EUR: 308,40 Ft
CHF: 285,28 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Belföld

Nagyot szakíthat, ha lakásba fektet

Egy friss előrejelzés szerint országszerte akár 20 ezer új lakás is elkészülhet 2018 elejéig, igaz, ezzel együtt is még több mint 100 ezerre lenne szükség. A drágulás üteme lassult ugyan az utóbbi időben, de árcsökkenésre jó darabig nem számíthatunk.

Debrecenben luxuslakások is épülnek – a 90 százalékuk már elkelt (Fotó: MTI)

Egy debreceni luxusfejlesztésben a lakások 90 százaléka már elkelt (Fotó: MTI)

A következő másfél évben 15-20 ezer új lakás „jelenhet meg” Magyarországon – erre jutott az ingatlan.com legújabb felmérése. Jelenleg mintegy négymillió lakásból áll a hazai ingatlanállomány, ez pedig akkor fenntartható, ha évente körülbelül 30-40 ezer új lakóingatlan jelenik meg a piacon, amire legutóbb 2005-ben volt példa.

A válság idején ez a szám nyolcezer környékére esett, vagyis a 15-20 ezres küszöb nem számít rossznak. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy a budapesti belváros, illetve a vidéki nagyvárosok központi kerületei bőven elbírnának még több lakásfejlesztést. – Ennek viszont a telekhiány gátat szab – mutatott rá.

ingatlan, építési engedélyek száma (Forrás: MTI)

Forrás: MTI

A kínálat mindenesetre megkezdte a felzárkózást a szinte példátlan kereslethez. Mindez azt is eredményezte, hogy a használt és új építésű lakásoknál megfigyelhető erőteljes drágulás az idei második negyedévben enyhült. Árcsökkenésre azonban egyelőre nincs remény, sőt ha a 7-8 százalékos bérnövekedés, illetve a gazdasági teljesítmény pörgése továbbra is kitart, ez a lakásárakat is „megtámaszthatja”. A szakértő úgy kalkulál, hogy a nagyvárosok központjaiban legalább 5-10 százalékos lesz a drágulás üteme éves szinten.

Az áremelkedésre a megfelelő mozgástérrel rendelkező családok tudnak reagálni, azonban az eladósodás elkerülése miatt fontos figyelni arra, hogy a törlesztőrészlet a házi kassza legfeljebb 30-40 százalékát vegye igénybe.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fordulat a Teréz körúti robbantó ügyében?

  Fordulat a Teréz körúti robbantó ügyében?

  Nagyszülei szerint nincs valódi bizonyítékuk a hatóságoknak a Teréz körúti robbantással gyanúsított P. László ellen, sőt szerintük olyan új információ került a hatóság kezébe, amely nyomán hamarosan szabadon engedik az előzetes letartóztatásba helyezett unokájukat.

 • Gyurcsányozással indult a balos összefogás

  Gyurcsányozással indult a balos összefogás

  Az ígéretek szerint a héten megkezdődnek a tárgyalások a baloldali pártok között, hogy másodjára is megkíséreljenek összeállni, most a 2018-as országgyűlési választásokra.

 • Vona Gábor a török nácik jóbarátja

  Vona Gábor a török nácik jóbarátja

  A Jobbik elnöke elismerte, hogy “jó kapcsolata van” a török Nacionalista Mozgalom Párttal. Ez az a tömörülés, amely a háttérből támogatja a Szürke Farkasok névre hallgató terrorista sejtet.