EUR: 308,00 Ft
CHF: 266,91 Ft
2017. szeptember 20., szerda
Friderika

Belföld

Pocsékul készítik az ország tortáját

Rengeteg cukrászdában csupán silány másolatát készítik el az ország tortájának. A Lokálnak az Őrség Zöld Aranya megálmodója és a cukrászszövetség elnöke is megerősítette, hogy nem minden kolléga követi a pontos receptet vagy használ jó alapanyagokat.

Magyarország tortája Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása, az Őrség Zöld Aranya fantázianevű torta ( Fotó: Sáfár Tibor)

Magyarország tortája
Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása, az Őrség Zöld Aranya fantázianevű torta
( Fotó: Sáfár Tibor)

Szó Gellért cukrászmester alig 28 éves, mégis már másodjára készíthette el az ország tortáját. Idén az Őrség Zöld Aranyával diadalmaskodott. Az örömbe azonban üröm vegyül, ugyanis sok cukrászdában csak a neve ugyanaz a tortának, a minősége nem.

– Nagyon elszomorít, hogy a cukrászok nem figyelnek arra, hogy kövessék a receptet és ügyeljenek a minőségre. Voltam kóstolni néhány cukrászdában, láttam, milyen a termékük, szóval nem lepődtem meg a kritikákon, amelyek az elmúlt pár nap során elárasztották az internetet. Elég szomorú, hogy így készítik el Magyarország tortáját, én ilyen munkát nem adnék ki a kezemből, akkor inkább abbahagynám a cukrászkodást – mondta el a Lokálnak a cukrászmester. Hozzátette: az Őrség Zöld Aranya receptje elég egyszerű, direkt úgy készítette, hogy nagy mennyiségben is könnyen előállítható legyen.

Megkerestük a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetőjét, Selmeczi Lászlót is, aki elmondta, a probléma nem új keletű és a szép szó itt már nem használ.

– Augusztus 20-a előtt az ország tortája receptjéhez csak a cukrász ipartestület tagjai férnek hozzá. Velük is aláíratunk egy nyilatkozatot, miszerint a tortát pontosan a leírtak alapján készítik el, és azt 20-a előtt nem árusítják. A nemzeti ünnep után a recept nyilvánossá válik a testület honlapján, és onnantól kezdve már senkit nem akadályozhatunk meg abban, hogy értékesítse saját termékét – magyarázza.

– A cukrász ipartestület teljesen önfinanszírozó, önkéntes tagdíjakból önmagát fenntartó, kettő alkalmazottat foglalkoztató testület – ebből az egyik én vagyok. Ilyen kondíciókkal egyszerűen lehetetlen több mint 300 cukrászdát kontrollálni. Évek óta kérleljük a tagokat, hogy ne csinálják ezt, maguk alatt vágják a fát, elhiteltelenítik a szakmát. A soron következő, szeptemberi ülésen erre a problémára megoldást kell találnunk, ha kell, akkor a kormány segítségét fogjuk kérni az ügyben – tette hozzá Selmeczi.

Selmeczi László Fotó: Facebook

Selmeczi László
Fotó: Facebook

Kapcsolódó Cikkek

 • Folyamatos fejlődés az egészségügyben

  Folyamatos fejlődés az egészségügyben

  Az egészségügy a balliberális kormányok legnagyobb áldozata volt. Nem volt egységes várólista, jóval kevesebb CT és MR berendezés állt rendelkezésre. Folyamatosak voltak a pénzelvonások, több ezer dolgozót tettek utcára.

 • Zsidózás és nyugdíjasozás a Jobbik frakcióülésén

  Zsidózás és nyugdíjasozás a Jobbik frakcióülésén

  Ha nincs ott a nyilvánosság, a cukiskodásba kezdett jobbikosok ugyanolyan rasszista, antiszemita szólamokat hangoztatnak, mint korábban – állítja a Ripost, amelynek munkatársai rejtett felvételeket készítettek a szélsőjobboldali párt siófoki frakcióülésén, ahová csak Simicska Lajos Hír TV-je volt hivatalos.

 • Pocsék élelmiszerekkel szúrják ki a szemünk

  Pocsék élelmiszerekkel szúrják ki a szemünk

  – Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a legnagyobb világcégek az Európai Unió nyugati tagállamaihoz képest gyengébb minőségű, olcsóbb alapanyagokból készült termékeket forgalmaznak a később csatlakozott kelet-közép-európai országokban – jelentette ki dr.