EUR: 309,06 Ft
CHF: 285,41 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Aktuális

A természet ereje: gyógyulás jelei mutatkoznak a Nagy-korallzátonyon

great-barrier-reef-527987_960_720

Szinte teljesen felépült a valaha tapasztalt legpusztítóbb korallfehéredésből a Nagy-korallzátony egyik legnépszerűbb területe, az Agincourt-zátony.

A korallzátonyhoz túrákat szervező Quicksilver Group által szeptember 2-án készített videó szerint a gyógyulás megkezdődött a Port Douglas közelében lévő zátonynál a hat hónappal ezelőtti fehéredés után. Doug Baird, a társaság környezetvédelmi igazgatója szerint a zátony egészséges, a vízminőség kiváló.

Roger Beeden, a Nagy-korallzátony Tengeri Park hatósága turisztikai igazgatóságának vezetője azonban óvakodik attól, hogy kijelentsék, a zátony felgyógyult. Mint elmondta, októberre tervezik a változások vizsgálatát, a élőlények túlélési arányának megállapítását.

Beeden szerint a területen belül változó lehet a korallok gyógyulásának mértéke, ez jórészt attól függ, hogy egy-egy helyet mekkora terhelés ért.

“A legjobban alkalmazkodó korallzátonyokon, ideális körülmények között a kifehéredett korallok hetek, hónapok alatt visszanyerhetik színüket, ha a víz hőmérséklete ismét normalizálódik. Ugyanakkor, ha hosszú időn át rossz a vízminőség vagy más károsító tényezők jelentkeznek, nem valószínű az ilyen gyors felgyógyulás” – mondta a szakértő.

A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása: amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Ha a folyamat hosszan tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent a korallzátonyok körül élő halakra és közvetve az emberekre is. A globális korallfehéredést a ciklikusan jelentkező, az elmúlt évben szélsőségesen erős El Nino jelenség váltotta ki, amely sok óceáni térségben felmelegítette a vizet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem tagadhatjuk meg ’56 örökségét

  Nem tagadhatjuk meg ’56 örökségét

  Szoboravatással, korabeli járművek szabadtéri kiállításával és sokáig titkolt ’56-os fotókból nyílt tárlattal is tisztelegtek Nagykanizsán a forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt.

 • A mi Aranyanyunk

  A mi Aranyanyunk

  Kanizsai jelöltje is van az idei Aranyanyu-választásnak. Dr. Némethné dr. Ignácz Andrea a Király Gyógyszertár vezetője, emellett civil, társadalmi szerepvállalása is jelentős a térség életében.

 • Élőben a világűrből: Nézzen szét a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről

  Élőben a világűrből: Nézzen szét a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről

  Nagyon kevés olyan ember él a Földön, amelyik még nem próbált volna választ találni arra a kérdésre, hogy vajon tényleg egyedül vagyunk-e ebben az univerzumban, vagy hogy milyen lehet a világűrben heteket, hónapokat, esetleg éveket eltölteni úgy, mint ahogyan azt a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége teszi.