EUR: 307,67 Ft
CHF: 287,49 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Külföld

Maradnak Svédországban a migránsok

Két bírósági döntés is megakadályozza, hogy Svédország migránsokat küldjön vissza Magyarországra, az ítéletek indoklása szerint ugyanis hazánkban csorbulnak a migránsok jogai. A külügy nem érti a vádakat, szerinte Magyarország betartja a nemzetközi előírásokat.

Kiskunhalas, 2016. június 1. Jobb körülményeket és gyorsabb ügyintézést követelő migránsok a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti telephelyén 2016. június 1-jén. A rendőrség jelentős erőkkel biztosítja az intézményt a telephely fegyveres biztonsági őrségével együtt. MTI Fotó: Ujvári Sándor

A korábbi terveik szerint azonnali hatállyal 743 menekültet küldtek volna vissza MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

Óriási port kavart, hogy Svédország migránsokat tervezett Magyarországra visszatoloncolni. A Svenska Dagbladet svéd napilap szerint az ottani bevándorlási hivatal most mégsem kezdheti el a visszatoloncolást, mert két bírósági ítélet is kimondta, hogy Magyarország nem minősül biztonságos harmadik országnak.

– A bíróság két konkrét menekült esetét vizsgálva megállapította, hogy Magyarországon annyira korlátozottak a migránsok jogai a menekültügyi eljárásban, hogy nem születhet igazságos döntés ügyükben – nyilatkozta a Dagbladetnek Kirsi Laakso Utvik, a stockholmi menekültügyi bíróság elnöke.

A konkrét ítéletekben olyan „súlyos” jogsértésekre hivatkoznak, hogy a magyar hatóságok nem minden esetben tudnak anyanyelvi tolmácsot biztosítani a migránsok meghallgatásához. Bár a svéd bevándorlási hivatal fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, egyelőre nem küldenek migránsokat Magyarországra.

A Lokál megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot az üggyel kapcsolatban. – A magyar ellátórendszer és a magyar menekültügyi eljárás tökéletesen megfelel a nemzetközi előírásoknak. Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amelyek az illegális bevándorlási válság kezdete óta betartják az európai szabályokat – reagált a minisztérium, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország védi Svédországot is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb földrengések rázták meg Róma környékét

  Újabb földrengések rázták meg Róma környékét

  Két közepes erejű földrengés rázta meg szerdán Olaszország középső részét, a földmozgásokat érezni lehetett Rómában is, illetve abban a térségben, ahol tavaly több száz halálos áldozatot követelő rengések sorozata történt.

 • Tucatnyi embert fertőzött meg HIV-vel az őrült férfi

  Tucatnyi embert fertőzött meg HIV-vel az őrült férfi

  Elfogtak egy HIV-fertőzött cseh férfit Thaiföldön, akit hazájában azért köröztek, mert a hatóságok szerint több mint tíz embert, köztük egy kiskorút, megfertőzött az AIDS-et okozó vírussal – közölte a helyi rendőrség szerdán.

 • Fegyveresek rohamoztak meg egy ügyészi hivatalt

  Fegyveresek rohamoztak meg egy ügyészi hivatalt

  Fegyveresek támadtak a Mexikó délkeleti részén található, népszerű karib-tengeri üdülőváros, Cancún főügyészi hivatalára, a kirobbant tűzpárbajban legalább hárman meghaltak és további hárman megsebesültek.