EUR: 311,47 Ft
CHF: 266,12 Ft
2018. március 20., kedd
Klaudia,

Külföld

Szomáliai ámokfutó szurkált Londonban

Késes ámokfutó szúrt halálra egy hatvanéves amerikai nőt, valamint további öt járókelőt megsebesített szerdán késő este London belvárosában. A 19 éves, szomáliai származású elkövetőt a rendőrség elfogta és emberölés vádjával őrizetbe vette.

Egy brazil férfi épp az ámokfutás idején biciklizett a Russel Square-en. – Munkából tekertem haza, amikor néhány ember megállított és kérték, hogy hívjam a mentőket. Egy idős nőt láttam, eszméletlenül feküdt a fal tövében. Hívtam a 999-et, pár perccel később pedig egy rendőrautó tűnt fel a helyszínen. Amikor megkezdték a nő ellátását, világossá vált számomra, hogy itt nem csupán eszméletvesztésről van szó. Láttam a hátán tátongó sebeket – számolt be Fernando a Daily Mailnek. A férfi elmondása szerint turisták, egy négyfős spanyol család vigyázta az áldozatot, beszéltek hozzá, próbálták életben tartani a mentők kiérkezéséig.


Szemtanúk szerint a gyilkos válogatás és szó nélkül szurkálta meg áldozatait, egy középkorú férfit például a mellkasán, míg egy fiatal nőt a karján sebesített meg súlyosan. A halálos áldozat amerikai, az öt sebesült pedig brit, amerikai, izraeli és ausztrál állampolgár. A helyszínre érkező rendőrök azonnal üldözőbe vették az ámokfutót. Nyolcan kellettek hozzá, hogy a földre kényszerítsék, majd sokkolóval ártalmatlanná tegyék a masszív testfelépítésű elkövetőt, akiről kiderült, hogy egy 19 éves, szomáliai születésű norvég állampolgár és ötéves korában érkezett Nagy-Britanniába. Szemtanúk elmondása szerint a férfi nem mondott semmit, csak artikulátlanul üvöltött.

Mark Rowley rendőrkapitány-helyettes a Metropolitan Police-tól elmondta, nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az ámokfutás egy szervezett terrortámadás része lett volna. Sokkal inkább az elkövető mentális kiszámíthatatlansága állhat a tragédia mögött.


Szomorú érdekesség, hogy pont néhány órával a történtek előtt jelentette be a rendőrség, hogy terrorelhárítási tervük részeként több speciálisan felfegyverzett járőrt küldenek az utcákra.

Londonban 2016. augusztus 4. Elszállítanak egy holttestet Londonban 2016. augusztus 4-én hajnalban, miután 3-án éjjel egy 19 éves férfi késsel támadt az emberekre és egy nőt megölt, öt másik személyt megsebesített a Russell téren. A rendőrség szerint valószínűleg a támadó elmeállapota áll a háttérben, de egyelőre a terrorista motívumot sem zárja ki. (MTI/EPA/Will Oliver)

Londonban 2016. augusztus 4.
Elszállítanak egy holttestet Londonban 2016. augusztus 4-én hajnalban, miután 3-án éjjel egy 19 éves férfi késsel támadt az emberekre és egy nőt megölt, öt másik személyt megsebesített a Russell téren. A rendőrség szerint valószínűleg a támadó elmeállapota áll a háttérben, de egyelőre a terrorista motívumot sem zárja ki. (MTI/EPA/Will Oliver)

Kapcsolódó Cikkek

 • Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Nem újdonság az, hogy a kutyák elképesztően tudnak ragaszkodni gazdájukhoz és az sem ritka, hogy ha valamilyen úton elveszítik őket, képesek mély depresszióba esni és akár napokig egy falatot sem enni.

 • Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Mark Zuckerberget, a Facebook alapító vezérigazgatóját szeretné meghallgatni a londoni alsóház arról, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.

 • Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  100 francia vezető értelmiségi, tudósok, írók, filozófusok, művészek kiáltványt tettek közzé a Le Figaróban. Az oka, hogy a migránsválság óta kezd elviselhetetlenné válni a helyzet: a radikális muszlimok már nemcsak a gondolat szabadságát veszélyeztetik, hanem minden értelemben a szabadságot.