EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Egyéb Szeged

Történelmi szegedi atlétabronz – Békéscsabának

A döntő utáni éjszaka aludni is alig tudott Márton Anita súlylökő, és csak másnap hitte el, hogy érmes lett a sportolók legnagyobb világeseményén, az olimpián.

Mintegy öt évtized elteltével szerzett újra érmet magyar női atléta az ötkarikás játékokon. A sporttörténelmi eredmény a szegedi Márton Anita nevéhez fűződik, aki súlylökésben ért fel a dobogó harmadik fokára Rióban. Apró szépséghiba, hogy mivel Szegeden roppant nehéz helyzetben van a sportág, a város mostohagyermekként kezeli az atlétikát, Anitának évekkel ezelőtt Békéscsabára kellett igazolnia annak érdekében, hogy minél jobb eredményt érhessen el. Az élet egyértelműen igazolta döntésének helyességét, még ha nekünk, szegedieknek fáj is, hogy igazán a csabaiak ünnepelhetik most sikerét.

13A_marton03

A 27 éves sportoló a riói döntőben utolsó lökésével óriási új országos csúcsot állított fel 19,87 méteres eredményével. 38 centivel döntötte meg saját, a Gyulai Memorialon júliusban elért rekordját. Ez a kísérlet dobogót ért a roppant izgalmas versenyben, a magyar versenyző nyakába a fényes bronz került.

13A_marton02

Márton Anita közvetlenül az olimpia után a SZEGEDma.hu hírportálnak elárulta, hogy amikor a rivális kínai Kung Li-csiao utolsó dobásával nem tudta megelőzni őt, és biztossá vált a gyönyörű harmadik hely, az elmúlt 16 év munkája elevenedett fel benne, és egyből megindult edzője, Eperjesi László felé. Pedig az előjelek nem feltétlenül azt mutatták, hogy éremmel térhet haza. A verseny előtti utolsó edzésen rosszul mentek a dobások, így aggódva állt a dobókörbe a megmérettetései előtt mindig izguló Anita, ám az első sikeres kísérletet követően már felszabadultabban tudta kivitelezni a gyakorlatait. Nagyon jó volt, hogy a hat lökésemből négy is 19 méter fölöttire sikerült. Örültem, hogy egy fedettpályás világbajnok és egy olimpiai bajnok mögött lehettem bronzérmes – fogalmazott a szegedi hölgy, aki a sportág egyik jeles alakját, a német világ- és Európa-bajnok Christina Schwanitzot is megelőzte az olimpián. Hozzátette, nehezen tudott aludni a döntőt követő éjszakán, és csak másnap vált számára hihetővé az elért eredménye, amikor végre kezébe vehette a medáliát.

Anita számára kevés pihenő adatott a riói olimpiát követően, hiszen folytatódott a Gyémánt Liga sorozat, amelynek lausanne-i állomásán egy héttel később ötödik helyen végzett 18,60 méteres eredményével.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

  • Tisztább lett a tér

    Tisztább lett a tér

    Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.