2018. január 24., szerda
Timót

Sport

290 milliárdot szórt el játékosokra Mourinho

Egy olasz tanulmány feltérképezte, hogy 2007 és 2016 között melyik labdarúgóedző mennyi pénzt költött az átigazolási piacon, és ennek arányában hány trófeát sikerült begyűjtenie.

A kimutatás szerint a portugál José Mourinho költötte a legtöbbet az elmúlt évtizedben, méghozzá 934 millió eurót (290 milliárd forint). Az említett időszakban Mourinho kétszer ült a Chelsea kispadján, de megfordult az Internél és a Real Madridnál is, jelenleg pedig a Manchester Unitedot irányítja. Csapataival 15 trófeát nyert. A második helyen az olasz Carlo Ancelotti végzett 880 millió euróval. Ő jelenleg a Bayern Münchent vezeti, de volt edzője az AC Milannak, a Chelsea-nek, a PSG-nek és a Real Madridnak is, amelyekkel kilenc trófeáig jutott. A harmadik helyezett Manuel Pellegrini lett 825 millióval. Bár edzősködött a Villarrealnál, a Real Madridnál, a Malagánál és a Manchester Citynél is, mindössze három serleget tudott begyűjteni.


A tanulmány szerzői csak olyan edzőket vettek számba, akik 200 milliónál többet költöttek. Így került fel a listára többek között Joseph Guardiola (758 millió), Roberto Mancini (667 millió) és Max Allegri (556 millió).

Ami a kiadott pénz és a megnyert kupák arányát illeti, a győztes Sir Alex Ferguson lett, aki a Manchester United edzőjeként 342 milliót költött és 12 kupát nyert, ami kupánként 28,5 millió euró költséget jelent. Összehasonlításként: Mourinhónak egy serleg 62 millióba került, míg a legrosszabb mutatóval Pellegrini dicsekedhet, aki 275 millió euró/trófea aránnyal zárt.

Manchester United manager Jose Mourinho gestures on the touchline, Image: 296420771, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorised audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association

Jose Mourinho /Fotó: Profimedia

Kapcsolódó Cikkek

 • Serena Williams visszatér

  Serena Williams visszatér

  A februári Fed Kupán tér vissza szülési szabadságáról Serena Williams, az amerikaiak 23-szoros Grand Slam-bajnok teniszsztárja.

 • Babosék döntősök párosban

  Babosék döntősök párosban

  Babos Tímea oldalán Kristina Mladenoviccsal bejutott a döntőbe az ausztrál nyílt teniszbajnokság női páros versenyében.

 • Babos elődöntőt játszhat párosban

  Babos elődöntőt játszhat párosban

  Melbourne lett a magyar teniszezők kedvenc városa. Babos Tímea női párosban a négy, vegyes párosban pedig a nyolc közé jutott, s persze ott van Fucsovics Márton is, akit Roger Federer állított meg a negyedik körben.

 • Videóbíró segít az oroszországi vb-n

  Videóbíró segít az oroszországi vb-n

  Videóbíró segíti a játékvezetők munkáját a nyári, oroszországi futball-vb-n. Alkalmazása annyira biztos, hogy már a szponzort keresik, akinek az emblémáját a visszajátszásnál lehet majd látni.