2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Belföld VIII.kerület IX.kerület X.kerület

Prostik és szipusok uralják a Népligetet

Prostituáltak, drogosok, hajléktalanok és más kétes elemek gyűjtőhelye a Népliget. A terület felújítását most készítik elő. A Lokál egy átlagos hétköznap nézett körbe Budapest egyik legnagyobb közparkjában.

A hatalmas port kavart Városliget-rekonstrukció árnyékában készülődik csendben a másik nagy budapesti közpark, a Népliget felújítása. A koncepciót fiatal tervezők elképzeléseit magába fogadva terjesztené kormány elé a a főváros. A lelkes egyetemisták nem forgatnák fel nagyon a kisebbik ősparkot, a meglévő “tereptárgyak”mellé csak néhány új kiszolgálóépületet hoznának létre.


Planetárium. Népliget riport 2016.07.27 Fotó: Csudai Sándor

Planetárium. Népliget riport 2016.07.27 Fotó: Csudai Sándor

Kérdés csak az, vajon a lelkes tervezők látták-e a Népliget jelenlegi “tereptárgyait”. Merthogy nagyobb változtatás nélkül a Népliget jelenleg messze jár a szórakoztató, pihentető közparkok mintapéldájától. A parkról elnevezett metrómegálló felől érkezve már a Planetárium is felújításért üvölt, ahogy a portán helyet foglaló hölgy kissé szolidabban megfogalmazza: “ránk férne”.

Büfé. Népliget riport 2016.07.27 Fotó: Csudai Sándor

Büfé. Népliget riport 2016.07.27 Fotó: Csudai Sándor

Itt már előfordul egy-két szundikáló, vagy a lepattant büfékben fogyasztó hajléktalan. Beljebb még rosszabb látvány fogad: egy fiatalember panyókára vetett atlétatrikóval, félmeztelenül sétálgat – mintha várna “valakit”.


Rendőrség. Népliget riport 2016.07.27 Fotó: Csudai Sándor

Rendőrség. Népliget riport 2016.07.27 Fotó: Csudai Sándor

A helyi zsaruk szerint a “fiúk” és – a Népliget egy másik pontján fellelhető  – “lányok” tevékenysége nem bűncselekmény. Azért ottjártunkkor láttunk járőrautót és igazoltató közterületeseket is. Persze valami az ő figyelmüket is elkerüli.

Népliget riport 2016.07.27 Fotó: Csudai Sándor drog, szipu, tudatmodosító, kábítószer

Népliget riport 2016.07.27 Fotó: Csudai Sándor
drog, szipu, tudatmodosító, kábítószer

– Nem beszélek mellé: kábítószeresek vagyunk, de nem zavarunk senkit – magyarázza szája elé tartott szipus zacskóját félretéve Pali, aki testvérével, Melákkal a füvön ücsörögve szipuzik békésen. Hat éve járnak ide “lőni” magukat. – Amúgy rendes kerás (drogos – a szerk.) vagyok, szúrni szoktam magam, csak most az nincs – magyarázkodik a férfi, akit nem zavart fotósunk sem.

Népliget riport 2016.07.27 Fotó: Csudai Sándor

Népliget riport 2016.07.27 Fotó: Csudai Sándor

Tőlük néhány méterre Klári éppen palotakutyáinak dobál botot, amit a szőrmókok az esőzések után maradt tócsák egyikéből hoznak vissza.

– Engem nem bántanak, nincs mitől félnem. Persze az sem nagyon zavar, ha a felújítás miatt elküldik őket innen, hiányozni nem fognak – mutat Paliékra, akik ekkorra már eléggé “jól” voltak. Nemcsak ő, de a népligeti edzőpályára járó fiatal sportolók is hozzászoktak már a kétes elemekhez.

– Vannak fura fazonok erre, de nem riasztóak – mondja Zsombor, de azért bevallja: ritkán járnak egyedül…

Sportolók. Népliget riport 2016.07.27 Fotó: Csudai Sándor

Sportolók. Népliget riport 2016.07.27 Fotó: Csudai Sándor

– Tudja, jó ha felújításokat terveznek itt, csak kérdés hogy jól járunk-e azzal – magyarázza Zoltán, aki díjnyertes border colliejait és mókás papillon kutyácskáit mindennap a Népligetben sétáltatja, holott a Városliget közelében él.

Népliget riport 2016.07.27 Fotó: Csudai Sándor

Népliget riport 2016.07.27 Fotó: Csudai Sándor

– A Köröndről jövünk el ide minden nap autóval. A kutyáknak kell a mozgás, a Városligetben pedig ma már lényegében csak turisták járnak, meg olyan harci kutyások, akikre nem vagyunk kíváncsiak. Az a liget már nem a miénk. Csak az a kérdés, hogy ez a miénk marad-e, vagy elüzletiesedik, ha itt is megkezdődik a fene nagy fejlődés?

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész Miklós: Magyarország megőrzi a keresztény kultúra értékeit

  Soltész Miklós: Magyarország megőrzi a keresztény kultúra értékeit

  A kereszténység, a keresztény kultúra értékeinek fennmaradását kívánja szolgálni a kormány azzal, hogy három év alatt több mint kétmilliárd forintot fordít a 800 éves jáki templom teljes felújítására – hangoztatta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán a Vas megyei Jákon tartott sajtótájékoztatón.

 • Terry Black: Vona Gábor biztosan biszexuális

  Terry Black: Vona Gábor biztosan biszexuális

  Terry Black felállt a bíroságon és nehezményezte hogy Vona Gábor miért nem jelent meg a tárgyaláson azzal kapcsolatban, hogy nyilatkozzon arról, hogy nem igaz, amit korábban Terry Black és Amanda Elstak állított róla, miszerint Vona az ő köreikbe járt, melegpartikon vett részt.

 • Mintegy kétmilliárd forinttal támogatják a felsőoktatást

  Mintegy kétmilliárd forinttal támogatják a felsőoktatást

  Bevezetik az országos felsőoktatási kompetenciamérést és bővül a digitális tankönyvtár is az Oktatási Hivatal (OH) kiemelt programjának köszönhetően, amely mintegy kétmilliárd forintos uniós támogatásból 2019 szeptemberéig valósulhat meg – közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.