EUR: 308,09 Ft
CHF: 266,26 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Egyéb IV.kerület

A Bulldogsnál a gyerekek az elsők

Sisak, vállvédő, taktika – ezzel a három szóval lehetne legjobban jellemezni az amerikai futballt. Az Újpest Bulldogs edzésén jártunk, hogy kiderítsük, hogyan is készül egy amatőr magyar amerikaifoci-csapat.

Újpest buldoggs amerikai foci egyesület edzés (Fotó: Keresztesi Balázs)

A csapat már gőzerővel készül a bajnokságra (Fotó: Keresztesi Balázs)

A tengerentúlon élnek-halnak az amerikai futballért. De vajon mi a helyzet Magyarországon?
– A gyerekek körében nagyon népszerű az amerikai foci – kezdte magyarázni Szatmári János, az Újpest Bulldogs elnöke és edzője a Lokál Extrának – Magyarországon körülbelül tizenöt éve van jelen ez a sportág, de például  Ausztriához képest körülbelül húsz évvel vagyunk lemaradva.
A Bulldogs egy különleges alakulat, mivel ők az egyetlenek Magyarországon, akik komoly hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre. Jelenleg öt utánpótlás korosztályos csapattal rendelkeznek, ami 60-70 gyereket jelent, akik hetente többször is edzenek az újpesti Duna Cipő-pályán.

Újpest buldoggs amerikai foci egyesület edzés (Fotó: Keresztesi Balázs)

A tökéletes testtartást mutatja az edző (Fotó: Keresztesi Balázs)

– A mi egyesületünk már 6-7 éves kortól foglalkozik gyerekekkel. 2009-ben kezdtük el a fiatalok oktatását. Vannak, akik maguktól jönnek, vannak, akiket a szülők hoznak, esetleg az iskolában hallanak rólunk. Rengeteg olyan rendezvényen is jelen vagyunk, ahol sok gyerek gyűlik össze, és például kipróbálhatják a felszereléseinket, bepillantást nyerhetnek a sportág alapjaiba.
A klub természetesen rendelkezik felnőttcsapattal is, akik az első és a másodosztályban is voltak már bajnokok. Most felkészülési időszak van, hiszen a felnőttbajnokság tavasszal zajlik, a juniorok viszont már ősszel pályára lépnek.

– A juniorok bajnoksága már javában zajlik. Néha hátrány, hogy saját utánpótláscsapattal állunk ki. A közelmúltban például volt olyan meccsünk, amelyen azért kaptunk ki, mert az ellenfél egy amolyan „miniválogatott” volt, amelynél a játékosokat négy különböző csapatból szedték össze.
Szatmári János lapunknak elmondta, a felnőttcsapatnál az eredményesség érdekében edzőváltás történt és néhány új játékos is érkezett.

– Ennek ellenére a cél persze nem változott: szeretnénk, ha a saját nevelésű játékosok alkotnák a felnőttcsapat gerincét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ötszáz gyerek, ötszáz méter

  Ötszáz gyerek, ötszáz méter

  Városunk is csatlakozott azon kezdeményezéshez, amely a reformáció 500. évfordulója alkalmából októberben a Kárpát-medencei településekre futva viszi el Luther Márton 95 tételét.

 • A magyar Chagall

  A magyar Chagall

  Kádár Béla, a magyar Chagall kiállítása nyílt meg Kőhíd címmel vasárnap Székesfehérváron a Deák Gyűjteményben, a Városi Képtárban.

 • Divat a múzeumban

  Divat a múzeumban

  Az Iparművészeti Múzeumban rendeztek október 15-én divatbemutatót, azonban ez korántsem jelentette azt, hogy a divat muzeális darabjai vonultak volna fel a nézők előtt.