EUR: 307,87 Ft
CHF: 282,33 Ft
2017. május 25., csütörtök
Orbán

Egyéb II.kerület

Várjuk vissza a magyar barlangászokat

Barlangász expedició stáj Adamkó ( Fotó: Sáfár Tibor)

A négy fős expedíció: ifjabb Adamkó Péter, Ambrus Attila, Jager Attila és Tóth Attila a Pál-völgyi barlangtól indult útnak ( Fotó: Sáfár Tibor)

Szerencsésen lejutott a föld legmélyebb pontjára a Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjaiból álló négyfős csapat, amely a Pál-völgyi-barlangból indult útnak az Inverse Everest túrának, hogy a világon elsőként fotóexpedíciót hajtsanak végre a 2197 méter mély Krubera–Voronya barlangba.

Ambrus Gergelynek, ifjabb Adamkó Péternek, a Pál-völgyi-barlangban dolgozó Tóth Attilának és Jager Attilának sikerült meghódítani a föld legmélyebb pontját, a visszaúton azonban a beáramló nagy mennyiségű víz miatt akadályba ütköztek és átmenetileg 1400 méter mélyen ragadtak.

– A barlang 17 kilométer hosszú, de sok-sok aknából áll. Itt van a világ egyik legnagyobb aknája, amely majdnem egy kilométer hosszú lefelé. Tehát nagy kihívás minden barlangkutató számára. Ezt a barlangot nehezebb leküzdeni, mint az Everestre feljutni. Sokkal kevesebben is jutnak le az aljára, mint ahányan a Mount Everest tetejére – tájékoztatott Adamkó Péter barlangász, akinek a fia is lent van a barlangban.

Szerencsére a fiúk erre is felkészültek, hiszen még indulásuk előtt elmesélték a Lokál Extrának, hogy a biztonság kedvéért visznek magukkal jó magyar szalonnát és csokoládét, hogy legyen energia, amikor ki kell tartani. Drukkolunk az Inverse Everest-expedíciónak és várjuk vissza a magyar barlangászokat!

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.