EUR: 309,38 Ft
CHF: 288,21 Ft
2017. január 22., vasárnap
Artúr, Vince

Külföld

Megölték az Iszlám Állam szóvivőjét!

Hurghada, 2016. január 8.
Biztonsági források által közreadott felvétel az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet zászlójáról, amit két turistákra támadó fegyveresnél találtak a Bella Vista Szállodában az egyiptomi Hurghadában 2016. január 8-án. A támadók egyikét agyonlőtték, egyet elfogtak, három külföldit sebesülésekkel kórházba szállítottak.
MTI Fotó

Megölték Aleppónál Abu Mohammed al-Adnanit, az Iszlám Állam szóvivőjét – jelentette be kedd este a terrorszervezet szócsövének számító Amak hírügynökség.

Adnani a dzsihadisták egyik legrégebben szolgáló és legfontosabb szíriai vezetője volt. A közlemény szerint az aleppói állásaik ellen indított támadások visszaverését célzó műveletek megszemlélése közben ölték meg. Részleteket nem tudni. Aleppó tartományban heves harcok folynak a kormányzati erők, a kurdok és arabok alkotta, amerikai támogatású Szíriai Demokratikus Erők és a török segítséget élvező szíriai lázadók között. Az Iszlám Állam utánpótlási útvonalait sikerült elvágni a török határnál.

A hírt az Amak a szélsőséges iszalmista köröknek szánta, de arra az ilyen jellegű kommunikációt követő Site amerikai hírfigyelő is rábukkant.

Irakban januárban azt jelentették be Adnaniról, hogy megsebesült egy légitámadásban a nyugati Anbár tartományban, és onnan az Iszlám Állam iraki fővárosába, Moszulba szállították.

Adnani az észak-szíriai Idlíb tartományból származik, és már több mint egy évtizede felesküdött az Iszlám Állam elődjére, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetre. Egyszer amerikai fogságba került Irakban. Ő volt a szélsőségesek fő propagandistája, és ő jelentette be 2014. júniusában a “modern kalifátusnak” elnevezett államuk megalapítását. Májusban felhívást tett közzé, amelyben amerikai és európai terrortámadásokra buzdított a muszlim böjti hónap, a ramadán alatt.

Kapcsolódó Cikkek