2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Külföld

Megölték a Boko Haram hírhedt vezetőjét?

A nigériai légierő végzett a Boko Haram iszlamista terrorcsoport néhány parancsnokával, és “életveszélyesen” megsebesítette a szervezet vezetőjét, Abubakar Shekaut – közölte kedden a hadsereg szóvivője. Egyes források korábban arról számoltak be, hogy a terrorvezért valószínűleg megölték.

Sani Kukasheka Usman szerint a harci gépek a múlt pénteken csapásokat mértek a Boko Haram fegyvereseire az ország északkeleti részén, a Sambisa erdőségben lévő Taye faluban, Borno szövetségi államban, de az ezzel kapcsolatos információkat csak most sikerült megerősíteni. Ezek szerint a szervezet vezetője, Abubakar Shekau “életveszélyesen megsebesült” a vállán, további három iszlamista parancsnok pedig életét vesztette.


A nigériai hadsereg már többször keltette Shekau halálhírét, de a vezér újra és újra feltűnt videókon, utoljára az idén márciusban. Augusztus elején megjelentek olyan lapértesülések is, hogy a kalifátus létrehozásáért küzdő szervezet új vezetőt választott Shekau helyett.

A Boko Haram egyelőre nem reagált a hadsereg mostani bejelentésére.

A terrorszervezet hét éve küzd egy iszlám állam megteremtéséért elsősorban Nigéria északi részén. A harcok során már mintegy 20 ezren vesztették életüket, és több mint 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Az összecsapások átterjedtek a szomszédos Kamerun, Csád és Niger területére is. A Boko Haram 2014 áprilisában 270 iskoláslány elrablásával került reflektorfénybe, s a hatóságok azt gyanítják, hogy a gyerekek közül néhányat éppen a Sambisa erdőségben tart fogva.

Itt még szónokol a “vezér”:

Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.

  • Osztrák kancellár: A kvótarendszer nem működik

    Osztrák kancellár: A kvótarendszer nem működik

    Működésképtelen a kvótarendszer, és trendforduló szükséges a migrációs válság kezeléséhez, márt bármikor ismét emelkedésnek indulhat az Európába érkezők száma – jelentette ki az osztrák kancellár egy szerdai német lapinterjúban.