EUR: 319,11 Ft
CHF: 274,98 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Belföld Tatabánya

Ősi és modern a Szent István-ünnepen

Az ünnepi felvonulást követő sortűz egy látványos íjászbemutató nyitánya volt, amit a Múltunk és Jövőnk Egyesület állított össze államalapításunk ünnepére. A Szent István-napok közönsége örömmel fogadta a produkciót.

– Próbáltunk valami különlegeset kitalálni az idei Szent István-napokra – mondta el az egyesület vezetője, Ádám Zsombor. – Izgalmas lett volna eljátszani akár egy komplett csatát is, ahhoz azonban nem vagyunk elegen. Így arra gondoltunk, hogy egy IX–X. századi esküvőt és az azt megelőző bajvívást mutatjuk meg, valamint elhozzuk íjászgyűrűs bemutatónkat is. Ezt az elmúlt években már láthatták a tatabányaiak, és minden évben nagy sikernek örvend, hiszen látványos megoldásokkal mutatjuk be az íjászat csínját-bínját. Fémlemezre és lapockacsontra is lövünk a nyilakkal, így mindenki jól láthatja, milyen erő rejlik ebben a sportágban.


11_12_13_augusztus20_02

Az új kenyeret Gedő Attila atya tatabányai plébános szentelte fel – a ceremóniában közreműködtek a Bányász Táncegyüttes táncosai is.

– Roppant megtisztelő, hogy évek óta részesei lehetünk ennek a gyönyörű hagyománynak – hangsúlyozta a táncegyüttes igazgatója, Emmer Róbert. – Úgy gondolom, így igazán stílszerű az ünnep, hiszen ki más szerepelhetne egy ilyen ünnepen, mint a város néptáncegyüttese?! Teljesen új műsort állítottunk színpadra az idei Szent István-napokon, ráadásul egy olyan koreográfiát, amivel egy komoly minősítő versenyen is elindulunk októberben.


A hagyományőrző programokat a nézők is nagy örömmel fogadták.

– Egész nap kint vagyok, nagyon szép az idei ünnep itt a csónakázótónál – mondta el Zelenyai Gabriella. – Fontosnak tartom, hogy augusztus 20-án a legrégebbi magyar hagyományokat is bemutassák, hiszen így tudunk méltó módon megemlékezni az államalapításról.

11_12_13_augusztus20_03

A családok természetesen a játszóházat és a vidámparkot is örömmel vették birtokba.

– Vidékről jöttünk, kimondottan a Szent István-napok kedvéért – tudtuk meg Kovács Zsolttól, aki Tokodról érkezett családjával. – Három gyermekünk van, és jó látni, hogy ők és mi, szülők is jól érezzük magunkat. Tetszik, hogy a szervezők minden korosztályra gondoltak a programok összeállításánál.

Az első nap sztárfellépője Keresztes Ildikó volt, aki igazi fesztiválhangulatot teremtett.

11_12_13_augusztus20_04

– Hihetetlenül boldog vagyok, nagyon jó koncert volt – emelte ki az énekesnő. – Nagyon jó látni, hogy a kisgyermekektől a nagymamákig minden korosztály énekli a dalaimat, nagyon cukik voltak. Az ilyen ünnepeknek mindig van közösségteremtő ereje, és ezt megtapasztalni mindig felemelő érzés.

Az első napot tűzijáték és fáklyás felvonulás zárta – a Szent István-napok azonban csak néhány órára zárta be kapuit, hiszen másnap már délelőtt, az Alma Együttes koncertjén teljesen megtelt a csónakázótó környéke.

11_12_13_augusztus20_05

A vasárnap fellépő Alma Együttes már közel húsz éve működik, egyfajta hiánypótló zenekar, hiszen a családi koncert során az egyedi stílusú etnozenét játszó együttes improvizatív módon kezeli a táncos-zenés együttlétet: a gyerekek, sőt a szülők is aktív részesei és formálói a sok vidámsággal fűszerezett műsornak. 11_12_13_augusztus20_06

Sikerük kulcsa a gyermeklelket megérintő őszinteségben, a „nevető-” és a „táncizmokat” egyaránt megmozgató képességükben rejlik. Buda Gábor, a zenekar énekese elmondta:

11_12_13_augusztus20_08– Valójában magunkat hozzuk a színpadon, igyekszünk jól érezni magunkat. És ha jót játszunk a gyerekekkel, akkor az anyukák-apukák is jól érzik magukat. Mi úgy szoktuk hívni, hogy családi program.

– Hozzátette: aki elmegy a koncertjeikre, az jó zenét hall, és a lényeg, hogy a gyermek élőzenét hall. – Újítani csak akkor tudunk, amikor az időnk engedi, bár az mostanában nem sok van, hiszen folyamatosan koncertezünk, ami hatalmas szerencse.

Valóban így volt, a gyerekek táncoltak-énekeltek velük, remek hangulatot varázsoltak a csónakázótó partjára. Buda Gábor pedig azt is mondta, hogy nagyon szeretnek Tatabányára jönni, jó hangulata van ennek a városnak.

Az énekes azt mondta, hogy nem kíván maguknak semmit a jövőre nézve, csak azt, hogy mindig ugyanilyen jó barátok legyenek, mint amennyire most azok. Terveik azonban bőven vannak, hiszen húszévesek, és a jubileumot rengeteg programmal kívánják megünnepelni.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: Köszönöm, Dad – Fotók!

    Orbán Viktor: Köszönöm, Dad – Fotók!

    Orbán Viktor miniszterelnök megkezdte köszönő kampányát, több helyre is ellátogat, ahol járt a választási kampány során, és ahol támogatták április 8-án – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden az MTI-vel.

  • Országjáró turnéra indul az Operaház

    Országjáró turnéra indul az Operaház

    Az összes megyeszékhelyre eljut a 2018/2019-es évadban a Magyar Állami Operaház. Tíz településen bérletet indítanak, nyolc városban pedig egy-egy előadással lépnek fel – mondta el az intézmény főigazgatója csütörtökön Tatabányán.