EUR: 307,63 Ft
CHF: 282,08 Ft
2017. május 30., kedd
Janka, Zsanett

Belföld

Milyen is ez a budapesti Riviéra?

Mindenki látott már tengerpartot, ha a valóságban nem is, fényképeken biztosan. Szóval ha áttetsző vizet, fehér homokot, esetleg pálmafákat kell elképzelni, a fantáziánk jó eséllyel nem fog cserben hagyni. Ha mindezt élőben szeretnénk élvezni, ahhoz eddig utazni kellett, nem keveset és nem olcsón. Csakhogy közben Budapest határában a Lupa-tóra beköltözött a Riviéra.

Fotó: Lokál Extra

Fotó: Lokál Extra

Mi a közös a Sziget Fesztiválban és egy bányatóban? Leginkább Gerendai Károly, akinek a neve már összenőtt az augusztusi zenei gigarendezvénnyel, újabban viszont utóbbi is az érdekeltségébe került. Egészen pontosan a Lupa-tóról van szó, ahol az üzletember nem kis beruházásba fogott.

Ennek a története három évvel ezelőtt kezdődött, amikor az ott dolgozó bányatársaság azzal kereste meg a vállalkozót, hogy rövidesen a végéhez ér a Lupa-tónál a kavicskitermelés és valamit jó volna kezdeni a területtel. Az rögtön látható volt, hogy a part kifejezetten értékes, sőt fürdőzés szempontjából talán a legalkalmasabb a budapesti agglomerációban. A Lupa-tó egészen pontosan Óbuda és Szentendre között fekszik, a Dunával és a pilisi hegyekkel körbefogva. Az itteni környezet már más milliárdosnak is szemet szúrt korábban, a hírek szerint például a rendszerváltás után Demján Sándor szintén fontolóra vette, hogy nagyszabású ingatlanfejlesztésbe fog, csakhogy végül ebbe a projektbe beletört a bicskája. Állítólag túl sok résztulajdonost kellett volna kivásárolnia, akik közül nem mindenki adta volna be a derekát.

Most viszont úgy látszik, Gerendai jobb irányból közelítette meg a projektet, hiszen lakópark helyett a strandolást állította a beruházás fókuszába. Érthető is, hiszen időközben kiderült, hogy a Lupa-tó az ország legtisztább vizű tava.

A Lupa tó madártávlatból (Fotó: Lokál Extra)

Lupa tó, tópart, strand (Fotó: Lokál Extra)

A Sziget, a Volt, a Balaton Sound és még jó néhány másik fesztivál első embere gyakorlatilag egy tengerszemmé alakította át a bányatavat, a koncepció viszont egészen július közepéig rejtve maradt a nagyobb nyilvánosság előtt. A fejlesztéshez kellett is a nyugalom, hiszen csak homokból több száz köbmétert hordtak át a közeli Bugyiról, de jutott kapacitás pálmafák telepítésére is, csak hogy tökéletes legyen a mediterrán illúzió. Gerendaira jellemző, hogy teketóriázás nélkül beleugrik merészebb tervek kivitelezésébe is, a Lupánál például megengedett a nudizmus, igaz, a pőrén fürdőzőket egy diszkrét gyékénykerítés mögé terelik.

Persze mindennek ára van! A belépő kétezer forintról indul, ha valaki napnyugtakor érkezik, akkor elég a felét kicsengetnie. Ezenfelül a parkolás is fizetős, ami jól betett a közeli kertészáruháznak, ahol most egymás hegyén-hátán állnak az autók, csak hogy ki lehessen bekkelni az amúgy tényleg nem olcsó parkolási díjat. De legalább a kajak és kenu bérlése ingyenes.

A Lupa-tavi idill egészen szeptember végéig élvezhető, akkor téli szünetre vonul a strand. Hogy jövőre milyen formában látjuk viszont, az jó kérdés. Egyelőre ugyanis a négy kilométeres tópart alig egyhatoda épült be, Gerendai viszont jelezte: nem áll le a terjeszkedéssel. A végső cél a teljes tó körbebástyázása, tehát könnyen lehet, hogy a mostani néhány ezres kapacitás akár már jövőre a többszörösére duzzad. A Balaton felkötheti a gatyáját.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fekete-Győr András: provokációból jeles

  Fekete-Győr András: provokációból jeles

  Fénylő üstökösként robbantak a hazai politikai életbe, de a választók előtt “sötét lovak” a Momentum Mozgalom – most már bejegyzett párt – ifjú vezetői. Sorozatunkban bemutatjuk a Momentum valódi arcait, akik fiatalságuk ellenére is őriznek már csontvázakat szekrényeikben.

 • Szijjártó: Terroristát menteget az Európai Parlament

  Szijjártó: Terroristát menteget az Európai Parlament

  Nemzetközi szervezeteknél tiltakozik a magyar kormány, mert elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja, hogy az Európai Parlament (EP) Magyarországot támadó határozatában egy terrorizmus miatt elítélt embert menteget – közölte tegnap Szijjártó Péter külügyminiszter.

 • Magyarország ellenzi az illegális migrációra vonatkozó jogi keretek fellazítását

  Magyarország ellenzi az illegális migrációra vonatkozó jogi keretek fellazítását

  Magyarország következetesesen ellenez minden olyan kísérletet, amely megpróbálja fellazítani a létező jogi kereteket, különösen az illegális migráció tekintetében, és ellene van minden olyan próbálkozásnak is, amely megpróbálja átértelmezni a létező szabályokat – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva a bécsi magyar nagykövetségen hétfőn tartott háttérbeszélgetést követően.