EUR: 308,29 Ft
CHF: 288,40 Ft
2017. március 30., csütörtök
Zalán

Egyéb

Ami fontos, az tovább raktározódik

corporate environment,, Image: 198880068, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Imageproduction

Könnyebben beépül a hosszútávú memóriába, ami fontos (Profimedia)

Könnyebben beépülhetnek a hosszú távú memóriába azok a dolgok, amelyeket fontosnak tart az ember – derült ki egy kis létszámú walesi kutatásból.

Nyolc, a walesi nyelvet nem beszélő résztvevőnek walesi szavakat tanítottak az alvási időszak előtt vagy az ébrenlét elején – írta a BBC News. Akik aludhattak a tanulás után, jobban megjegyezték a szavakat, de a legjobban azoknak ment, akik számára személyesen is fontos volt a walesi nyelv.

Azt régóta tudják, hogy az alvás segíti az emlékek beépülését, azonban a kutatók szerint ez az első tanulmány, amely kimutatta, milyen hatása van annak, hogy az egyén milyen fontosságot tulajdonít az egyes tapasztalatoknak.

– Meglepő már az a tény is, hogy a dologról alkotott vélekedésünk befolyásolja, hogyan dolgozik éjjel az agyunk – mondta Mark Blagrove, a Swansea-i Egyetem tudósa, aki kollégájával, Elaine van Rijnnel végezte a kutatást, amely azt tesztelte, az alanyok mennyi idegen szót jegyeznek meg azonnal, majd azt, hogy 12 órával később mennyire emlékeznek, ha aludtak közben legalább hat órát, valamint ha egyáltalán nem aludtak közben. Abban a csoportban, amelyben aludhattak, erős összefüggés mutatkozott a nyelv szubjektív értékelése és a megjegyzett szavak száma között.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szijjártó: Magyarország innovációs központtá kíván válni

    Szijjártó: Magyarország innovációs központtá kíván válni

    Magyarország egyre inkább innovációs központtá kíván válni, ezért a jövő évtől minden kutatásfejlesztéssel foglalkozó vállalkozás kétszer annyi pénzt vonhat le az adóalapjából, mint amennyit innovációra fordít – jelentette ki Szijjártó Péter a think.

  • Meghalt Alekszej Abrikoszov

    Meghalt Alekszej Abrikoszov

    Meghalt 88 éves korában Alekszej Abrikoszov orosz-amerikai elméleti fizikus, aki 2003-ban a brit Anthony J. Leggett-tel és a szintén orosz Vitalij Ginzburggal megosztva Nobel-díjat kapott a szupravezetők és a szuperfolyékonyság kutatásában elért eredményeiért.