem érti a vádakat, szerinte Magyarország betartja a nemzetközi előírásokat.

Kiskunhalas, 2016. június 1. Jobb körülményeket és gyorsabb ügyintézést követelő migránsok a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti telephelyén 2016. június 1-jén. A rendőrség jelentős erőkkel biztosítja az intézményt a telephely fegyveres biztonsági őrségével együtt. MTI Fotó: Ujvári Sándor

A korábbi terveik szerint azonnali hatállyal 743 menekültet küldtek volna vissza MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

Óriási port kavart, hogy Svédország migránsokat tervezett Magyarországra visszatoloncolni. A Svenska Dagbladet svéd napilap szerint az ottani bevándorlási hivatal most mégsem kezdheti el a visszatoloncolást, mert két bírósági ítélet is kimondta, hogy Magyarország nem minősül biztonságos harmadik országnak.

– A bíróság két konkrét menekült esetét vizsgálva megállapította, hogy Magyarországon annyira korlátozottak a migránsok jogai a menekültügyi eljárásban, hogy nem születhet igazságos döntés ügyükben – nyilatkozta a Dagbladetnek Kirsi Laakso Utvik, a stockholmi menekültügyi bíróság elnöke.

A konkrét ítéletekben olyan „súlyos” jogsértésekre hivatkoznak, hogy a magyar hatóságok nem minden esetben tudnak anyanyelvi tolmácsot biztosítani a migránsok meghallgatásához. Bár a svéd bevándorlási hivatal fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, egyelőre nem küldenek migránsokat Magyarországra.

A Lokál megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot az üggyel kapcsolatban. – A magyar ellátórendszer és a magyar menekültügyi eljárás tökéletesen megfelel a nemzetközi előírásoknak. Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amelyek az illegális bevándorlási válság kezdete óta betartják az európai szabályokat – reagált a minisztérium, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország védi Svédországot is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.