2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Egyéb V.kerület

Római kori romok a templom alatt

Budapest, 2016. augusztus 14. A megújult Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom 2016. augusztus 14-én. Elkészült a templom régészeti feltárása és teljes körű felújítása. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az értékes régészeti leletek is láthatóak mostantól a templomban
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Elkészült a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom régészeti feltárása és teljes körű felújítása.
A Március 15. téren álló templom rekonstruálását 2014-ben kezdték el, a munkálatok során feltárták az alatta lévő, az 1200-as években épült román kori háromhajós bazilika maradványait, valamint kialakítottak egy altemplomot is.

Erdő Péter az ünnepi szentmisén hangsúlyozta, különös öröm, hogy a hosszú ideig tartó régészeti munkák után a templom ismét visszatér a liturgikus használatba, az altemplomban pedig feltárul a gazdag ősi történelem.
Osztie Zoltán plébános a szentmise után az MTI-nek elmondta: a régészeti feltárás nyomán tizennégy építéstörténeti réteget azonosítottak, ezek mindegyikét be is mutatják a templomban. Hozzátette: a vizsgálatok bizonyították, hogy a templom alapja a római helyőrségi tábor egykori parancsnoki épülete, de találtak egy kelta kori edényfület is. 2010-ben megtalálták és restaurálták a főhajó apszisában lévő, az 1300-as évekből származó Trónoló Madonna-freskót.


Kapcsolódó Cikkek