EUR: 308,03 Ft
CHF: 267,56 Ft
2017. október 18., szerda
Lukács

Aktuális

Nem fogod kitalálni, hogy eredetileg mire szolgált a teknősök páncélja

A teknősök páncéljának korai formája nem a védelem biztosítása, hanem ásás céljából fejlődött ki svájci kutatók szerint.

Bár a teknősök veszély esetén páncéljuk rejtekébe bújnak vissza, a Zürichi Egyetem kutatói szerint nem ez volt az elsődleges evolúciós célja a páncél kifejlődésének. A szakértők fosszíliák és ma élő teknősök vizsgálatával rekonstruálták, hogyan fejlődött ki az evolúció során a jellegzetes páncél.

A védőpajzs kialakulása felé vezető út első lépése az állatok bordáinak szélesedése volt, melyek végül páncéllá nőttek össze.

Torsten Scheyer és kutatócsapata a Current Biology című szaklapban mutatta be tanulmányukban, hogy a bordák a könnyebb és jobb ásás érdekében váltak szélesebbé. Erre a következtetésre a legrégebbi ősteknős, az Eunotosaurus africanus maradványai alapján jutottak. Az intézmény keddi közlése szerint ez a faj még csak részleges páncéllal rendelkezett.

Az ősteknős 260 millió éve élt a dél-afrikai Karoo-medencében. Roger Smith és Bruce Rubidge, a tanulmány vezető szerzője több példányt vizsgált meg. A legfontosabb fosszília – melyet egyébként egy johannesburgi nyolcéves kisfiú talált apja farmján – egy 15 centiméteres példány, amely egy jó állapotú csontvázból áll teljesen épen maradt mellső és hátsó végtagokkal. A mellső lábak utolsó ujjperce jelentősen kiszélesedett, és ásóalakú, ami arra utal, hogy az állat ezzel ásott.

A kiszélesedett bordák a mellkast merevvé tették, így ez az “előpáncél” egyfajta támasztékként szolgált az ásó mellső lábak számára. Ezért gondolják úgy a kutatók, hogy a páncél első formái nem a védekezést szolgálták.

A bordák feladata a test támasztása a mozgás során, emellett fontos szerepet játszik a tüdők szellőzésében. Központi feladatuk miatt a bordák a dinoszaurusztól az emberig a legtöbb állatnál nagyon hasonlóan néznek ki.

A teknősök azonban kivételt jelentenek. A lényegesen megváltozott bordák alkotják a páncél nagy részét, a felsőtest ezáltal kevésbé mozgékony, megrövidült a lépéstávolság és korlátozottabb a légzés. A teknősevolúció során azonban a páncél előnyei – úgy tűnik – felülírták a hátrányait.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Grilljárgány haladóknak

  A nap képe: Grilljárgány haladóknak

  Különleges ajándékkal lepte meg a Land Rover a legendás brit sztárszakácsot, Jamie Olivert. A hatalmas múlttal rendelkező autógyár egy olyan továbbfejlesztett terepjárót készített a séfnek, amivel ezen túl bármikor és bárhol tud sütni.

 • Facebookon árulta a drogot, lebukott

  Facebookon árulta a drogot, lebukott

  Van az a mondás, hogy nagy az Isten állatkertje. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint annak a 26 éves amerikai fiúnak a húzása, aki közösségi oldalán próbált értékesíteni 500 gramm marihuánát.

 • Havi egymilliót fizetett Czeglédy cége Gyurcsányéknak

  Havi egymilliót fizetett Czeglédy cége Gyurcsányéknak

  Baráti kölcsönnek nevezte Gyurcsány Ferenc, hogy cége, az Altus Portfolio Kft. 78 millió forintot kölcsönzött a költségvetési csalás miatt előzetesben lévő Czeglédy Csaba bűnszervezetének, holott az Altus három hónap alatt több mint hárommilliós kamatot kapott az ügylet után.