EUR: 307,10 Ft
CHF: 286,26 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Aktuális

Nem fogod kitalálni, hogy eredetileg mire szolgált a teknősök páncélja

Eastern_Box_Turtle_Head

A teknősök páncéljának korai formája nem a védelem biztosítása, hanem ásás céljából fejlődött ki svájci kutatók szerint.

Bár a teknősök veszély esetén páncéljuk rejtekébe bújnak vissza, a Zürichi Egyetem kutatói szerint nem ez volt az elsődleges evolúciós célja a páncél kifejlődésének. A szakértők fosszíliák és ma élő teknősök vizsgálatával rekonstruálták, hogyan fejlődött ki az evolúció során a jellegzetes páncél.

A védőpajzs kialakulása felé vezető út első lépése az állatok bordáinak szélesedése volt, melyek végül páncéllá nőttek össze.

Torsten Scheyer és kutatócsapata a Current Biology című szaklapban mutatta be tanulmányukban, hogy a bordák a könnyebb és jobb ásás érdekében váltak szélesebbé. Erre a következtetésre a legrégebbi ősteknős, az Eunotosaurus africanus maradványai alapján jutottak. Az intézmény keddi közlése szerint ez a faj még csak részleges páncéllal rendelkezett.

Az ősteknős 260 millió éve élt a dél-afrikai Karoo-medencében. Roger Smith és Bruce Rubidge, a tanulmány vezető szerzője több példányt vizsgált meg. A legfontosabb fosszília – melyet egyébként egy johannesburgi nyolcéves kisfiú talált apja farmján – egy 15 centiméteres példány, amely egy jó állapotú csontvázból áll teljesen épen maradt mellső és hátsó végtagokkal. A mellső lábak utolsó ujjperce jelentősen kiszélesedett, és ásóalakú, ami arra utal, hogy az állat ezzel ásott.

A kiszélesedett bordák a mellkast merevvé tették, így ez az “előpáncél” egyfajta támasztékként szolgált az ásó mellső lábak számára. Ezért gondolják úgy a kutatók, hogy a páncél első formái nem a védekezést szolgálták.

A bordák feladata a test támasztása a mozgás során, emellett fontos szerepet játszik a tüdők szellőzésében. Központi feladatuk miatt a bordák a dinoszaurusztól az emberig a legtöbb állatnál nagyon hasonlóan néznek ki.

A teknősök azonban kivételt jelentenek. A lényegesen megváltozott bordák alkotják a páncél nagy részét, a felsőtest ezáltal kevésbé mozgékony, megrövidült a lépéstávolság és korlátozottabb a légzés. A teknősevolúció során azonban a páncél előnyei – úgy tűnik – felülírták a hátrányait.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sza**al lepték meg az üzletembert – Videó!

  Sza**al lepték meg az üzletembert – Videó!

  Martin Shkreli 32 éves üzletember azzal került először reflektorfénybe és vált gyűlöltté világszerte, hogy cége még 2015-ben megvásárolta egy AIDS-es betegek kezelésére használt gyógyszer gyártási jogát, majd 55-szörösére emelte annak eladási árát.

 • Budapest az ötödik legolcsóbb európai úticél

  Budapest az ötödik legolcsóbb európai úticél

  Ötödik lett fővárosunk azon a listán, amely 2017 legolcsóbb európai úticéljait szedte össze. Az úgynevezett Daily Backpaper Index szerint egy turista átlagosan napi mintegy 26 dollárért töltheti az idejét Budapesten.

 • Vona Gábor nem tiltaná a mecseteket

  Vona Gábor nem tiltaná a mecseteket

  A radikális szellemiségű Jobbikosok talán még a székről is lefordultak, amikor hétfő este Vona Gábor azt találta mondani az RTL-Klub Magyarul Balóval című műsorában…