2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Extra

Volt értelme a jeges vödrös kihívásnak

rita-ora-ice-bucket-challenge-04

Rita Ora énekesnő szexis nyakonöntése

Emlékszünk még arra a közösségi oldalon terjedő kihívásra, amikor hírességek, közéleti szereplők, sportolók, művészek, alkalmi celebek és civil emberek öntötték nyakon magukat egy vödör jeges vízzel, majd hívtak valakit, hogy kövesse őket, miközben felajánlást tettek az ALS nevű gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenvedők javára? Az összegyűlt összeg sokat segített.

Genetikai felfedezést tett lehetővé a jeges vizes kihívásból összegyűlt 115 millió dollár (32,7 milliárd forint), amelyet az ALS, a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség kutatására fordítottak. Az amerikai ALS Egyesület közleménye szerint a kutatóknak sikerült azonosítaniuk egy gént (a NEK1-et), amely hozzájárul a kór kialakulásához – írta a BBC News.


o-BILL-GATES-ICE-BUCKET-facebook

Bill Gates is bevállalta

Az annak idején sok kritikát kapott akcióból befolyt összeg segítségével hat kutatási projektet finanszíroztak. Egyikük, a MinE az örökölt ALS eddigi legátfogóbb kutatása, amelynek eredményeit a Nature Genetics szaklap legfrissebb számában tették közzé.

David-Beckham-takes-on-the-Ice-Bucket-challenge

David Beckham hordóból kapta

A kutatásban 11 ország több mint 80 tudósa kereste, hogy melyek a kockázatot hordozó gének az érintett családoknál.


– A felfedezéshez vezető bonyolult genetikai elemzést a rendelkezésre álló ALS-minták nagy száma tette lehetővé – mondta Lucie Bruijn, az ALS Egyesület szóvivője.

A NEK1 gén azonosítása után a tudósok kidolgozhatják a gyógyításhoz szükséges terápiát. Noha az ALS-betegek csak 10 százaléka szenved a kór örökölt formájában, a kutatók úgy vélik, a gének az esetek sokkal nagyobb százalékában játszanak szerepet.

tom hanks

Tom Hanks sem maradt ki a jótékony kihívásból

A 2014-es kihívás idején több mint 17 millióan töltötték fel nyakon öntős videóikat a Facebookra és adakoztak. Köztük volt Matteo Renzi olasz miniszterelnök, George W. Bush egykori amerikai elnök, Bill Gates informatikai mogul, Mark Zuckerberg Facebook-vezér, Jeff Bezos amerikai mágnás, filmsztárok, mint Tom Cruise, Matt Damon vagy Tom Hanks, Steven Spielberg filmrendező, popsztárok, mint Katy Perry, Shakira, Taylor Swift, Rita Ora és Justin Bieber, sportolók, mint Usain Bolt, David Beckham és Neymar, valamint Kate Moss szupermodell – sorolta az MTI.

Az ALS okozta izomsorvadás miatt teljesen lebénult világhírű brit elméleti fizikus, Stephen Hawking helyett gyerekei vállalták a kihívást.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ők a legjobbak az idén a Filmesek Céhe szerint

  Ők a legjobbak az idén a Filmesek Céhe szerint

  Idén is kihirdette a Hollywoodi Filmesek Céhe az általuk legjobbnak ítélt színészi alakításokat. A jelöltek között ott van a favoritnak számító Gary Oldman, Timothee Chalamet , Judi Dench és Sally Hawkins is, de olyan meglepetés jelöltek is befértek a listába, mint Steve Carrell és Woody Harrelson is.

 • Imádják a szerelmes tiniket a filmkritikusok

  Imádják a szerelmes tiniket a filmkritikusok

  Idén két huszonéves is hazaviheti élete első Oscar-díját a világ filmkritikusai szerint. A kétszeres Oscar-jelölt Saoirse Ronan és az újonc Timothée Chalamet számtalan díjat nyertek már az idei díjátadó szezonban, legutóbb a Chicago-i Filmkritikusok díját.

 • Mindenki odáig van az új Star Wars-filmtől

  Mindenki odáig van az új Star Wars-filmtől

  Szerdán mutatták be a magyar mozik a Star Wars-saga legújabb, immár VIII. részét. Az utolsó Jedik máris minden rekordot megdöntött, a hazai forgalmazók szerint az űreposz korábbi filmjei közül egyikre sem kel el ennyi jegy már elővételben.

 • A Dal 2018: Talán az eddigi legerősebb mezőny

  A Dal 2018: Talán az eddigi legerősebb mezőny

  Talán az eddigi legerősebb mezőny jött össze a jövő évi versenyre A Dal történetében. Erről két zsűritag, Frenreisz Károly és Mező Misi beszélt az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.