2018. április 25., szerda
Márk

Külföld

Öngyilkos pokolgépes merénylőt lőtt agyon a rendőrség

Öngyilkos merényletet hiúsított meg a kanadai rendőrség egy meg nem nevezett nagyvárosban; egyes hírek szerint a gyanúsítottat az elfogására indított rendőrségi akciók közben lelőtték, de ezt a hatóságok nem erősítették meg.

Az esetről egymásnak ellentmondó, a helyi médiára hivatkozó hírügynökségi jelentések érkeztek. Az első hírek arról szóltak, hogy a gyanúsított férfit őrizetbe vették, a későbbiek arról, hogy lelőtték.


A rendőrség mindössze arról adott szűkszavú tájékoztatást, hogy “potenciális terrorista fenyegetésről kapott megbízható információk” alapján azonosítottak egy személyt, és intézkedéseket tettek a közbiztonság szavatolása érdekében.

A CTV és a CBC kanadai televízió névtelenül nyilatkozó hírszerzési illetékesekre közölte, hogy az illetőt lelőtték az elfogására indított rendőrségi akció közben Torontótól 225 kilométerre nyugatra fekvő az Ontario tartománybeli Strathroy egyik lakóházában. A híradások szerint a lelőtt gyanúsított egy, húszas éveiben járó férfi, név szerint Aaron Driver. Feltehetően kanadai állampolgár.


A férfi állítólag házilag készített pokolgéppel, nyilvános helyen akarta felrobbantani magát, hogy minél több áldozata legyen a merényletnek. A támadást augusztus 10-re, szerdára tervezte, de aznap a kanadai biztonsági szolgálat emberei megtalálták.

Aaron Drivert tavaly letartóztatták, amiért közösségi portálokon nyíltan kiállt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet mellett. Egyes hírek szerint kapcsolatban is állt vele. Nem emeltek ellene vádat, de Manitoba tartománybeli Winnipeg bírósága egy különleges kanadai büntetés-végrehajtási törvény alkalmazva jó magaviseletre kötelezte, és arra, hogy rendszeresen tájékoztassa a rendőrséget hollétéről.

Kanada 2014 szeptemberében csatlakozott az IÁ elleni katonai koalícióhoz, a rákövetkező hónapban pedig két terrortámadás történt az országban, mindkettőt szélsőséges iszlamista eszméket valló tettesek hajtották végre. Október 20-án a Québec tartománybeli Saint-Jean-sur-Richelieu településen egy, az iszlám hitre áttért férfi halálra gázolt egy katonát és megsebesített egy másikat, két napra rá pedig Ottawában egy algériai származású férfi meggyilkolt egy katonát, aki őrt állt a törvényhozás épületénél lévő háborús emlékműnél.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezért ölt meg 10 embert a Torontói merénylő

  Ezért ölt meg 10 embert a Torontói merénylő

  Vádat emelt tíz rendbeli gyilkosság és 13 rendbeli emberölési kísérlet miatt kedden egy torontói bíró Alek Minassian gyanúsított ellen, aki az előző nap bérelt kisteherautójával járókelők közé hajtott Torontóban – jelentette a kanadai sajtó.

 • Zsidó vezető: nem tanácsos a kipaviselés a német nagyvárosokban

  Zsidó vezető: nem tanácsos a kipaviselés a német nagyvárosokban

  Nem tanácsos a zsidó vallás előírásainak tiszteletét kifejező fejfedő, a kipa viselése a német nagyvárosokban – mondta a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke egy keddi interjúban, amelyben hangsúlyozta, hogy nem helyes a muzulmán vallású bevándorlókra szűkítve vizsgálni az antiszemitizmust.

 • Tripla sorscsapást élt túl

  Tripla sorscsapást élt túl

  Nincs szerencséje az amerikai Dylan McWilliamsnek a vadállatokkal: az elmúlt négy évben a 20 éves fiatalembert megharapta egy medve, megmarta egy csörgőkígyó, és a héten Hawaii partjainál egy tigriscápa harapott a lábszárába.

 • Kaméleon

  Kaméleon

  Testfestékkel álcázta modelljét Trina Merry, akinek az volt a célja, hogy az alanya teljes mértékben egybeolvadjon a háttérrel.