EUR: 307,06 Ft
CHF: 281,68 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Belföld

Orbán Viktor: A népszavazás nemzeti ügy

Orbán Viktor miniszterelnök négy javaslatot tett az Európai Unió jövőjére vonatkozóan a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) kormányfőinek pénteki varsói találkozóján, amelyen részt vett Angela Merkel német kancellár is.

Orbán Viktor szerint a britek kilépése az Európai Unióból nem kiváltó oka, hanem következménye az Európán belüli helyzetnek, az EU pedig teljesen elveszítette adaptációs készségét. – Nem tudtuk levonni a következtetéseket a pénzügyi válság következményeiből, nincs jó adaptációs válaszunk a népvándorlásra, a terrorizmusra és az Európán belüli – az unió szempontjából külpolitikai – kérdésekre sem, mint amilyen például Ukrajnáé – mondta a tárgyalások megkezdése előtti sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök.

Szerinte a második baj, amellyel az EU küszködik, hogy az unió a már létező szabályait sem tartja be, amelyek a határvédelemre és a schengeni övezetre, a költségvetési fegyelemre és a pénzügyi intézmények működésére vonatkoznak.

Varsó, 2016. augusztus 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Robert Fico szlovák miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, valamint Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar és Bohuslav Sobotka cseh kormányfő (b-j) a visegrádi országok miniszterelnökei és a német kancellár találkozóján tartott sajtótájékoztatón Varsóban 2016. augusztus 26-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Varsó, 2016. augusztus 26.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Robert Fico szlovák miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, valamint Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar és Bohuslav Sobotka cseh kormányfő (b-j) a visegrádi országok miniszterelnökei és a német kancellár találkozóján tartott sajtótájékoztatón Varsóban 2016. augusztus 26-án.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor úgy véli, az EU-ban prioritássá kellene tenni a biztonság kérdését, és hozzá kellene kezdeni egy közös európai hadsereg felállításához. Továbbá a központi európai intézményeknek – mind az Európai Tanácsnak, mind az Európai Bizottságnak – vissza kellene térniük eredeti rendeltetésükhöz. Ezenfelül azt javasolta, hogy az Európai Unió őrizze meg régi, bevált politikáit, úgymint a kohéziós és agrárpolitikát, és alkosson „szükséges új politikákat”, például a digitalizáció kérdésében, viszont ne emelje uniós szintre a migrációt és a szociális kérdéseket. Azt tanácsolta, hogy a közösség tartsa fenn az európai gazdaságpolitika szigorú költségvetési fegyelemre, szerkezeti átalakításra és stabilitásra irányuló törekvését, hiszen „Magyarország ezzel a szigorú költségvetési politikával lábalt ki a válságból és lett gazdasági értelemben sikertörténet”.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a határvédelemmel kapcsolatban kifejtette, hogy csak a határozott fellépés hozhat megoldást a migrációval kapcsolatban, ezért újabb kerítés épül a magyar–szerb határon. A már meglévő mellé egy „masszívabb védelmi rendszert” kell létrehozni, amely több százezer embert is fel tud tartóztatni egyszerre. Erre is fel kell ugyanis készülni a törökök politikájának megváltozása esetén – jelezte.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy aki azt állítja, nincs összefüggés a migráció és a terrorizmus között, az „nem tudja, mit beszél, vagy a napnál világosabb tényeket próbál eltagadni valamilyen okból”. A magyar kormány álláspontja szerint a terrorizmus azért jelent meg, majd „hízott fel” Európában, mert ellenőrizetlenül érkeztek több százezren olyan helyekről, ahol a nyugati világot ellenségnek tekintik. Orbán Viktor nyomatékosította, hogy az október 2-ai népszavazás pártok felett álló, nemzeti ügy.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kőszegi Tamás, a bukott HÖK-ös

  Kőszegi Tamás, a bukott HÖK-ös

  Fénylő üstökösként robbantak a hazai politikai életbe, de a választók előtt „sötét lovak” a Momentum Mozgalom ifjú vezetői. Sorozatunkban bemutatjuk a Momentum valódi arcait, akik fiatalságuk ellenére is őriznek már csontvázakat szekrényeikben.

 • Migránsok terrorizálják a nőket Párizsban

  Migránsok terrorizálják a nőket Párizsban

  Megszállták a muszlim férfiak Párizs egyik belvárosi részét. A migránsok nemcsak beszólnak, hanem erőszakoskodnak is a nőkkel, akik már úgy járnak haza a munkából, hogy egy metrómegállóval hamarabb leszállnak és taxiba ülnek.

 • Óriási támogatást kapnak a családok

  Óriási támogatást kapnak a családok

  A kormány tovább emeli a családi adókedvezmény mértékét, ennek középpontjába a kétgyermekes családokat állítják – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Családok Budapesti Világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon, ahol ismertette a kormány előző napi ülésén elfogadott, gyermekvállalást ösztönző akciótervet.

 • Botka le akarja bontani a kerítést

  Botka le akarja bontani a kerítést

  Hatalomra kerülése után lebontaná a szerb–magyar határon létesített technikai határzárat Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, aki erről a Reuters hírügynökségnek adott interjúban beszélt.