EUR: 312,84 Ft
CHF: 261,23 Ft
2018. április 27., péntek
Zita

Külföld

Rakétatámadás ért egy repteret

Rakétatámadás érte szombatra virradóra a Törökország délkeleti részén lévő Diyarbakir város polgári repülőterét, a Dogan török hírügynökség szerint vélhetően a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei hajtották végre az akciót, amelynek az első jelentések szerint nincs halálos áldozata.

A város kormányzója szerint négy rakétát lőttek ki a repülőtér egyik rendőrségi ellenőrző pontjára, de célt tévesztettek, csupán néhány ablak tört darabokra, ezért senki nem halt meg, és a repülőjáratokat sem kellett törölni vagy módosítani.


A támadást néhány nappal azután hajtották végre, hogy a török hadsereg megkezdte Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadműveletét. Ennek keretében a török harckocsik behatoltak Szíria területére, hogy meghátrálásra kényszerítsék az Iszlám Állam terrorszervezet erőit, s hogy megakadályozzák a kurd fegyveresek térnyerését.

Diyarbakir a az ország délkeleti részének legnagyobb városa, abban a térségben harcolnak a kurdok autonómiájuk megteremtéséért. A török-kurd konfliktus két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában robbant ki újra, s a török haderő 2015 decembere óta hajt végre átfogó hadműveleteket a felkelők ellen. Az 1984 óta tartó török-kurd konfliktusban eddig mintegy 40 ezren vesztették életüket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rohamosan nő a mobilos fizetések száma

  Rohamosan nő a mobilos fizetések száma

  Rohamosan emelkedik a mobil eszközökkel bonyolított fizetések száma Kínában, miközben a személyi számítógépekről kezdeményezett fizetések visszaszorulóban vannak.

 • Betiltották az Ubert Bécsben

  Betiltották az Ubert Bécsben

  A bécsi kereskedelmi bíróság ideiglenesen megtiltotta személyszállító tevékenység folytatását az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó amerikai vállalatnak, mondván, megsérti a tisztességes verseny szabályait.

 • Marosvásárhelyi iskolaügy: A kisebbségi kérdés nem kizárólag helyi ügy

  Marosvásárhelyi iskolaügy: A kisebbségi kérdés nem kizárólag helyi ügy

  Nem lehet megtiltani a törvényhozásnak, hogy közbelépjen, ha a helyhatóságok nem teszik meg a szükséges intézkedéseket a kisebbségek védelmében, ellenkező esetben a kisebbségi kérdés kizárólag helyi üggyé válna – állítja az a négy romániai alkotmánybíró, aki különvéleményt fogalmazott meg a marosvásárhelyi iskolaügyben.