EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Egyéb

Ami fontos, az tovább raktározódik

corporate environment,, Image: 198880068, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Imageproduction

Könnyebben beépül a hosszútávú memóriába, ami fontos (Profimedia)

Könnyebben beépülhetnek a hosszú távú memóriába azok a dolgok, amelyeket fontosnak tart az ember – derült ki egy kis létszámú walesi kutatásból.

Nyolc, a walesi nyelvet nem beszélő résztvevőnek walesi szavakat tanítottak az alvási időszak előtt vagy az ébrenlét elején – írta a BBC News. Akik aludhattak a tanulás után, jobban megjegyezték a szavakat, de a legjobban azoknak ment, akik számára személyesen is fontos volt a walesi nyelv.

Azt régóta tudják, hogy az alvás segíti az emlékek beépülését, azonban a kutatók szerint ez az első tanulmány, amely kimutatta, milyen hatása van annak, hogy az egyén milyen fontosságot tulajdonít az egyes tapasztalatoknak.

– Meglepő már az a tény is, hogy a dologról alkotott vélekedésünk befolyásolja, hogyan dolgozik éjjel az agyunk – mondta Mark Blagrove, a Swansea-i Egyetem tudósa, aki kollégájával, Elaine van Rijnnel végezte a kutatást, amely azt tesztelte, az alanyok mennyi idegen szót jegyeznek meg azonnal, majd azt, hogy 12 órával később mennyire emlékeznek, ha aludtak közben legalább hat órát, valamint ha egyáltalán nem aludtak közben. Abban a csoportban, amelyben aludhattak, erős összefüggés mutatkozott a nyelv szubjektív értékelése és a megjegyzett szavak száma között.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

  • Tisztább lett a tér

    Tisztább lett a tér

    Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.