EUR: 309,50 Ft
CHF: 267,35 Ft
2017. szeptember 24., vasárnap
Gellért, Mercédesz

Belföld

Soros pénzéből, titokban küzdött a 444.hu

A 444.hu portál mintegy ötvenezer dollárt (15 millió forint) kapott 2014-ben Soros György Open Society-hálózatától – írja a mandiner.hu.

A DC Leaks tényfeltáró oldal hozta nyilvánosságra Soros György alapítványa, az Open Society Foundation számos dokumentumát. A 444.hu a pénzt arra kapta, hogy olvasói bevonásával mind a 106 egyéni választókerületben felvegye a küzdelmet a választási visszaélésekkel. A DC Leaks részeként kiszivárgott támogatásról eddig nem tudott a nyilvánosság, a portál nem adott hírt a sikeresen elnyert pályázatról.

A kiszivárogtatók megfogalmazása szerint ezek „ezek a világ egyik legbefolyásosabb hálózatának működését mutatják be”. A nyilvánosságra került adatokhoz a Demokrata Párt körüli különféle hálózatok elleni korábbi támadás eredményeként juthattak hozzá.

A mandiner.hu átnézte az oldalon elérhető anyagokat, ezek között található egy lista, ami az European Elections 2014 Project (Európai választások 2014 projekt) nyerteseit sorolja fel – Magyarország és Olaszország saját projektet is kapott az összeurópai mellett.  A magyarországi vonatkozású találatok között szerepel a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt. „Civil újságírás” című projektje, ami mintegy 50 ezer dolláros támogatást kapott az Open Society Initiative for Europe (OSIFE) magyarországi programjának részeként.

A 444 támogatásáról szóló információ eddig nem volt nyilvános, maga a támogatott sem számolt be arról, hogy a 2014-es választásokan a Soros-hálózat támogatásával vette fel a harcot a választási csalások ellen: a mandiner.hu szerint az oldalon mindössze három közvélemény-kutatásos hír található 2014-ből, melyekben szerepel az OSIFE kifejezés.

A 2014-es választásokkal összefüggésben kiosztott támogatásokra Magyarországról a Magyar Jeti Zrt.-n kívül az X Kommunikációs Központ, a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest, Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE), a Magyar Helsinki Bizottság, a Political Capital és a Transparency International Magyarország pályázott még sikeresen.

A teljes cikk a mandiner.hu oldalán olvasható!

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros 2015-ben vázolta fel tervét

  Soros 2015-ben vázolta fel tervét

  Soros György milliárdos spekuláns 2015 júliusában a Financial Timesban vázolta fel elképzeléseit, amelyek szerint az uniónak évente egymillió bevándorlót kell befogadnia és egy állandó, kötelező mechanizmus révén kell szétosztania a tagállamok között – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Jól áll a balatoni uniós források lehívása

  Jól áll a balatoni uniós források lehívása

  A Balaton-régió fejlesztéseire a jelenlegi uniós ciklusban fordítandó, kormányhatározatban nevesített 250 milliárd forintnyi uniós forrásnál várhatóan több pénzt sikerül szereznie az üdülőövezetnek a jó pályázatoknak köszönhetően – derült ki a már elbírált pályázatokat, szerződéskötéseket és már kiutalt támogatásokat összesítő tárcák, szervezetek beszámolóiból a Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki ülésén Siófokon.

 • Halálra égett egy ember Tatán

  Halálra égett egy ember Tatán

  Belehalt égési sérüléseibe egy idős nő Tatán péntek délután – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).