EUR: 308,37 Ft
CHF: 287,90 Ft
2017. március 23., csütörtök
Emőke

Egyéb X.kerület

Megnyíltak a mélybe vezető kapuk

A hétvégén rendezték meg hazánk legkülönlegesebb kerékpárversenyét, amelynek útvonala a Kőbánya alatt húzódó pincerendszeren haladt keresztül. A Kőbánya alatti járatrendszer az egykori Pannon-tengerből visszamaradt mészkő bányászata során alakult ki – ezekről először IV. Béla magyar király 1244-ben kelt oklevelében tesznek említést. A kitermelt mészkő számos híres budapesti építmény alapanyagául szolgált, így a Lánchíd, az Akadémia és az Országház építéséhez is innen vitték a puha, könnyen faragható köveket. A hátramaradt hatalmas pincerendszer teljes hossza több mint 30 kilométer, és még ma is vannak feltérképezetlen részei. A Mofém Underworld Kupa nyomvonalául szolgáló föld alatti szakaszon a pince belmagassága változó, átlagosan 2-2,5 méter, de egy ponton mintegy 160 cetire csökken. A járatok szélessége három és nyolc méter között változik, egy szakaszon viszont csak körülbelül másfél méter, és ennek a résznek a végén egy vasajtón is át kell haladni, amely kb. 80 centi széles, így a résztvevőknek ezen a versenyen nem volt elég gyorsan tekerni, de a fokozott figyelmükre is szükség volt.

Kerékpárverseny a föld alatt MOFÉM Underworld Kupa, bicikli (Fotó: Máté Krisztián)

Szűk folyosókon vezetett a pálya (Fotó: Máté Krisztián)

A Mofém Underworld Kupán különleges terheléssel is számolniuk kellett az indulóknak, egyrészt a kinti 30 fokos hőségből a pince 15 fokos hűs levegőjébe kellett behajtani minden körben, másrészt ugyanígy változott minden be- és kihajtáskor a verőfényes napsütés és a koromsötét – tájékoztattak a szervezők.

Kerékpárverseny a föld alatt MOFÉM Underworld Kupa, bicikli (Fotó: Máté Krisztián)

Sötét és hideg, és sok izgalom várta a versenyzőket (Fotó: Máté Krisztián)

Kerékpárverseny a föld alatt MOFÉM Underworld Kupa, bicikli (Fotó: Máté Krisztián)

A rajt- cél a Merkapt Sportközpontban volt, így füvön és kavicson is kellett tekernie a bicajosoknak (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek

  • Alkudni már a piacon sem lehet

    Alkudni már a piacon sem lehet

    Egyre több az extra program a zalaegerszegi piacon, mégis – főleg a nyugdíjasok – csupán időtöltésből, társadalmi, baráti kapcsolatok építésére használják a vásárteret – mondják az eladók.

  • Őstehetség szeli a habokat

    Őstehetség szeli a habokat

    Most tizenkét éves, de már annyi érme van, hogy a lakásban tele vannak velük az ágyneműtartók. Ugrai Panna a Hód-Úszó SE versenyzője, és a legutóbbi, montenegrói versenyéről tizenhét érmet hozott haza, ezzel pedig korosztályának legeredményesebb lány úszója lett.