EUR: 307,63 Ft
CHF: 282,08 Ft
2017. május 30., kedd
Janka, Zsanett

Belföld

Négy tonna bomba robban a Duna felett

Négytonnányi rakéta és 16 tonnányi szerelvény telepítését kezdték meg tegnap reggel a pirotechnikusok, hogy az augusztus 20-i nemzeti ünnepen tartott tűzijáték minden eddiginél látványosabb legyen.

A 2016-os tűzijáték lebonyolításának lehetőségét közbeszerzési pályázaton nyerte el a Pyro-1 Kft., a rendezvény költsége eléri a 140 millió forintot. A cég ügyvezetője szerint egy ilyen munka minden pirotechnikus álma. – Az augusztus 20-i tűzijáték lebonyolításáról minden pirotechnikusnak vannak elképzelései. Ettől még a műsor számítógépes programozása hónapokig tartott, a felrobbantásra váró töltetek szerelése és telepítése pedig hat napot vesz igénybe – részletezte Luksán István. A cég szakemberei ezalatt négytonnányi tűzijátékot és 16 tonnányi egyéb szerelvényt szállítanak a négy kilövési pontra: a Citadella mellvédjére, az Erzsébet és a Lánchídra, továbbá a Dunán felállítandó katonai pontonra.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

– A telepítést harmincan végzik, de a műsor levezényléséhez csak néhány ember kell. A tűzijátékot rádióvezérléssel indítjuk, de ettől még a kilövési pontokon felállított vetőcsövek bekábelezéséhez 50 kilométernyi vezetéket kell bekötnünk – folytatta Luksán. Szerinte a rendszer szabotázsvédett. – Senki sem indíthatja el kívülről a tűzijátékot, és a vetőcsövek is feltörhetetlen tárolókban pihennek a kilövésig. Ráadásul a műsor bármelyik pillanatban megszakítható, ha szükséges.

Erről a már júliusban felállt operatív törzs dönt, de az Országos Meteorológiai Szolgálat, ahonnan augusztus 20-án félóránként érkezik jelentés az operatív törzshöz, jelenleg 10 százalék eséllyel prognosztizál csapadékot augusztus 20-a estéjére. A tervek szerint ez lehet az eddigi leglátványosabb program, amelynek 25 perce alatt 5300 fellövés során több mint 21 ezer tűzijátékbomba festi majd színesre a főváros egét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fekete-Győr András: provokációból jeles

  Fekete-Győr András: provokációból jeles

  Fénylő üstökösként robbantak a hazai politikai életbe, de a választók előtt “sötét lovak” a Momentum Mozgalom – most már bejegyzett párt – ifjú vezetői. Sorozatunkban bemutatjuk a Momentum valódi arcait, akik fiatalságuk ellenére is őriznek már csontvázakat szekrényeikben.

 • Szijjártó: Terroristát menteget az Európai Parlament

  Szijjártó: Terroristát menteget az Európai Parlament

  Nemzetközi szervezeteknél tiltakozik a magyar kormány, mert elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja, hogy az Európai Parlament (EP) Magyarországot támadó határozatában egy terrorizmus miatt elítélt embert menteget – közölte tegnap Szijjártó Péter külügyminiszter.

 • Magyarország ellenzi az illegális migrációra vonatkozó jogi keretek fellazítását

  Magyarország ellenzi az illegális migrációra vonatkozó jogi keretek fellazítását

  Magyarország következetesesen ellenez minden olyan kísérletet, amely megpróbálja fellazítani a létező jogi kereteket, különösen az illegális migráció tekintetében, és ellene van minden olyan próbálkozásnak is, amely megpróbálja átértelmezni a létező szabályokat – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva a bécsi magyar nagykövetségen hétfőn tartott háttérbeszélgetést követően.