2017. november 24., péntek
Emma

Belföld

Mutyitól bűzlik az FKF

Gyanús szerződésekre bukkantak a Fővárosi Közterület-fenntartónál: a vezérigazgató jó barátja napi 350 ezer forintért adott tanácsokat a többnyire csak „Főkefeként” emlegetett cégnek.

Hideg zuhany a Fővárosi Közterület-Fenntartónál (Fotó: MTI)

Hideg zuhany a Fővárosi Közterület-Fenntartónál (Fotó: MTI)

Sokmilliós megbízással dobta meg a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. vezérigazgatója egyik cimboráját, mindezt ráadásul törvénytelenül – számolt be a Mandiner.hu. Az ügy érintettje Sikos Zsolt, aki a SAS Group nevű cégén keresztül markolt fel 17,5 millió forintot tanácsadás címén. A vállalkozás meglehetősen drágán dolgozott, ugyanis három szakértő után napi 350 ezer forintot számlázott ki.


Ennél is nagyobb gond, hogy Sikos Zsoltnak nem igazán kellett megküzdenie a zsíros üzletért, az erről szóló közbeszerzést ugyanis az ő előzetes jóváhagyásával írta ki az FKF. A Mandiner azt írja, hogy mindez egy általuk megismert jegyzőkönyvből derül ki, amelyben konkrétan az szerepel, hogy „Sikos Zsolt 2016. február 1-jén írásban és telefonon is véleményezte” a tanácsadás pályázati kiírását, később pedig úgy engedélyezte a felhívás megjelenését, hogy abban a saját cége számára előnyös feltételek szerepeltek. A SAS Group tehát jó előre tudta, milyen tartalommal kell pályáznia ahhoz, hogy ő legyen a befutó.

Nem is történt csoda, a február 18-án kiírt közbeszerzést Sikos Zsolték könnyűszerrel húzták be, nem először. Sikos Zsolt és a SAS Group ugyanis visszatérő vendég az FKF-nél: már 2015 októberében elnyertek egy durván 8 millió forint plusz áfa értékű, szintén tanácsadásról szóló szerződést, 2016 márciusában pedig egy 4,2 millió forint plusz áfás felkérés landolt náluk.


Persze, az FKF se megy a szomszédba egy kis korrupcióért, az ilyen lehetőségeket a gyanú szerint például Demszky Gábor is parádésan kiaknázta. A hírek szerint az exfőpolgármester az FKF-fel finanszíroztatta családi lakásfelújításait, de rendkívül kedvező áron terepjárót is bérelt a cégtől, amellyel rendszerint adriai villáját látogatta.

Kapcsolódó Cikkek

  • Soros letagadja saját tervét

    Soros letagadja saját tervét

    A kormány pontosan tudja, mit akar Soros György, az illegális bevándorlókat be akarja hozni Európába – emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Hírlapnak, hozzátéve: “mi ezt elutasítjuk, ezért a magyar kormány az útjában áll” Soros Györgynek.

  • 10 milliót nyúltak le az exszcientológustól

    10 milliót nyúltak le az exszcientológustól

    Interjút adott a hirado.hu-nak Bonyai Péter, a legismertebb hazai ex-szcientológustól. Bonyai tíz évig volt a szekta tagja, elmondása szerint ő és felesége ez idő alatt 10-12 millió forintot hagyott maga mögött.