2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb X.kerület

Megnyíltak a mélybe vezető kapuk

A hétvégén rendezték meg hazánk legkülönlegesebb kerékpárversenyét, amelynek útvonala a Kőbánya alatt húzódó pincerendszeren haladt keresztül. A Kőbánya alatti járatrendszer az egykori Pannon-tengerből visszamaradt mészkő bányászata során alakult ki – ezekről először IV. Béla magyar király 1244-ben kelt oklevelében tesznek említést. A kitermelt mészkő számos híres budapesti építmény alapanyagául szolgált, így a Lánchíd, az Akadémia és az Országház építéséhez is innen vitték a puha, könnyen faragható köveket. A hátramaradt hatalmas pincerendszer teljes hossza több mint 30 kilométer, és még ma is vannak feltérképezetlen részei. A Mofém Underworld Kupa nyomvonalául szolgáló föld alatti szakaszon a pince belmagassága változó, átlagosan 2-2,5 méter, de egy ponton mintegy 160 cetire csökken. A járatok szélessége három és nyolc méter között változik, egy szakaszon viszont csak körülbelül másfél méter, és ennek a résznek a végén egy vasajtón is át kell haladni, amely kb. 80 centi széles, így a résztvevőknek ezen a versenyen nem volt elég gyorsan tekerni, de a fokozott figyelmükre is szükség volt.

Kerékpárverseny a föld alatt MOFÉM Underworld Kupa, bicikli (Fotó: Máté Krisztián)

Szűk folyosókon vezetett a pálya (Fotó: Máté Krisztián)

A Mofém Underworld Kupán különleges terheléssel is számolniuk kellett az indulóknak, egyrészt a kinti 30 fokos hőségből a pince 15 fokos hűs levegőjébe kellett behajtani minden körben, másrészt ugyanígy változott minden be- és kihajtáskor a verőfényes napsütés és a koromsötét – tájékoztattak a szervezők.


Kerékpárverseny a föld alatt MOFÉM Underworld Kupa, bicikli (Fotó: Máté Krisztián)

Sötét és hideg, és sok izgalom várta a versenyzőket (Fotó: Máté Krisztián)

Kerékpárverseny a föld alatt MOFÉM Underworld Kupa, bicikli (Fotó: Máté Krisztián)

A rajt- cél a Merkapt Sportközpontban volt, így füvön és kavicson is kellett tekernie a bicajosoknak (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.