EUR: 310,68 Ft
CHF: 259,46 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Szeged

Történelmi szegedi atlétabronz – Békéscsabának

A döntő utáni éjszaka aludni is alig tudott Márton Anita súlylökő, és csak másnap hitte el, hogy érmes lett a sportolók legnagyobb világeseményén, az olimpián.

Mintegy öt évtized elteltével szerzett újra érmet magyar női atléta az ötkarikás játékokon. A sporttörténelmi eredmény a szegedi Márton Anita nevéhez fűződik, aki súlylökésben ért fel a dobogó harmadik fokára Rióban. Apró szépséghiba, hogy mivel Szegeden roppant nehéz helyzetben van a sportág, a város mostohagyermekként kezeli az atlétikát, Anitának évekkel ezelőtt Békéscsabára kellett igazolnia annak érdekében, hogy minél jobb eredményt érhessen el. Az élet egyértelműen igazolta döntésének helyességét, még ha nekünk, szegedieknek fáj is, hogy igazán a csabaiak ünnepelhetik most sikerét.


13A_marton03

A 27 éves sportoló a riói döntőben utolsó lökésével óriási új országos csúcsot állított fel 19,87 méteres eredményével. 38 centivel döntötte meg saját, a Gyulai Memorialon júliusban elért rekordját. Ez a kísérlet dobogót ért a roppant izgalmas versenyben, a magyar versenyző nyakába a fényes bronz került.

13A_marton02

Márton Anita közvetlenül az olimpia után a SZEGEDma.hu hírportálnak elárulta, hogy amikor a rivális kínai Kung Li-csiao utolsó dobásával nem tudta megelőzni őt, és biztossá vált a gyönyörű harmadik hely, az elmúlt 16 év munkája elevenedett fel benne, és egyből megindult edzője, Eperjesi László felé. Pedig az előjelek nem feltétlenül azt mutatták, hogy éremmel térhet haza. A verseny előtti utolsó edzésen rosszul mentek a dobások, így aggódva állt a dobókörbe a megmérettetései előtt mindig izguló Anita, ám az első sikeres kísérletet követően már felszabadultabban tudta kivitelezni a gyakorlatait. Nagyon jó volt, hogy a hat lökésemből négy is 19 méter fölöttire sikerült. Örültem, hogy egy fedettpályás világbajnok és egy olimpiai bajnok mögött lehettem bronzérmes – fogalmazott a szegedi hölgy, aki a sportág egyik jeles alakját, a német világ- és Európa-bajnok Christina Schwanitzot is megelőzte az olimpián. Hozzátette, nehezen tudott aludni a döntőt követő éjszakán, és csak másnap vált számára hihetővé az elért eredménye, amikor végre kezébe vehette a medáliát.


Anita számára kevés pihenő adatott a riói olimpiát követően, hiszen folytatódott a Gyémánt Liga sorozat, amelynek lausanne-i állomásán egy héttel később ötödik helyen végzett 18,60 méteres eredményével.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.