EUR: 307,76 Ft
CHF: 282,33 Ft
2017. május 30., kedd
Janka, Zsanett

Külföld

Megölték az Iszlám Állam szóvivőjét!

Megölték Aleppónál Abu Mohammed al-Adnanit, az Iszlám Állam szóvivőjét – jelentette be kedd este a terrorszervezet szócsövének számító Amak hírügynökség.

Adnani a dzsihadisták egyik legrégebben szolgáló és legfontosabb szíriai vezetője volt. A közlemény szerint az aleppói állásaik ellen indított támadások visszaverését célzó műveletek megszemlélése közben ölték meg. Részleteket nem tudni. Aleppó tartományban heves harcok folynak a kormányzati erők, a kurdok és arabok alkotta, amerikai támogatású Szíriai Demokratikus Erők és a török segítséget élvező szíriai lázadók között. Az Iszlám Állam utánpótlási útvonalait sikerült elvágni a török határnál.

A hírt az Amak a szélsőséges iszalmista köröknek szánta, de arra az ilyen jellegű kommunikációt követő Site amerikai hírfigyelő is rábukkant.

Irakban januárban azt jelentették be Adnaniról, hogy megsebesült egy légitámadásban a nyugati Anbár tartományban, és onnan az Iszlám Állam iraki fővárosába, Moszulba szállították.

Adnani az észak-szíriai Idlíb tartományból származik, és már több mint egy évtizede felesküdött az Iszlám Állam elődjére, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetre. Egyszer amerikai fogságba került Irakban. Ő volt a szélsőségesek fő propagandistája, és ő jelentette be 2014. júniusában a “modern kalifátusnak” elnevezett államuk megalapítását. Májusban felhívást tett közzé, amelyben amerikai és európai terrortámadásokra buzdított a muszlim böjti hónap, a ramadán alatt.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Ablakzsiráf

    A nap képe: Ablakzsiráf

    Félelmet nem ismerve, egy pálcikára tűzött banánnal etetett egy zsiráfot egy thaiföldi kislány. A Bangkok peremén található ablakok nélküli Safari World vadasparkban szinte bárki átélhet hasonló kalandot több tucatnyi állat társaságában, hiszen a park különlegessége, hogy a látogató teljes testközelből ismerkedhet meg több száz különféle állattal.

  • Hazatért a csavargó nyuszi

    Hazatért a csavargó nyuszi

    Egy kislány elejtette szeretett plüssnyusziját Sydneiben az egyik menetrend szerint közlekedő vonat kocsijában, miközben szülei a babakocsit igyekeztek minél hamarabb leemelni a szerelvényről Wynyard megállónál.