EUR: 309,50 Ft
CHF: 289,18 Ft
2017. március 26., vasárnap
Emánuel

Belföld

Tarlós István: nincs járatritkítás

Nincs járatritkítás a budapesti tömegközlekedésben – szögezte le Tarlós István kedd este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, jelezve: azt önmagában soha nem támogatta.

“Ma nem lehet járatritkításról beszélni” – fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve: a járatritkítás azt jelenti, hogy járatokat törölnek, most ilyen nincs.

Elmondta ugyanakkor, hogy a BKV 340 vonalából mintegy kilencnél kisebb menetrendkorrekciót valóban végrehajtottak. A korrekcióra példaként hozta fel az egyik meg nem nevezett járatot, ahol a mértékadó követési idő 5 perc volt, és ezt “0,4 perccel” növelték. Így a járat 52 százalékos kihasználtsága 57 százalékra nőtt – mondta.

Tarlós István kitért arra, hogy a 4-es metró végleges használatba vételi engedélyének megszületése után valóban volt egy “nem nagy mértékű járatritkítás”. Felszíni járatokat kellett ritkítani, mert a párhuzamosság pazarlás lett volna. Akkor nem is volt reklamálás – jegyezte meg a főpolgármester.

Vitézy Dávid volt BKK-vezető közléséről, miszerint hazugság, hogy nem terveztek járatritkítást, annyit mondott, hogy “Vitézy Dávidot (…) közel két évvel ezelőtt gyakorlatilag alkalmatlanság miatt (…) eltanácsoltuk”.

Az Index írt arról, hogy szeptembertől spórolás miatt 3-5 százalékos járatszámcsökkentést tervez a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), egyebek mellett a 47-es, 49-es és az 56A jelzésű villamos, a fonódó villamosvonal, a 109-es, a 33-as, a 110-es, a 112-es, az 5-ös, a 7-es, a 8E busz, valamint több trolibusz vonalán. A BKK ugyanakkor visszautasította, hogy járatritkítási csomagot vezetne be, a közlekedési társaság hétfőn az MTI-vel azt közölte: szeptembertől minden járat a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekedik.

A menetrend szerinti városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó koncessziós pályázatról Tarlós István elmondta, kérésére a BKK meghosszabbította a beadási határidőt. Hozzáfűzte: ebbe a határidőbe most már “mások pályázati lehetőségei is beleférnek”.

Kitért arra is, hogy a szemétszállítás kérdésében kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy avatkozzon be és fogadja őt, mert nem ért egyet azzal, ami történik.

Hozzávetőleg 10 milliárd hiányzik az országos rendszerből, és most ezt a fővárostól vinnék el. Olyan hiányt képezne ez az intézkedés a fővárosban, amit nem lehet kitermelni – mondta a főpolgármester.

Tarlós István a fővárosi közigazgatási struktúra korábban felmerült átalakításáról azt mondta, úgy tudja, “nincsenek kiérlelt alternatívák”. Az kétségtelen, hogy a budapesti közigazgatási struktúra “nem a legszerencsésebb” a hatékony munkavégzés és forrásfelhasználás szempontjából – jegyezte meg. Szerinte a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy nem lesz változás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Indul a nemzeti konzultáció!

  Indul a nemzeti konzultáció!

  Indul a nemzeti konzultáció, a kormány ahhoz kéri a magyar emberek támogatását, hogy “meg tudjuk védeni határainkat és meggátoljuk a betelepítést” – jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

 • Nébih: Üvegszilánkot találtak egy chiliolajos gombakonzervben

  Nébih: Üvegszilánkot találtak egy chiliolajos gombakonzervben

  Üvegszilánkot talált egy németországi vásárló a LaoGanMa márkájú, chiliolajban tartósított gombakonzervben, a termékből Magyarországra is került, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a vásárlókat, hogy a konzerveket vigyék vissza a vásárlás helyére.

 • Botka László egy újabb adóemelő és nyugdíjcsökkentő szocialista

  Botka László egy újabb adóemelő és nyugdíjcsökkentő szocialista

  A Fidesz-frakció szerint a baloldalon semmi nem változik, “Gyurcsány és Bajnai után most itt van Botka László, aki maga is egy újabb adóemelő és nyugdíjcsökkentő szocialista” – mondta Halász János, a kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának szóvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.