2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb Szeged

A fejlődő, biztonságos Szeged a tét

A helyi önkormányzat nem csatlakozott a kötelező betelepítési kvóta elleni felhíváshoz. Aki nem akar migránstábort a napfény városába, annak október 2-án nemmel kell voksolnia a népszavazáson.

– Salgótarján elutasítja, hogy migránsok települjenek a városba, a közgyűlés ezt határozatban is kimondta – Fekete Zsolt, a nógrádi város MSZP-s polgármestere nyilatkozott így rögvest azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felhívta a figyelmet, Brüsszel különalkukra készülhet baloldali vezetésű településekkel. Míg Fekete fontosnak tartotta állást foglalni, illetve kiállni közösségéért, addig Botka László, Szeged szocialista polgármestere – aki idén kétszer is megakadályozta, hogy a helyi közgyűlés tárgyaljon a kötelező kvóta elutasításáról – azóta is csak hallgat. Egyértelmű tehát, hogy Szeged szempontjából komoly téttel bír az október 2-i referendum: az itt élőknek kell véleményt mondaniuk arról, milyen jövőt képzelnek el szeretett településüknek.8_9A_barthalaszlo2


Az MSZP-vezér irányította Szegedre Schulzot

Martin Schulzot Tóbiás József (az MSZP akkori elnöke – a szerk.) kérte fel, hogy magyarországi látogatásakor jöjjön Szegedre” ismerte el 2015. április 13-án Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő, miután Botka László MSZP-s polgármesterrel együtt a napfény városában folytattak zárt ajtók mögötti tárgyalásokat az EP-elnökkel.

SZEGEDma.hu hírportál, 2015. április 13.

Rendkívül éles a kontraszt, hiszen míg a szegedi városvezetés maszatol, addig a kormány világossá tette szándékát: kikéri a magyar emberek álláspontját a betelepítést illetően. A referendum célja nem lehet más, mint az ország, azon belül Szeged megvédése. Nem véletlenül fogalmazott úgy a kormányfő, hogy tulajdonképpen 3200 helyen tartanak majd népszavazást, hiszen az emberek minden településen maguk döntenek sorsukról. A szegediek is meghatározhatják, milyen pályát képzelnek el városuknak. Nem folytatható tovább az a képmutató gyakorlat, hogy a megyeszékhely sorsát Martin Schulz látogatása óta, azaz immár másfél éve magánbeszélgetések, titkos háttéralkuk alakítják. 8_9A_migransok01Október 2-án nekünk, választóknak a fejlődő, biztonságos, a családokat segítő, a szegedieknek munkahelyeket teremtő Szeged mellé kell letennünk a voksunkat. Nem akarunk Szegeden migránstelepeket! Úgy tudjuk ezt elérni, ha minél többen az urnákhoz járulunk és nemmel szavazunk. Aki nem megy el, illetve érvénytelenül vagy igennel szavaz, annak tudnia kell, hogy ezzel lehetővé teszi annak a forgatókönyvnek a jövőbeni megvalósulását, hogy Szeged városába migránsokat telepítsenek be  mutat rá Bartha László, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület alapítója.8_9A_migransok05

Ide bármelyik menekültet el lehet küldeni?

Magyarországon is vannak települések, ahol nem utasítják el a menekülteket. Ilyen például Szeged, egy elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke; Stern magazin, 2016. március 23.

Hozzáteszi, senki sem akarhatja, hogy Szeged olyasféle multikulturális puskaporos hordóvá váljon, mint azok a nyugat-európai városok, melyek az utóbbi évtizedekben gyakorlatilag korlátlanul fogadtak be bevándorlókat. Elég, ha csak Kölnre, Nizzára, Párizsra vagy Brüsszelre gondolunk: folyamatosak a konfliktusok az őslakosok és a külön szigeteket képező betelepültek között, heti rendszerességgel hallunk olyan visszataszító cselekményekről, mint a gyermekek és a nők elleni fizikai vagy szexuális erőszak, illetve terrorista akciók. Szeged lakói október 2-án kinyilváníthatják: nem kérnek ebből, nyugodt körülmények között, biztonságban akarják élni mindennapjaikat.8_9A_migransok02


Orbán a helyi szavazók felelősségéről

Ha Brüsszel nem boldogul Magyarországgal, „akkor majd leboltolják Zuglóval, Salgótarjánnal vagy Szegeddel, (…) most fog eldőlni, lesznek-e, és ha igen, hol lesznek migránstelepek” – hívta fel a figyelmet a kormányfő az október 2-i népszavazás helyi jelentőségére.

Orbán Viktor miniszterelnök; Országgyűlés, 2016. szeptember 12.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.