2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Külföld

Nizzai terror – Gonosz emberek jöttek

Gonosz emberek jöttek, hogy megöljenek minket – ezt mondta szüleinek a nizzai terrortámadásról egy magyar üzletember óvodás kislánya. Érdi Gábor francia állampolgárságú barátjuknál volt látogatóban családjával a 84 emberéletet követelő tragédia idején. Nem sokon múlt, hogy ők is áldozatai legyenek a merényletnek.

– A sétányon akkora tömeg volt, hogy úgy döntöttünk, a tengerpartról nézzük végig az ünnepi tűzijátékot a feleségemmel és a kislányommal. Amikor vége lett, elindultunk vissza a Promenade des Anglais felé, hogy megvacsorázzunk. Én egy amerikai étterembe szerettem volna menni, de a feleségem ragaszkodott ahhoz, hogy egy pont ellentétes irányban lévő olasz helyen együnk. Gyakorlatilag neki köszönhető, hogy még életben vagyunk.


Gábor elmondása szerint először fel sem fogták az emberek, mi történik, hatalmas volt a pánik, mindenki menekült, futott, amerre látott. A támadás után mindenhol vérben úszó holttestek hevertek, közülük többen gyermekek. Sokkoló volt a látvány.

– A tragédiát követő napokban a végtelen fájdalom, elkeseredettség és félelem jellemezte a közhangulatot. A francia emberek számítanak bekövetkező terrorakciókra és nem érzik biztonságban magukat saját országukban. Bár többen állították, hogy fegyveres katonák járőröztek az ünnepség ideje előtt és alatt, mi csak a rendezvényt biztosító rendőröket láttuk a tengerparti sétányon.


A történtek Gábor családját is megviselték. Kislánya, Hanna még csak óvodáskorú és érthető módon szülei tudni szerették volna, ő hogyan élte meg a szörnyű éjszaka eseményeit.

– Megkérdeztük tőle, tudja-e mi történt előző este. Határozott választ adott: „Gonosz emberek jöttek, hogy megöljenek minket” – mesélte az üzletember, aki szerint a helyi lakosok úgy érzik, Nizzában az élet már soha nem lesz olyan, mint a támadás előtt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.