EUR: 304,72 Ft
CHF: 272,93 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Egyéb X.kerület

Megnyíltak a mélybe vezető kapuk

A hétvégén rendezték meg hazánk legkülönlegesebb kerékpárversenyét, amelynek útvonala a Kőbánya alatt húzódó pincerendszeren haladt keresztül. A Kőbánya alatti járatrendszer az egykori Pannon-tengerből visszamaradt mészkő bányászata során alakult ki – ezekről először IV. Béla magyar király 1244-ben kelt oklevelében tesznek említést. A kitermelt mészkő számos híres budapesti építmény alapanyagául szolgált, így a Lánchíd, az Akadémia és az Országház építéséhez is innen vitték a puha, könnyen faragható köveket. A hátramaradt hatalmas pincerendszer teljes hossza több mint 30 kilométer, és még ma is vannak feltérképezetlen részei. A Mofém Underworld Kupa nyomvonalául szolgáló föld alatti szakaszon a pince belmagassága változó, átlagosan 2-2,5 méter, de egy ponton mintegy 160 cetire csökken. A járatok szélessége három és nyolc méter között változik, egy szakaszon viszont csak körülbelül másfél méter, és ennek a résznek a végén egy vasajtón is át kell haladni, amely kb. 80 centi széles, így a résztvevőknek ezen a versenyen nem volt elég gyorsan tekerni, de a fokozott figyelmükre is szükség volt.

Kerékpárverseny a föld alatt MOFÉM Underworld Kupa, bicikli (Fotó: Máté Krisztián)

Szűk folyosókon vezetett a pálya (Fotó: Máté Krisztián)

A Mofém Underworld Kupán különleges terheléssel is számolniuk kellett az indulóknak, egyrészt a kinti 30 fokos hőségből a pince 15 fokos hűs levegőjébe kellett behajtani minden körben, másrészt ugyanígy változott minden be- és kihajtáskor a verőfényes napsütés és a koromsötét – tájékoztattak a szervezők.

Kerékpárverseny a föld alatt MOFÉM Underworld Kupa, bicikli (Fotó: Máté Krisztián)

Sötét és hideg, és sok izgalom várta a versenyzőket (Fotó: Máté Krisztián)

Kerékpárverseny a föld alatt MOFÉM Underworld Kupa, bicikli (Fotó: Máté Krisztián)

A rajt- cél a Merkapt Sportközpontban volt, így füvön és kavicson is kellett tekernie a bicajosoknak (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek

 • Éljenek a csepeliek!

  Éljenek a csepeliek!

  Együtt bulizott a család minden tagja Csepel Napján az Edda Művek koncertjén. A fiatalok az első sorban csápoltak a Szent Imre téren, a legkisebbeket pedig a nyakukba vették a szülők, hogy jobban lássanak.

 • „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  A Nemzeti Színház művészei közül az előző évadban ő szerepelt a legtöbb előadásban, teátrumunkban nemrég rendezte a nagysikerű Ájlávjút, láthattuk a nézőcsúcsot döntő Kincsem című filmben, ráadásként néhány napon belül apukaként debütál Olt Tamás, aki a VIDOR Fesztiválon és az új évadban rendezőként is színre lép.

 • Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  A Debreceni Egyetem 41 kutatója és posztdoktora nyert összesen több mint egymilliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban.