2018. január 16., kedd
Gusztáv

Belföld

A felújított lakások kelendőbbek a piacon

A használt lakások piacán az ingatlanok állapota továbbra is jelentősen befolyásolhatja a végösszeget – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből. A nagyvárosokban értékesített lakások országos átlagai alapján a felújított téglalakások négyzetméterára az idén 441 ezer forint volt, ez 26 százalékkal haladja meg felújítandó társaik átlagát. A felújított panelek négyzetméterét 8 százalékkal drágábban, 279 ezer forintért lehet eladni, mint a felújítandókét.

– Budapesten és a legnagyobb vidéki városokban lehetnek ennél nagyobb különbségek is – ismertette az eredményeket Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A fővárosban például a felújított téglalakások 29 százalékkal is drágábbak, így az átlagos négyzetméteráruk 479 ezer forint. A budapesti felújított panelek átlagára 317 ezer forint négyzetméterenként, ami 13 százalékkal magasabb, mint a rosszabb állapotban lévőké.


Real estate showing property to a man in resort, Image: 280798708, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

A lakás állapota akár milliókkal is befolyásolhatja a vételárat (Profimedia)

A szakember szerint azért is érdemes megfontolni a felújítást, mert jóval többen keresik a felújított lakásokat, és bár a felújítandó lakásokra kevesebbet kell költeni eladás előtt, és valamivel hamarabb gazdára találhatnak, a felújítottak a felújítás mértékétől függően jelentős ártöbblettel kelnek el.

Kapcsolódó Cikkek