EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 22., vasárnap
Előd

Belföld

Négy tonna bomba robban a Duna felett

Négytonnányi rakéta és 16 tonnányi szerelvény telepítését kezdték meg tegnap reggel a pirotechnikusok, hogy az augusztus 20-i nemzeti ünnepen tartott tűzijáték minden eddiginél látványosabb legyen.

A 2016-os tűzijáték lebonyolításának lehetőségét közbeszerzési pályázaton nyerte el a Pyro-1 Kft., a rendezvény költsége eléri a 140 millió forintot. A cég ügyvezetője szerint egy ilyen munka minden pirotechnikus álma. – Az augusztus 20-i tűzijáték lebonyolításáról minden pirotechnikusnak vannak elképzelései. Ettől még a műsor számítógépes programozása hónapokig tartott, a felrobbantásra váró töltetek szerelése és telepítése pedig hat napot vesz igénybe – részletezte Luksán István. A cég szakemberei ezalatt négytonnányi tűzijátékot és 16 tonnányi egyéb szerelvényt szállítanak a négy kilövési pontra: a Citadella mellvédjére, az Erzsébet és a Lánchídra, továbbá a Dunán felállítandó katonai pontonra.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

– A telepítést harmincan végzik, de a műsor levezényléséhez csak néhány ember kell. A tűzijátékot rádióvezérléssel indítjuk, de ettől még a kilövési pontokon felállított vetőcsövek bekábelezéséhez 50 kilométernyi vezetéket kell bekötnünk – folytatta Luksán. Szerinte a rendszer szabotázsvédett. – Senki sem indíthatja el kívülről a tűzijátékot, és a vetőcsövek is feltörhetetlen tárolókban pihennek a kilövésig. Ráadásul a műsor bármelyik pillanatban megszakítható, ha szükséges.

Erről a már júliusban felállt operatív törzs dönt, de az Országos Meteorológiai Szolgálat, ahonnan augusztus 20-án félóránként érkezik jelentés az operatív törzshöz, jelenleg 10 százalék eséllyel prognosztizál csapadékot augusztus 20-a estéjére. A tervek szerint ez lehet az eddigi leglátványosabb program, amelynek 25 perce alatt 5300 fellövés során több mint 21 ezer tűzijátékbomba festi majd színesre a főváros egét.

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki – emelte ki Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen a tárca vasárnapi közleménye szerint.

 • Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Megdöbbentőnek és botrányosnak tartja a Fidesz a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulását; az MSZP európai parlamenti képviselője ” ‘Ünnephez’ közeledvén” felvezetéssel a közösségi oldalán tett közzé egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.

 • Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  A körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen vasárnap.