EUR: 308,50 Ft
CHF: 267,20 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

Mérges gázzal töltött konténereket dobtak le a helikopterről Szíriában

Egy jelzés nélküli helikopter mérges gázzal töltött konténereket dobott le keddre virradóra az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány Szarakib nevű településére, amelynek közelében az előző nap lelőttek egy orosz katonai szállító helikoptert – állította a felkelők kezén lévő terülten működő egyik mentőszolgálat.

A szíriai polgári védelem egyik szóvivője szerint a lázadók kezén lévő tartományban 33 ember, többségükben nők és gyermekek szenvedtek egészségkárosodást a szarakibi gáztámadástól. A csoport, amely kutatást-mentést végző önkéntesek összefogásaként azonosítja magát, közzétett a YouTube videomegosztó oldalon egy felvételt, amelyen nyilvánvalóan légzési nehézségekkel küszködő embereknek oxigénmaszkokat nyújtottak át polgári védelmi egyenruhások.

A mentőszolgálat szerint az alkalmazott vegyszer klórgáz lehet, de biztosan nem tudták megállapítani. “Mérges gázt tartalmazó, közepes méretű hordókat dobtak le. A szíriai polgári védelem ugyanakkor nem tudta meghatározni, hogy milyen típusú gázt (vetettek be)” – közölte a szóvivő.

Abdel-Aziz Baríh, a településen dolgozó egyik orvos ugyanakkor a BBC-nek elmondta: keddre virradóan két klórgázzal töltött tartályt dobtak le. “Tudjuk, hogy klórgázról van szó, mert korábban már volt ilyen támadás, így ismerjük szagát és tüneteit…28 megerősített mérgezéses esetünk van, javarészben nők és gyerekek” – tette hozzá.

Sem a damaszkuszi kormány, sem orosz szövetségesei egyelőre nem kommentálták az eseményeket.

A szóvivő szerint ez már a második eset, hogy Szarakib város ellen mérgesgáz-támadást intéztek, míg Idlíb-szerte a szíriai konfliktus kitörése óta kilenc – feltételezhetően klórgázzal kapcsolatos – incidensről tudnak.

A szíriai polgárháborúban szemben álló felek az eddig történt vegyifegyver-támadásokért kölcsönösen egymást tartják felelősnek, illetve tagadták, hogy saját maguk használnának ilyen jellegű fegyvereket.

Hétfőn Szarakib környékén lelőttek egy Mi-8-as típusú orosz katonai helikopter, amelynek mind az öt utasa életét vesztette. Moszkvai értesülések szerint a helikopter humanitárius segélyt szállított a szíriai kormányerők által ostromolt Aleppóba.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.

 • Magyarellenes felirat jelent meg egy vajdasági városban

  Magyarellenes felirat jelent meg egy vajdasági városban

  Magyarellenes felirat jelent meg a dél-bácskai Nagybecskerek egyik házának kerítésén a napokban, az ismeretlen elkövetők tettét a városvezetés, a vajdasági tartományi kormány és a képviselőház, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség is elítélte.