EUR: 310,94 Ft
CHF: 259,63 Ft
2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Belföld

Nagyot szakíthat, ha lakásba fektet

Egy friss előrejelzés szerint országszerte akár 20 ezer új lakás is elkészülhet 2018 elejéig, igaz, ezzel együtt is még több mint 100 ezerre lenne szükség. A drágulás üteme lassult ugyan az utóbbi időben, de árcsökkenésre jó darabig nem számíthatunk.

Debrecenben luxuslakások is épülnek – a 90 százalékuk már elkelt (Fotó: MTI)

Egy debreceni luxusfejlesztésben a lakások 90 százaléka már elkelt (Fotó: MTI)

A következő másfél évben 15-20 ezer új lakás „jelenhet meg” Magyarországon – erre jutott az ingatlan.com legújabb felmérése. Jelenleg mintegy négymillió lakásból áll a hazai ingatlanállomány, ez pedig akkor fenntartható, ha évente körülbelül 30-40 ezer új lakóingatlan jelenik meg a piacon, amire legutóbb 2005-ben volt példa.


A válság idején ez a szám nyolcezer környékére esett, vagyis a 15-20 ezres küszöb nem számít rossznak. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy a budapesti belváros, illetve a vidéki nagyvárosok központi kerületei bőven elbírnának még több lakásfejlesztést. – Ennek viszont a telekhiány gátat szab – mutatott rá.

ingatlan, építési engedélyek száma (Forrás: MTI)

Forrás: MTI

A kínálat mindenesetre megkezdte a felzárkózást a szinte példátlan kereslethez. Mindez azt is eredményezte, hogy a használt és új építésű lakásoknál megfigyelhető erőteljes drágulás az idei második negyedévben enyhült. Árcsökkenésre azonban egyelőre nincs remény, sőt ha a 7-8 százalékos bérnövekedés, illetve a gazdasági teljesítmény pörgése továbbra is kitart, ez a lakásárakat is „megtámaszthatja”. A szakértő úgy kalkulál, hogy a nagyvárosok központjaiban legalább 5-10 százalékos lesz a drágulás üteme éves szinten.


Az áremelkedésre a megfelelő mozgástérrel rendelkező családok tudnak reagálni, azonban az eladósodás elkerülése miatt fontos figyelni arra, hogy a törlesztőrészlet a házi kassza legfeljebb 30-40 százalékát vegye igénybe.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újra Bűbájos Hétvége Tarcalon

  Újra Bűbájos Hétvége Tarcalon

  Az első két sikeres rendezvény után újra Bűbájos Hétvége Tarcalon! Az ideit is a május elsejei hosszú hétévégén rendezi a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület.

 • Varga Mihály további minisztersége üzenet a piacoknak

  Varga Mihály további minisztersége üzenet a piacoknak

  Orbán Viktor miniszterelnök azon bejelentése, hogy továbbra is Varga Mihály vezeti a Nemzetgazdasági Minisztériumot, üzenet a piacoknak, azt üzeni, hogy marad az eddigi fegyelmezett költségvetési politika – mondta a Századvég Alapítvány közgazdásza az M1 aktuális csatorna műsorában.

 • Túraútvonalat hoznak létre négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen

  Túraútvonalat hoznak létre négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen

  Év végére készül el a négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei települést – Rákóczifalvát, Rákócziújfalut, Tiszavárkonyt és Vezsenyt – összekötő túraútvonal a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében nyert 250 millió forint vissza nem térítendő támogatásból – közölte Kósa Lajos, Rákóczifalva polgármestere az MTI-vel.

 • Cserbenhagyó svájci autóst vettek őrizetbe Zalában

  Cserbenhagyó svájci autóst vettek őrizetbe Zalában

  Őrizetbe vettek a keszthelyi rendőrök egy svájci férfit, aki súlyos sérüléssel járó balesetet okozott Gyenesdiáson, de segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.