EUR: 309,58 Ft
CHF: 285,89 Ft
2016. október 28., péntek
Simon, Szimonetta

Sport

Újabb doppingügy a kajakosoknál

Mégis a tavaly 200 méteren világbajnokságot nyert Molnár Péter–Tótka Sándor kajakos páros utazhat Rióba. Pedig a válogatón a Horváth Bence–Szomolányi Máté kettős harcolta ki az olimpiai indulás jogát, ám a sportági szövetség az utolsó pillanatban közbelépett.

Az ok: a Magyar Antidopping Csoport (MACS) két általa nem nevesített válogatott versenyzőnél talált három-három atipikus, azaz a normálistól eltérő, de még az elfogadott határérték alatti mintát. A riói csapatnévsort böngészve persze hamar kiderült, hogy a Horváth–Szomolányi duóról van szó.

– Ez jogilag még nem számít doppingvétségnek – jelentette ki dr. Szabó Gergely Balázs, a MACS jogi képviselője. – Nekünk csak akkor kell névvel szolgálni, ha jogerőre emelkedik a határozat, máskülönben az adott szövetségre tartozik, hogy nyilvánosságra hozza-e a neve(ke)t vagy sem.

A MACS szerint az egyik sportoló mintája annyira alátámasztotta a tiltott szer használatának gyanúját, hogy a mintát továbbküldték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA londoni laboratóriumába, és a másik esetben további vizsgálatokat javasoltak. Horváth és Szomolányi ellen a szövetség eddig példátlan, ám követésre alkalmas módon fegyelmi eljárást indít, és – természetesen – csak itthonról nézhetik az olimpiát. Szóval nem elég tisztának lenni, annak is kell látszani.

Szolnok, 2016. július 28. Az riói olimpiára készülő Horváth Bence (b) és Szomolányi Máté a magyar kajak-kenusok edzésén Szolnokon, az Alcsi Holt-Tiszán 2016. július 28-án. MTI Fotó: Bugány János

Szolnok, 2016. július 28.
Az riói olimpiára készülő Horváth Bence (b) és Szomolányi Máté a magyar kajak-kenusok edzésén Szolnokon, az Alcsi Holt-Tiszán 2016. július 28-án.
MTI Fotó: Bugány János

 

Sok a botrány

Az elmúlt hónapokban nem csupán az eredményeik miatt kerültek a címlapra kajakosok. Tavaly augusztusban Kucsera Gábor akadt fenn a teszten, azután Dudás Miklós követett el doppingvétséget, majd Dombvári Bence mintája lett pozitív.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mészöly Géza: Ha kikapunk, akkor is tapsolnak

  Mészöly Géza: Ha kikapunk, akkor is tapsolnak

  Mészöly Géza felől akár most véget érhetne az NB I-es labdarúgó-bajnokság. Nem csoda, hiszen csapata, a Haladás jelenleg a negyedik helyen áll, az FTC és a Videoton sincs elérhetetlen messzeségben tőlük.

 • Sittes focisták

  Sittes focisták

  A labdarúgók élete nem csak a pénzről és a csillogásról szól, több focistával is előfordult, hogy börtönben kötött ki.

 • Dárdaiék jól kifogták a Dortmunddal

  Dárdaiék jól kifogták a Dortmunddal

  Pechje van a Dárdai Pál által irányított Herthának. A berlini gárda a Német Kupa sorsolása után a mezőny egyik legjobb csapatával, a Borussia Dortmunddal találkozik a nyolcaddöntőben.

 • Fallal kerítené el a Forma–1-es pályákat Ecclestone

  Fallal kerítené el a Forma–1-es pályákat Ecclestone

  Bernie Ecclestone, a Forma–1 milliárdos főnöke újabb hajmeresztő ötlettel állt elő: 40 centiméteres falat húzatna fel a pályák mentén, hogy visszaszorítsa azt a tendenciát, miszerint a pilóták folyton kiszélesítik a pályát.