EUR: 307,98 Ft
CHF: 266,86 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

Újraindították az atomreaktort

Öt év után újraindították pénteken Japánban az ország délnyugati részén levő ikatai atomerőmű hármas számú reaktorát.

Ez már az ötödik olyan nukleáris blokk, amelyet a 2011-ben történt fukusimai katasztrófa nyomán megszigorított biztonsági szabályok szerint helyeztek ismét üzembe.

Az Ehime prefektúrában található, és a Shikoku Electric Power által üzemeltetett reaktor újraindítása a környezetvédőket azonban aggasztja, mert ez jelenleg Japánban az egyetlen olyan létesítmény, amely újrahasznosított urán és plutónium oxidok keverékéből álló MOX fűtőanyaggal üzemel, amely jóval veszélyesebb, ha baleset történik.

Nakamura Tokihiro ehimei kormányzó pénteki sajtótájékoztatóján mindazonáltal hangsúlyozta, hogy Ikatában a lehető legszigorúbb biztonsági intézkedések vannak érvényben.

“Ami Fukusimában történt, itt nem következhetne be” – szögezte le.

Helyiek egy csoportja még májusban keresetet nyújtott be a létesítmény újraindítása ellen a közeli Kjúsú szigetét áprilisban megrázó földrengéssorozatot követően. Az ikatai erőmű a tavaszi természeti katasztrófa epicentrumától, Kumamoto prefektúrától nagyjából 170 kilométerre van.

A reaktor üzembe helyezése ellen pénteken mintegy 70 helybeli tiltakozott a tengerparton levő erőműnél. A tüntetők egyike, egy 72 éves nő azt hajtogatta, hogy bármikor bekövetkezhet egy nukleáris baleset, más tiltakozók pedig éppen a kormánynak ilyen balesetre kidolgozott evakuálási tervének hatékonyságában kételkednek.

A fukusimai katasztrófa után Japánban leállították a nukleáris erőműveket, és azóta csak a szendai erőmű két reaktorát, és rövid időre a takahamai komplexum 3-as és 4-es számú blokkját indították újra. Az idei áprilisi földrengések miatt azonban már a kagosimai kormányzó is jelezte, hogy kérni fogja a szendai erőmű két újraindított reaktorának ideiglenes leállítását biztonsági ellenőrzés céljából.

A japán kormány azonban szeretne minél több reaktort működtetni, mivel 2030-ra kitűzött célja, hogy az ország energiaszükségletének 20-22 százalékát nukleáris energiából fedezze, részben az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

A 2011-es márciusi földrengés és szökőár okozta fukusimai katasztrófa a legborzasztóbb nukleáris baleset volt az 1986-os csernobili tragédia óta. Mintegy 160 ezer embert kellett evakuálni, és sokan közülük a mai napig nem tudtak visszatérni otthonukba.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.