2018. január 18., csütörtök
Piroska

Egyéb X.kerület

Megnyíltak a mélybe vezető kapuk

A hétvégén rendezték meg hazánk legkülönlegesebb kerékpárversenyét, amelynek útvonala a Kőbánya alatt húzódó pincerendszeren haladt keresztül. A Kőbánya alatti járatrendszer az egykori Pannon-tengerből visszamaradt mészkő bányászata során alakult ki – ezekről először IV. Béla magyar király 1244-ben kelt oklevelében tesznek említést. A kitermelt mészkő számos híres budapesti építmény alapanyagául szolgált, így a Lánchíd, az Akadémia és az Országház építéséhez is innen vitték a puha, könnyen faragható köveket. A hátramaradt hatalmas pincerendszer teljes hossza több mint 30 kilométer, és még ma is vannak feltérképezetlen részei. A Mofém Underworld Kupa nyomvonalául szolgáló föld alatti szakaszon a pince belmagassága változó, átlagosan 2-2,5 méter, de egy ponton mintegy 160 cetire csökken. A járatok szélessége három és nyolc méter között változik, egy szakaszon viszont csak körülbelül másfél méter, és ennek a résznek a végén egy vasajtón is át kell haladni, amely kb. 80 centi széles, így a résztvevőknek ezen a versenyen nem volt elég gyorsan tekerni, de a fokozott figyelmükre is szükség volt.

Kerékpárverseny a föld alatt MOFÉM Underworld Kupa, bicikli (Fotó: Máté Krisztián)

Szűk folyosókon vezetett a pálya (Fotó: Máté Krisztián)

A Mofém Underworld Kupán különleges terheléssel is számolniuk kellett az indulóknak, egyrészt a kinti 30 fokos hőségből a pince 15 fokos hűs levegőjébe kellett behajtani minden körben, másrészt ugyanígy változott minden be- és kihajtáskor a verőfényes napsütés és a koromsötét – tájékoztattak a szervezők.


Kerékpárverseny a föld alatt MOFÉM Underworld Kupa, bicikli (Fotó: Máté Krisztián)

Sötét és hideg, és sok izgalom várta a versenyzőket (Fotó: Máté Krisztián)

Kerékpárverseny a föld alatt MOFÉM Underworld Kupa, bicikli (Fotó: Máté Krisztián)

A rajt- cél a Merkapt Sportközpontban volt, így füvön és kavicson is kellett tekernie a bicajosoknak (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.