2017. december 11., hétfő
Árpád, Árpádina

Külföld

Párja holtteste mellett töltötte az éjszakát az új-zélandi fagyban rekedt turista

Hallotta párja holttest mellett töltötte az éjszakát az a cseh nő, akire négy hét után találtak rá a hatóságok Új-Zéland déli szigetének hóborította távoli csücskében, miután a férfi nem sokkal az indulásukat követen meghalt egy balesetben.

Pavlina Pizova, akire szerdán találtak rá a hatóságok a hófödte Routeburn túraútvonal mentén lévő egyik menedékházban, könnyeivel küszködve, akadozó angolsággal olvasta fel az elmúlt egy hónapról szóló beszámolóját a queenstowni rendőrkapitányságon tartott pénteki sajtótájékoztatón, amelyen Vladka Kennett cseh konzul további részletekkel is szolgált a történtekről.


A fiatal pár július 26-án indult el a 32 kilométeres túrára, amely a nyári hónapokban általában három napot vesz igénybe, ám a júniustól augusztusig tartó téli időszakban szélsőséges időjárás uralkodik a térségben. A páros azért tévedt el, mert a turistajelzéseket betemette a hó.

A túra felénél járva, amikor megpróbálták elérni az erdőfelügyelet kunyhóját, a dolgok kezdtek egyre rosszabbra fordulni. Pizova szerint az erős hóesés és az alacsonyan szálló felhők miatt a szabad ég alatt kellett éjszakázniuk. “Amikor megpróbáltuk elérni a kunyhót, megtörtént a tragédia” – idézte fel a nő.


A 27 éves Ondrej Petr leesett egy meredek jeges lejtőn, és sziklák, valamint ágak közé szorult. Pavlina utána csúszott, de nem tudta kihúzni. Miután a férfi meghalt, a nő a holtteste mellett töltötte az éjszakát, mert egyrészt párja mellett akart maradni, másrészt az időjárási viszonyok miatt nem tudott tovább menni.

Kennett szerint Pizova még egy éjszakát kénytelen volt a szabadban tölteni, mert a mély hó miatt továbbra sem találta a helyes irányt. A nő próbálta dörzsölni a lábait és fokozni a vérkeringését; a nála lévő összes ruhát és takarót magára vette.

Pavlina Pizova, akire szerdán találtak rá a hatóságok a hófödte Routeburn túraútvonal mentén lévő egyik menedékházban /Fotó: Twitter

Pavlina Pizova, akire szerdán találtak rá a hatóságok a hófödte Routeburn túraútvonal mentén lévő egyik menedékházban /Fotó: Twitter

Végül rátalált az erdőfelügyelet kunyhójára és betört oda. A testhőmérséklete ekkor már alacsony volt, némi fagyást és kisebb sérüléseket is szenvedett. Többször is megpróbált útra kelni, de az elszenvedett fagyások és a lavinaveszély miatt sosem jutott pár száz méternél messzebbre.

A kunyhónál volt tűzifa és a vadőrök némi élelmiszert is hátrahagytak. A nő egy nagy “H” betűt is rajzolt a hóba, hogy jelezze, segítségre van szüksége, ám a szélsőséges körülmények miatt járhatatlanná vált útvonalat elkerülték a túrázók.

Olaf Jensen rendőrfelügyelő szerint hetekbe telt, mire a barátoknak és a családtagoknak feltűnt a pár eltűnése és riasztották a hatóságokat. A cseh konzulátus szerdán jelentette az eltűnést. A rendőrség megtalálta a turisták autóját a túraútvonal elején és helikoptert küldött a felkutatásukra.

Pizova szerint rengeteg hibát követtek el: először is nem mondták el senkinek, hogy pontosan mit terveznek, nem vittek magukkal jelzőeszközt és alábecsülték a tél erejét. “Ezek mind hozzájárultak a tragédiánkhoz” – mondta a nő.

A Petr halálával kapcsolatos halottkémi vizsgálat még tart.

Kapcsolódó Cikkek

 • 62 emeletet zuhant az ismert falmászó

  62 emeletet zuhant az ismert falmászó

  Lezuhant egy 62 emeletes házról és meghalt az egyik ismert kínai falmászó, Vu Jungning, akit ezrek követtek a Weibo kínai közösségi portálon látványos rövid videói miatt – írta a BBC hírportálja.

 • Putyin kivonja katonáit Szíriából

  Putyin kivonja katonáit Szíriából

  Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.

 • Megrongáltak egy lengyel turistabuszt Ukrajnában

  Megrongáltak egy lengyel turistabuszt Ukrajnában

  Ismeretlenek robbanószerkezetet hoztak működésbe egy szálloda előtt leparkolt lengyel turistabusz alatt a hétvégén a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv), Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter elítélte a támadást – jelentette hétfőn az UNIAN ukrán hírügynökség.