EUR: 305,40 Ft
CHF: 276,92 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Belföld

Mégis támogatja a Jobbik a náciromantikát

Kérdéseinkre válaszolva nem tagadta a Jobbik, hogy az állami pártfinanszírozásból támogatja a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat. Úgy vélik, nem dolguk vizsgálni azok világnézetét, akiknek a mozgalom közpénzből szervez rendezvényeket, akkor sem, ha azok náci egyenruhában villognak.

magyar-sziget-jobbik-HVIM

Lapunk tegnapi számában megírtuk: a Jobbik által létrehozott és a párt állami támogatásának jelentős részét elnyelő Gyarapodó Magyarországért Alapítvány rendszeresen pénzeli a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) rendezvényeit. Köztük a rengeteg botránnyal övezett, a közvélekedés szerint egyértelműen rasszista, neonáci érzelmű fiatalokat felvonultató Magyar Szigetet. Az alapítvány egyébként a Jobbiktól kapott 266 millióból összesen 38 milliót juttatott a HVIM-nek

Megkérdeztük a párt médiaosztályát, mit gondolnak arról, hogy bár Vona Gábor pártelnök júniusi beszédében eltanácsolta a párttól a „náciromantikára” vágyókat, a párt pedig a személyi átfedések ellenére sem vállal valódi közösséget a HVIM-mel (a vármegyések egyik vezetője, Toroczkai László például egyben a Jobbik alelnöke), akkor miért pénzelik rendszeresen a mozgalmat adóforintokból.

A Jobbik médiaosztálya válaszában egyáltalán nem tagadta a megkérdőjelezhető ideológiájú rendezvények támogatását. „Az említett rendezvényt (Attila-védvonal emléktúra – a szerk.) a Jobbik Magyarországért Alapítvány nem támogatta, így az azon részt vett személyek világnézetét nem kívántuk, de nem is állt módunkban vizsgálni.” Ugyanakkor ettől még tény, hogy például csak a Magyar Sziget megrendezésére 2011 óta 15,8 milliót juttatott a Jobbik alapítványa. A fesztivál korábban számos botrányáról híresült el, volt itt náci karlendítéstől újságírók ostorral való fenyegetéséig sok minden.

A Jobbik tehát csupán a Hitler-hasonmást villogtató túrától, esetleg a Waffen-SS-sapkában virító fiatalokat összegyűjtő Nemzeti Ifjúsági Tábortól határolódik el, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom nyíltan rasszista politizálását nem tartja annyira kifogásolhatónak, hogy anyagilag ne támogassa a szervezetet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább élnek a magyarok

  Tovább élnek a magyarok

  Tavaly kissé nőtt, az előző évi 75,7 évről 75,9 évre emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon, de még így sem sikerült elérni a 2014-es szintet, ami 76 év volt – írta a Világgazdaság hétfőn a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) kapott adatok alapján.

 • Izrael is élesen bírálta Sorost

  Izrael is élesen bírálta Sorost

  Tiltakozó levelet írt az izraeli kormány képviseletében a washingtoni nagykövetség szóvivője a New York Timesnak. A biztosítékot az verte ki, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt az antiszemitizmus támogatásával vádolták meg a Soros György ellen tett lépések miatt.

 • Ismét rács mögött Kulcsár Attila

  Ismét rács mögött Kulcsár Attila

  Mintarabként viselkedik a tököli börtönben a sikkasztásért elítélt Kulcsár Attila. Kora reggel kitakarítja a hatfős zárkát, napközben pedig a raktárban dolgozik.

 • Orbán: A hazafiak oldalán állunk

  Orbán: A hazafiak oldalán állunk

  Fontos kérdés, hogy Magyarország a magyarok országa lesz-e a jövőben. A jövő évi választások tétje, hogy végre tudják-e hajtani a Soros-tervet, le tudják-e bontani a kerítést – jelentette ki Orbán Viktor a 28.