2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb IV.kerület

A Bulldogsnál a gyerekek az elsők

Sisak, vállvédő, taktika – ezzel a három szóval lehetne legjobban jellemezni az amerikai futballt. Az Újpest Bulldogs edzésén jártunk, hogy kiderítsük, hogyan is készül egy amatőr magyar amerikaifoci-csapat.

Újpest buldoggs amerikai foci egyesület edzés (Fotó: Keresztesi Balázs)

A csapat már gőzerővel készül a bajnokságra (Fotó: Keresztesi Balázs)

A tengerentúlon élnek-halnak az amerikai futballért. De vajon mi a helyzet Magyarországon?
– A gyerekek körében nagyon népszerű az amerikai foci – kezdte magyarázni Szatmári János, az Újpest Bulldogs elnöke és edzője a Lokál Extrának – Magyarországon körülbelül tizenöt éve van jelen ez a sportág, de például  Ausztriához képest körülbelül húsz évvel vagyunk lemaradva.
A Bulldogs egy különleges alakulat, mivel ők az egyetlenek Magyarországon, akik komoly hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre. Jelenleg öt utánpótlás korosztályos csapattal rendelkeznek, ami 60-70 gyereket jelent, akik hetente többször is edzenek az újpesti Duna Cipő-pályán.


Újpest buldoggs amerikai foci egyesület edzés (Fotó: Keresztesi Balázs)

A tökéletes testtartást mutatja az edző (Fotó: Keresztesi Balázs)

– A mi egyesületünk már 6-7 éves kortól foglalkozik gyerekekkel. 2009-ben kezdtük el a fiatalok oktatását. Vannak, akik maguktól jönnek, vannak, akiket a szülők hoznak, esetleg az iskolában hallanak rólunk. Rengeteg olyan rendezvényen is jelen vagyunk, ahol sok gyerek gyűlik össze, és például kipróbálhatják a felszereléseinket, bepillantást nyerhetnek a sportág alapjaiba.
A klub természetesen rendelkezik felnőttcsapattal is, akik az első és a másodosztályban is voltak már bajnokok. Most felkészülési időszak van, hiszen a felnőttbajnokság tavasszal zajlik, a juniorok viszont már ősszel pályára lépnek.

– A juniorok bajnoksága már javában zajlik. Néha hátrány, hogy saját utánpótláscsapattal állunk ki. A közelmúltban például volt olyan meccsünk, amelyen azért kaptunk ki, mert az ellenfél egy amolyan „miniválogatott” volt, amelynél a játékosokat négy különböző csapatból szedték össze.
Szatmári János lapunknak elmondta, a felnőttcsapatnál az eredményesség érdekében edzőváltás történt és néhány új játékos is érkezett.


– Ennek ellenére a cél persze nem változott: szeretnénk, ha a saját nevelésű játékosok alkotnák a felnőttcsapat gerincét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.