EUR: 311,53 Ft
CHF: 259,61 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Külföld

A törökök lerombolták az Iszlám Állam több épületét

A török légierő lerombolt három, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet által használt épületet Szíria északi részében – közölte a török hadsereg.

Ez volt a dzsihadisták és a kurd milíciák ellen tíz napja indított szíriai török hadművelet legutóbbi akciója.


A harci gépek a Dzserablúsztól nyugatra, a török határ közelében fekvő Arab Ezza és el-Gundura településeket támadták. Dzserablúsz volt az első település, amelyet a szíriai határt augusztus 24-én átlépő török erők elfoglaltak az IÁ-tól.

Törökország közölte: a szíriai határ mentén 90 kilométer széles sávot akar megtisztítani. A török légierő által pénteken bombázott települések ennek a sávnak nagyjából a közepén fekszenek.


Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a kurdokkal szövetséges csoportok elleni támadások miatt, ugyanis ezeket a csoportokat Washington támogatja az IÁ elleni koalíciós hadjáratban. Németország közölte, hogy nem szeretne tartós török részvételt az amúgy is zavaros konfliktusban. Törökország kitart amellett, hogy nem tervez tartós szíriai katonai jelenlétet, csupán a határait védi az Iszlám Államtól és a Kurd Népvédelmi Erők (YPG) milíciától.

Török biztonsági erők közben demonstrálók ellen könnygázt és vízágyút vetettek be a szíriai határ közelében, de tagadták, hogy tüzet nyitottak volna, és civilek haltak volna meg.

A tüntetők az ellen tiltakoztak, hogy Törökország falat épít a szíriai határon, Kobani közelében – közölték török biztonsági vezetők.

Anvar Muszallim, a kobani városi tanács egyik illetékese a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy a török erők éles lőszert is használtak, nemcsak könnygázt. Muszallim egy helyi vezetőre hivatkozva azt állította, hogy egy 17 éves fiú meghalt, 83 ember megsebesült.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint egy gyermek meghalt és több mint 30 ember megsebesült.

A török hadsereg a történtekre reagálva annyit mondott, hogy “emberek egy csoportja megközelítette a határt, és kövekkel támadt az építkezéshez használt gépekre, a munkásokra és a határőrökre. Könnygázt és vízágyút vetettek be ellenük. Tüzet nem nyitottak”.

Az ANHA kurd hírügynökség felvételén látni lehetett, amint fiatal férfiak köveket dobálnak a határ szíriai oldaláról, a török biztonsági erők pedig vízágyút vetnek be ellenük.

Kobani mintegy 35 kilométerre fekszik Dzserablúsztól.

Kapcsolódó Cikkek