2018. január 24., szerda
Timót

Külföld

Újraindították az atomreaktort

Öt év után újraindították pénteken Japánban az ország délnyugati részén levő ikatai atomerőmű hármas számú reaktorát.

Ez már az ötödik olyan nukleáris blokk, amelyet a 2011-ben történt fukusimai katasztrófa nyomán megszigorított biztonsági szabályok szerint helyeztek ismét üzembe.


Az Ehime prefektúrában található, és a Shikoku Electric Power által üzemeltetett reaktor újraindítása a környezetvédőket azonban aggasztja, mert ez jelenleg Japánban az egyetlen olyan létesítmény, amely újrahasznosított urán és plutónium oxidok keverékéből álló MOX fűtőanyaggal üzemel, amely jóval veszélyesebb, ha baleset történik.

Nakamura Tokihiro ehimei kormányzó pénteki sajtótájékoztatóján mindazonáltal hangsúlyozta, hogy Ikatában a lehető legszigorúbb biztonsági intézkedések vannak érvényben.


“Ami Fukusimában történt, itt nem következhetne be” – szögezte le.

Helyiek egy csoportja még májusban keresetet nyújtott be a létesítmény újraindítása ellen a közeli Kjúsú szigetét áprilisban megrázó földrengéssorozatot követően. Az ikatai erőmű a tavaszi természeti katasztrófa epicentrumától, Kumamoto prefektúrától nagyjából 170 kilométerre van.

A reaktor üzembe helyezése ellen pénteken mintegy 70 helybeli tiltakozott a tengerparton levő erőműnél. A tüntetők egyike, egy 72 éves nő azt hajtogatta, hogy bármikor bekövetkezhet egy nukleáris baleset, más tiltakozók pedig éppen a kormánynak ilyen balesetre kidolgozott evakuálási tervének hatékonyságában kételkednek.

A fukusimai katasztrófa után Japánban leállították a nukleáris erőműveket, és azóta csak a szendai erőmű két reaktorát, és rövid időre a takahamai komplexum 3-as és 4-es számú blokkját indították újra. Az idei áprilisi földrengések miatt azonban már a kagosimai kormányzó is jelezte, hogy kérni fogja a szendai erőmű két újraindított reaktorának ideiglenes leállítását biztonsági ellenőrzés céljából.

A japán kormány azonban szeretne minél több reaktort működtetni, mivel 2030-ra kitűzött célja, hogy az ország energiaszükségletének 20-22 százalékát nukleáris energiából fedezze, részben az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

A 2011-es márciusi földrengés és szökőár okozta fukusimai katasztrófa a legborzasztóbb nukleáris baleset volt az 1986-os csernobili tragédia óta. Mintegy 160 ezer embert kellett evakuálni, és sokan közülük a mai napig nem tudtak visszatérni otthonukba.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Rekorder hullámlovason ámul az internet – Videó!

  Rekorder hullámlovason ámul az internet – Videó!

  A portugáliai Nazaré partjait évről évre lepik el az óriáshullámokra vadászó szörfösök azzal a céllal, hogy végre valaki megdönti Garrett McNamara 2011-es rekordját, amikor egy 23 méteres hullámot lovagolt meg a portugál paroknál.

 • Hógolyózás miatt zárták börtönbe a részeg fiatalt

  Hógolyózás miatt zárták börtönbe a részeg fiatalt

  Egy elszabadult házibulihoz riasztották a norvég rendőröket, akiket a helyszínre érkezés után egy 21 éves srác, hógolyóval és más egyéb tárgyakkal dobált meg így kifejezve nemtetszését, amiért az egyenruhások véget vetettek a bulinak.

 • Kiállt Magyarországért az amerikai szakértő

  Kiállt Magyarországért az amerikai szakértő

  Véleménycikkben állt ki Magyarország és a magyar kormány mellett Peter Roff amerikai újságíró, politikai szakértő. Szerinte Magyarországon szó sincs egypártrendszerről, ezért véleménycikkében annak adott hangot, hogy felesleges a magyarországi választásokba beavatkoznia az USA-nak – írja a Figyelő.