EUR: 307,79 Ft
CHF: 282,24 Ft
2017. május 29., hétfő
Magdolna

Extra

Munkával telt Farkas Bertalan 67. születésnapja

Bulgáriában egy tengerparti sportközpontban ünnepelte 67. születésnapját Farkas Bertalan, Magyarország első és egyetlen űrhajósa, akit magyar és orosz barátai telefonon köszöntöttek a jeles napon.

Családjától távol, Bulgária legszebb tengerpartján, Kamchiában, egy luxus sportközpontban töltötte be 67. életévét Farkas Bertalan dandártábornok, az egyetlen magyar asztronauta.

A jeles napot – rá jellemző módon – is végigdolgozta: több előadást is tartott orosz középiskolásoknak.

Budapest, 2014. június 4. Farkas Bertalan űrhajós a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Budapest, 2014. június 4.
Farkas Bertalan űrhajós a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es stúdiójában.
MTVA Fotó: Zih Zsolt

– Már kora reggel folyamatosan csörgött a telefonom, egykori űrhajósok, magyar és orosz barátaim is felköszöntöttek – mesélte a Lokálnak két előadás között Farkas Bertalan. – Régi űrhajóstársammal, Magyari Bélával folyamatosan tartom a kapcsolatot, utoljára május 25-én találkoztunk. Ahogy az orosz, a bolgár vagy az amerikai asztronauták teszik, úgy én is minden évben megünneplem az űrrepülésem évfordulóját.

A nyugdíjas dandártábornok lapunknak elmondta, véletlenül lett űrhajós, ugyanis focistának készült, de beleszeretett a repülésbe. Előbb vadászpilóta volt, majd Magyari Bélával 1978-ban űrhajósnak jelentkezett. Kiképzésük Szovjetunióban két évig tartott.

– Sosem felejtem el azt a napot: 1980. május 26-án a Szojuz–36 kilövése előtt néhány órával tudtam meg, hogy én repülhetek az űrbe Valerij Kubaszovval, míg a társam, Béla a földön marad. Az unokáimnak, a nyolcéves Bencének és a kilencéves Marcinak gyakran mesélek a vadászrepülős, űrhajós élményeimről, amit csillogó szemmel hallgatnak. Naná, hogy ők is űrhajósok akarnak lenni, számomra úgy tűnik, vágyuk nem pusztán ábránd, komolyan is gondolják. Jól tanulnak, jól sportolnak, a focin kívül a vízilabda érdekli őket, ez az induláshoz egyelőre elég is.

1980. április 1. A Szaljut-6 űrállomás földi másának parancsnoki egységében Farkas Bertalan (j) űrhajósjelölt és parancsnoka, Valerij Kubászov. Az űrhajósok a Gagarin Űrhajóskiképző Központban készülnek az űrutazásra, amelyet az Interkozmosz elnevezésű űrkutatási együttműködési program keretében hajtanak végre. MTI Fotó: Németh Ferenc

1980. április 1.
A Szaljut-6 űrállomás földi másának parancsnoki egységében Farkas Bertalan (j) űrhajósjelölt és parancsnoka, Valerij Kubászov. Az űrhajósok a Gagarin Űrhajóskiképző Központban készülnek az űrutazásra, amelyet az Interkozmosz elnevezésű űrkutatási együttműködési program keretében hajtanak végre.
MTI Fotó: Németh Ferenc


Pisztolyt is vitt az űrbe

Farkas Bertalan 1980. május 26-tól 7 napot, 20 órát és 45 percet töltött a világűrben, miközben űrhajója csatlakozott a Szaljut–6 űrállomáshoz. Az űrkabinban veszély esetére egy pisztolyt is vitt magával, illetve cápariasztót arra az esetre, ha a tengerben landolnának. Űrhajóssisakja máig a Hadtörténeti Múzeumban van kiállítva.

Kapcsolódó Cikkek

 • Iszak Eszti: Meglepődtem, amikor Craig David bekövetett

  Iszak Eszti: Meglepődtem, amikor Craig David bekövetett

  Iszak Eszti, Dukai Regina és Kulcsár Edina – a képernyő mellett az Instagram sztárjai, akik százezrek életét teszik színesebbé nap mint nap. Vajon kiket követnek a közösségi média koronázatlan királynői és milyen más hírességeket inspirálnak stílusos fotóikkal?

 • Király Viktor: Még mindig gátlásos srác vagyok

  Király Viktor: Még mindig gátlásos srác vagyok

  Király Viktor és Veréb Tamás nemcsak lenyűgöző hangjával, de sármos külsejével is meghódította már lányok százezreit. Vajon a dögös szívtiprók a színpadon kívül is ekkora hatással vannak a nőkre vagy akkor egészen más a helyzet?

 • Meghalt Marcus Intalex

  Meghalt Marcus Intalex

  Meghalt Marcus Intalex, valódi nevén Marcus Kaye, manchesteri drum’n’bass dj és producer, a műfaj egyik legismertebb alakja – számolt be róla a BBC.

 • Sting újra Budapesten!

  Sting újra Budapesten!

  Öt év után ismét Budapesten ad koncertet Sting. A brit világsztár október 13-án lép fel a Papp László Budapest Sportarénában a tavaly ősszel megjelent albuma, a 57th & 9th európai turnéja keretében.