EUR: 310,80 Ft
CHF: 259,52 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Külföld

A hét mesterlövész nyitja meg a Torontói Filmfesztivált

Antoine Fuqua A hét mesterlövész című westernjének premierjével nyílik meg csütörtökön a 41. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amelynek művészeti igazgatója szerint: “aki a film jövőjére kíváncsi, annak idén feltétlenül a kanadai mustrán a helye”.

A fesztivál közönsége számos témával, sokszínű történetmeséléssel, az új technológia, a VR (virtuális valóság) lehetőségeivel, továbbá televíziós újdonságokkal és hosszú formátumú produkciókkal találkozhat Torontóban – ígérte Cameron Bailey művészeti igazgató.


A szervezők erős válogatást állítottak össze. Több mint háromszáz filmet vetítenek, amelyek közül 138 premierjét rendezik a filmmustrán.

A csütörtöki nyitó napon Denzel Washington és Chris Pratt főszereplésével Antoine Fuqua A hét mesterlövész című filmjét mutatják be.


“A filmipar csak nyerhet azzal, ha sokszínűbbé válik. És nemcsak a kamera előtt, hanem a kamera mögött és a döntési pozíciókon is” – jelentette ki Fuqua. “Ez mindenkinek jó, hiszen a film közös élmény. Az emberek elmennek a moziba, együtt nevetnek és jól érzik magukat együtt” – fűzte hozzá a Kiképzés rendezője.

A tíznapos fesztiválon számos olyan produkció látható, amelyek komoly eséllyel vágnak neki az idei díjszezonnak. Akadnak köztük a cannes-i, a velencei vagy a Telluride Filmfesztiválon már sikert aratott alkotások is.

Erős hátszéllel érkezik Torontóba Damien Chazelle Kaliforniai álom című musicalje, amelyet a kritika és a közönség is az égbe dicsért a velencei premier után. De Barry Jenkins Moonlight című filmjét, amely egy meleg fekete férfiről szól, szintén nagy várakozás előzi meg az elragadtatott kritikák után.

A TIFF műsorában debütál Peter Berg Mélytengeri pokol című nagyszabású katasztrófafilmje egy felrobbant tengeri olajfúró toronyról, vetítik Denis Villeneuve Érkezés című sci-fijét és J. A. Bayona Szólít a szörny című fantáziafilmjét is, amely Patrick Ness regénye nyomán született Felicity Jones, Toby Kebbell és Liam Neeson szereplésével. Rob Reiner Lyndon Baines Johnson amerikai elnökről szóló életrajzi filmje, az LBJ ugyancsak Torontóban látható először Woody Harrelsonnal a főszerepben.

A Selma Golden Globe-díjra jelölt sztárja, David Oyelowo két produkcióban is szerepel: Amma Asante A United Kingdom című életrajzi filmjében és Mira Nair Queen of Katwe című sportdrámájában, amelynek hőse egy fiatal ugandai lány, aki sakkvilágbajnok szeretne lenni.

Több olyan fontos film érkezik a Sundance Filmfesztivál programjából, mint a Manchester by the Sea vagy a The Birth of Nation című rabszolgadráma, amelynek főszereplő-rendezője körül mostanában nagy a vihar a múltjából előkerült nemierőszak-vád miatt.

Terrence Malick a világ keletkezéséről szóló dokumentumfilmmel jelentkezik: a Voyage of Time: Life’s Journey című látványos alkotást IMAX-formátumban élvezheti a közönség. A divatguru Tom Ford pedig hosszú évek után ismét új filmmel áll elő, a Nocturnal Animals című thrillerrel, amelyben Amy Adams, Jake Gyllenhaal és Michael Shannon játszik.

Jonathan Demme, aki a Justin Timberlake-ről forgatott JT and the Tennessee Kids című koncertfilmjét viszi a fesztiválra, így foglalta össze torontói várakozásait: “Jó az ízlésük és túl sok filmet mutatnak be. Már megkaptam a vetítési listát. Annyi filmet nézek meg a filmem bemutatói között, amennyit csak tudok”.

A 41. Torontói Nemzetközi Filmfesztivált az elsőfilmes Kelly Fremon Craig felnőtté válásról szóló filmje, a Hailee Steinfeld főszereplésével készült The Edge of Seventeen zárja szeptember 18-án.

Kapcsolódó Cikkek