2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb

Rohan az idő! Már huszonöt éves az első weboldal

Huszonöt éve, 1991. augusztus 6-án tették nyilvánossá Svájcban a világ első weboldalát, ezzel életre kelt a World Wide Web, amely megváltoztatta a világot.

Az internet két évvel később vált tömegesen elérhetővé. Mai formáját Tim Berners-Lee brit fizikusnak köszönheti, aki akkoriban az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnek (CERN) dolgozott Genfben. Szerette volna az ottani információs káoszt megoldani, ezért 1989 márciusában egy úgynevezett hipertexten alapuló projektjavaslatot mutatott be munkaadójának, amely a kutatók közötti világszintű adatcserét egyszerűsítette le.


Ötletét támogatta kollégája, Robert Cailliau is, munkája eredményeképpen 1990 karácsonyán Berners-Lee elkészítette a világ első webszerverét, az info.cern.ch-t. Az akkor 36 éves kutató 1991. augusztus 6-án pedig nyilvánossá tette a világ első weboldalát.

“Technológiai mérföldkő volt” – mondta Werner Zorn informatikus, a német internet alapító atyjaként számon tartott szakértő, aki az első német e-mail-üzenetet fogadta 1984-ben a Karlsruhei Egyetemen.


A szakértő szerint az alapötlet az Apple hipertext-programjának és a hálózati technológiának az összekötése volt, hiszen maga az inernetes hálózati infrastruktúra akkoriban már néhány éve létezett. Az e-maillel újabb szolgáltatást hoztak létre, amely “életre keltette” az internetet.

A következő fontos lépést a CERN 1993-ban tette, amikor nyilvánosan használhatóvá tette a netet és teljes mértékben lemondott a licenszdíjakról és a szabadalmakról. Ezzel a kutatók jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a web elérje mai formáját. “Természetesen a szabad elérés volt a siker kulcsa” – fogalmazott Zorn.

A világháló népszerűségét jelentősen növelte, hogy 1993-ban Marc Andreessen, az Illinoisi Egyetem hallgatója megalkotta az első böngészőt, a Mosaicot, amely vezető online platformmá vált, míg a Microsoft-alapító Bill Gates Explorere elleni versenyben alul nem maradt.

Az internet gyorsan fejlődött az évek során. 1995-ben indult három későbbi online óriás: a Yahoo, az Ebay és az Amazon. 1998-ban követte őket a Google, hat évvel később pedig a Harvard diákja, Mark Zuckerberg létrehozta a Facebookot.

Steve Jobs 2007-ben mutatta be az első iPhone-t, egy évvel később pedig megjelent a piacon az első Google-szoftveres, vagyis androidos okostelefon.

Európában az internet a mindennapok része. A Bitkom szerint a 16 és 74 év közötti európaiak 76 százaléka legalább hetente egyszer online, ugyanakkor világszerte továbbra is emberek milliói élnek internet nélkül.

Berners-Lee, az internet atyja 1994-ben Bostonba költözött, ahol a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) megalapította a World Wide Web Konzorciumot (W3C). 2004-ben II. Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte, 2012-ben pedig a londoni olimpiai játékok nyitóünnepségén tisztelegtek a munkája előtt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.