EUR: 307,73 Ft
CHF: 282,04 Ft
2017. május 29., hétfő
Magdolna

Életmód

Tombol a befőzési szezon

Mindegy, hogy lecsó, paradicsom, ajvár, padlizsánkrém, lekvár, kovászos uborka vagy szörp, a befőzési szezon a finisébe érkezett. Nézzük, mit érdemes eltenni az utolsó pillanatban.

tomatoes-760862_1280Lecsó

Hozzávalók: 5 kg paradicsom, 5 kg paprika

Elkészítés: a paradicsomokat és a paprikákat alaposan mossuk meg, majd egy lábasban tegyünk fel forrni vizet. A paradicsomokat  kereszt alakban vágjuk be, majd a forrásban lévő vízbe merítsük. Ha kivesszük a vízből, akkor a héja már könnyen eltávolítható. Dobjuk be főni. Amíg a paradicsom levének egy része elfő, dolgozzuk fel a paprikát. Csumázzuk ki, vágjuk karikákra. Ha kész a paprika, mehet az is a fazékba. A paprikával együtt még főzzük nagyjából 20 percig. Kezdjük el kiszedni az üvegekbe, és ha lehet, szedjük csurig, és a tetején legyen elég lé. A forró lecsó térfogata pedig csökkenni fog, mire kihűl, így a későbbi felbontáskor már nem lesz színültig. Ha az összes üveg meg van töltve, csomagoljuk valamennyit újságpapírba, tegyük száraz dunsztba, hogy ott hűljenek ki szép lassan.

jam-288492_1920Szilvalekvár

Hozzávalók: 5 kg szilva, 80 dkg cukor, 0,5 dl ecet (20 százalékos)
Elkészítés: előző este a szilvákat kimagozzuk, megmossuk és az érett szemeket egy lábasba tesszük a cukorral és az ecettel. Egy egész éjszakán át állni hagyjuk Másnap alágyújtunk, és a forrástól számítva 5 órán át kavarás nélkül főzzük takarékon. Az 5 óra elteltével megkavarjuk és további 30 percig főzzük. A lekvárral megtöltjük a befőttesüvegeket, minden üveg tetejére köménymag nagyságú szalicilt teszünk, és lezárjuk az üvegeket. Kihűlésig dunsztba tesszük.

szörpLevendulaszörp
Hozzávalók: 6 bögre cukor, 6 citrom leve kifacsarva, 2 bögre víz, 2 bögre levendulavirág (a száraz virág is használható)

Elkészítés: a cukrot, a citromlevet és a vizet egy lábosban felforraljuk. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, beleszórjuk a levendulavirágokat, elzárjuk alatta a lángot és lefedve pihenni hagyjuk. Néhány óra múlva átszűrjük, egyet forralunk rajta, és még melegen üvegbe töltjük, dunsztban hagyjuk kihűlni.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • 190 éves a szóda

    190 éves a szóda

    A szódavíz valódi Hungarikum, több mint 10 éve pedig a „garantáltan hagyományos és különleges élelmiszer” névjegyet is viseli.

  • A szemöldökparóka a legújabb szépségtrükk

    A szemöldökparóka a legújabb szépségtrükk

    Végleg leáldozott a vékonyra kiszedett és a csíkra tetovált szemöldökök kora. Újabban a dús szemöldök a trendi, de azoknak sem kell kétségbeesniük, akik évek óta alaposan kiszedett vonalat viselnek, hiszen itt a szemöldökparóka.

  • Elstartolt a befőzési szezon

    Elstartolt a befőzési szezon

    Májusban indul a befőzési szezon, ilyenkor kell beszerezni a hozzávalókat. Az üvegeket úgy készítsük elő, hogy azokat először áztassuk be mosószeres meleg vízbe, majd üvegmosó kefével alaposan mossuk át.