EUR: 307,84 Ft
CHF: 287,66 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Külföld

Megölték a Boko Haram hírhedt vezetőjét?

boko haram

A nigériai légierő végzett a Boko Haram iszlamista terrorcsoport néhány parancsnokával, és “életveszélyesen” megsebesítette a szervezet vezetőjét, Abubakar Shekaut – közölte kedden a hadsereg szóvivője. Egyes források korábban arról számoltak be, hogy a terrorvezért valószínűleg megölték.

Sani Kukasheka Usman szerint a harci gépek a múlt pénteken csapásokat mértek a Boko Haram fegyvereseire az ország északkeleti részén, a Sambisa erdőségben lévő Taye faluban, Borno szövetségi államban, de az ezzel kapcsolatos információkat csak most sikerült megerősíteni. Ezek szerint a szervezet vezetője, Abubakar Shekau “életveszélyesen megsebesült” a vállán, további három iszlamista parancsnok pedig életét vesztette.

A nigériai hadsereg már többször keltette Shekau halálhírét, de a vezér újra és újra feltűnt videókon, utoljára az idén márciusban. Augusztus elején megjelentek olyan lapértesülések is, hogy a kalifátus létrehozásáért küzdő szervezet új vezetőt választott Shekau helyett.

A Boko Haram egyelőre nem reagált a hadsereg mostani bejelentésére.

A terrorszervezet hét éve küzd egy iszlám állam megteremtéséért elsősorban Nigéria északi részén. A harcok során már mintegy 20 ezren vesztették életüket, és több mint 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Az összecsapások átterjedtek a szomszédos Kamerun, Csád és Niger területére is. A Boko Haram 2014 áprilisában 270 iskoláslány elrablásával került reflektorfénybe, s a hatóságok azt gyanítják, hogy a gyerekek közül néhányat éppen a Sambisa erdőségben tart fogva.

Itt még szónokol a “vezér”:

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb földrengések rázták meg Róma környékét

  Újabb földrengések rázták meg Róma környékét

  Két közepes erejű földrengés rázta meg szerdán Olaszország középső részét, a földmozgásokat érezni lehetett Rómában is, illetve abban a térségben, ahol tavaly több száz halálos áldozatot követelő rengések sorozata történt.

 • Tucatnyi embert fertőzött meg HIV-vel az őrült férfi

  Tucatnyi embert fertőzött meg HIV-vel az őrült férfi

  Elfogtak egy HIV-fertőzött cseh férfit Thaiföldön, akit hazájában azért köröztek, mert a hatóságok szerint több mint tíz embert, köztük egy kiskorút, megfertőzött az AIDS-et okozó vírussal – közölte a helyi rendőrség szerdán.

 • Fegyveresek rohamoztak meg egy ügyészi hivatalt

  Fegyveresek rohamoztak meg egy ügyészi hivatalt

  Fegyveresek támadtak a Mexikó délkeleti részén található, népszerű karib-tengeri üdülőváros, Cancún főügyészi hivatalára, a kirobbant tűzpárbajban legalább hárman meghaltak és további hárman megsebesültek.