2018. június 19., kedd
Gyárfás

Egyéb IV.kerület

A Bulldogsnál a gyerekek az elsők

Sisak, vállvédő, taktika – ezzel a három szóval lehetne legjobban jellemezni az amerikai futballt. Az Újpest Bulldogs edzésén jártunk, hogy kiderítsük, hogyan is készül egy amatőr magyar amerikaifoci-csapat.

Újpest buldoggs amerikai foci egyesület edzés (Fotó: Keresztesi Balázs)

A csapat már gőzerővel készül a bajnokságra (Fotó: Keresztesi Balázs)

A tengerentúlon élnek-halnak az amerikai futballért. De vajon mi a helyzet Magyarországon?
– A gyerekek körében nagyon népszerű az amerikai foci – kezdte magyarázni Szatmári János, az Újpest Bulldogs elnöke és edzője a Lokál Extrának – Magyarországon körülbelül tizenöt éve van jelen ez a sportág, de például  Ausztriához képest körülbelül húsz évvel vagyunk lemaradva.
A Bulldogs egy különleges alakulat, mivel ők az egyetlenek Magyarországon, akik komoly hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre. Jelenleg öt utánpótlás korosztályos csapattal rendelkeznek, ami 60-70 gyereket jelent, akik hetente többször is edzenek az újpesti Duna Cipő-pályán.


Újpest buldoggs amerikai foci egyesület edzés (Fotó: Keresztesi Balázs)

A tökéletes testtartást mutatja az edző (Fotó: Keresztesi Balázs)

– A mi egyesületünk már 6-7 éves kortól foglalkozik gyerekekkel. 2009-ben kezdtük el a fiatalok oktatását. Vannak, akik maguktól jönnek, vannak, akiket a szülők hoznak, esetleg az iskolában hallanak rólunk. Rengeteg olyan rendezvényen is jelen vagyunk, ahol sok gyerek gyűlik össze, és például kipróbálhatják a felszereléseinket, bepillantást nyerhetnek a sportág alapjaiba.
A klub természetesen rendelkezik felnőttcsapattal is, akik az első és a másodosztályban is voltak már bajnokok. Most felkészülési időszak van, hiszen a felnőttbajnokság tavasszal zajlik, a juniorok viszont már ősszel pályára lépnek.

– A juniorok bajnoksága már javában zajlik. Néha hátrány, hogy saját utánpótláscsapattal állunk ki. A közelmúltban például volt olyan meccsünk, amelyen azért kaptunk ki, mert az ellenfél egy amolyan „miniválogatott” volt, amelynél a játékosokat négy különböző csapatból szedték össze.
Szatmári János lapunknak elmondta, a felnőttcsapatnál az eredményesség érdekében edzőváltás történt és néhány új játékos is érkezett.


– Ennek ellenére a cél persze nem változott: szeretnénk, ha a saját nevelésű játékosok alkotnák a felnőttcsapat gerincét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.