EUR: 322,45 Ft
CHF: 279,79 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Belföld

Amikor robot hozza a kólát

A robottechnológia már nem a jövő zenéje. A Kutatók Éjszakáján az Óbudai Egyetem már működő találmányok egész sorát mutatja be.

Még a tudományos-fantasztikus irodalomért nem rajongók fejében is megfordul legalább egyszer, milyen lehet az a világ, amelyben az embereket főképp robotok szolgálják ki. Nos, ez már rég nem a jövő. A robottechnológia a második világháború utáni évektől szép lassan, már-már észrevétlenül lett mindennapjaink része. Ezek a gépek azonban már nem csupán konyhai eszközök, drónok vagy mentőegységek formájában vannak jelen körülöttünk. Bizony, mára megvalósult a néhány évtizede még csak filmekben létező ötlet is: a kis robot, amely kiszolgál bennünket az asztalunk mellett.


Csupa ilyen találmány lesz látható a Kutatók Éjszakáján, amelyet szeptember 30-án egy időben három helyen rendeznek meg: Székesfehérvárott, a Józsefvárosban és Óbudán. Az említett italkínáló robot például az Óbudai Egyetem Bécsi úti épületében lesz látható. Az ABB valaha gyártott legkisebb robotja (mindössze 25 kilogramm) máris világkarriert futott be: közreműködött Lady Gaga táncoló zongorájának zenére való mozgatásában az idei Grammy-díjátadó gálán, Kaliforniában. Más alkalommal pedig egy hotellánc vendégeinek festett képet a hotelszoba ágyaiba épített szenzorokkal gyűjtött hőmérséklet-, mozgás- és hangadatokból készült algoritmus alapján.

KÉ_YuMi_KVK_ÓE_2016

Egy másik érdekesség: benzin nélkül képes 4,4 másodperc alatt 100 kilométer/órás sebességre gyorsulni az az autó, amely az Óbudai Egyetem Népszínház utcai épületében lesz látható. Az sem mellékes, hogy az Amerikai Közlekedésbiztonsági Szervezet (NHTSA) töréstesztjén ez jármű érte el minden idők legjobb eredményét.


ÓE_KÉ_2016_KGK_Model_S

A Kutatók Éjszakája természetesen nem csak a robottechnológiára koncentrál: széles körű ismereteket nyújt számos tudományágban. A kémia iránt érdeklődők például az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karán a kémialaboratóriumban azt figyelhetik meg, hogy pusztán a kémhatás változtatásával hányféle szín állítható elő a növényekben – például a vörös káposztában – található antociánokból, vagyis lila színezőanyagokból. Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán pedig kiderül, lehet-e spagettiból hidat építeni.

ÓE_KÉ_RKK_Kémia_2016

Valamennyi programon ingyenes a részvétel. További részletek a http://www.kutatokejszakaja.hu/2016/ oldalon találhatók.

Kapcsolódó Cikkek

 • Charlie és Mészöly is díszpolgár lett

  Charlie és Mészöly is díszpolgár lett

  Átadta Budapest díszpolgári címeit Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés keddi ünnepi ülésén. Az elismerésben nyolcan részesültek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek.

 • OLAF: Milliárdokat csalt Göncz alapítványa

  OLAF: Milliárdokat csalt Göncz alapítványa

  Az egykori MSZP-s politikus, Göncz Kinga által alapított alapítvány is tagja volt azon két cég egyikének, amelyeknél súlyos szabálytalanságokat és csalást állapított meg az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala(OLAF).

 • Orbán: Nem engedhetünk a szuverenitásból

  Orbán: Nem engedhetünk a szuverenitásból

  “A második világháború után megtanultuk, hogy Magyarország legértékesebb vagyona a szuverenitása” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Óbudán, a szovjet megszállás áldozatainak emlékműve átadási ünnepségén.

 • A Szabadság tér a szurkolók fellegvára

  A Szabadság tér a szurkolók fellegvára

  Futball-lázban ég a világ és természetesen Budapest sem maradhat ki a sorból. A fővárosban több szurkolói zóna is várja a drukkereket, de a legnagyobb Foci Mozi elnevezésű kültéri drukkerhely, amely a Szabadság téren üzemel.