EUR: 308,13 Ft
CHF: 265,89 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Életmód

Tombol a befőzési szezon

Mindegy, hogy lecsó, paradicsom, ajvár, padlizsánkrém, lekvár, kovászos uborka vagy szörp, a befőzési szezon a finisébe érkezett. Nézzük, mit érdemes eltenni az utolsó pillanatban.

tomatoes-760862_1280Lecsó

Hozzávalók: 5 kg paradicsom, 5 kg paprika

Elkészítés: a paradicsomokat és a paprikákat alaposan mossuk meg, majd egy lábasban tegyünk fel forrni vizet. A paradicsomokat  kereszt alakban vágjuk be, majd a forrásban lévő vízbe merítsük. Ha kivesszük a vízből, akkor a héja már könnyen eltávolítható. Dobjuk be főni. Amíg a paradicsom levének egy része elfő, dolgozzuk fel a paprikát. Csumázzuk ki, vágjuk karikákra. Ha kész a paprika, mehet az is a fazékba. A paprikával együtt még főzzük nagyjából 20 percig. Kezdjük el kiszedni az üvegekbe, és ha lehet, szedjük csurig, és a tetején legyen elég lé. A forró lecsó térfogata pedig csökkenni fog, mire kihűl, így a későbbi felbontáskor már nem lesz színültig. Ha az összes üveg meg van töltve, csomagoljuk valamennyit újságpapírba, tegyük száraz dunsztba, hogy ott hűljenek ki szép lassan.

jam-288492_1920Szilvalekvár

Hozzávalók: 5 kg szilva, 80 dkg cukor, 0,5 dl ecet (20 százalékos)
Elkészítés: előző este a szilvákat kimagozzuk, megmossuk és az érett szemeket egy lábasba tesszük a cukorral és az ecettel. Egy egész éjszakán át állni hagyjuk Másnap alágyújtunk, és a forrástól számítva 5 órán át kavarás nélkül főzzük takarékon. Az 5 óra elteltével megkavarjuk és további 30 percig főzzük. A lekvárral megtöltjük a befőttesüvegeket, minden üveg tetejére köménymag nagyságú szalicilt teszünk, és lezárjuk az üvegeket. Kihűlésig dunsztba tesszük.

szörpLevendulaszörp
Hozzávalók: 6 bögre cukor, 6 citrom leve kifacsarva, 2 bögre víz, 2 bögre levendulavirág (a száraz virág is használható)

Elkészítés: a cukrot, a citromlevet és a vizet egy lábosban felforraljuk. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, beleszórjuk a levendulavirágokat, elzárjuk alatta a lángot és lefedve pihenni hagyjuk. Néhány óra múlva átszűrjük, egyet forralunk rajta, és még melegen üvegbe töltjük, dunsztban hagyjuk kihűlni.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Batátát az asztalra!

    Batátát az asztalra!

    Az édesburgonya, vagyis a batáta az idei ősz vitathatatlan sztárja a konyhában. Sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle.

  • Veszélyes a gyerekkori elhízás

    Veszélyes a gyerekkori elhízás

    Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

  • Népszerűek a hazai borvidékek

    Népszerűek a hazai borvidékek

    Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

  • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

    Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

    Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.