2018. június 19., kedd
Gyárfás

Külföld

Álmukban végeztek 12 katonával egy támaszponton

Úgynevezett belső támadásban megöltek 12 alvó katonát az afgán hadsereg egyik előretolt állásában, Kunduz város közelében – közölte kedden egy magas rangú rendőrparancsnok.

A két katona, aki valószínűleg a tálibok megbízásából követte el tettét az előző éjszaka, utána a kormányellenes lázadókhoz menekült – mondta a rendőrparancsnok.


A kunduzi kormányzó szóvivője úgy számolt be az esetről, hogy tálib támadás érte a tábort, amelyben 15 afgán katona tartózkodott a két árulóval együtt, és a lázadók az ő segítségükkel megölték az összes többi katonát.

A tálibok szóvivője is jelentkezett azzal, hogy ők követték el a támadást, és elvitték magukkal a katonák minden fegyverét és lőszerét.

Az előretolt állás a Kunduz körüli védőgyűrű egyik bástyája volt. A várost a tálibok tavaly egy rövid időre elfoglalták. Eddig ez volt az egyetlen tartományi székhely, amelyet elfoglaltak azóta, hogy 2001-ben az Egyesült Államok és a vele szövetséges nemzetközi erők megszállták Afganisztánt, és elűzték a lázadókat a hatalomból.

Az ehhez hasonló belső támadásokból 2001 óta több előfordult mind az afgán hadseregben, mind az ottani nemzetközi erők táboraiban, és ezek erőteljesen megrengették a harci morált.

Kapcsolódó Cikkek